Gisteravond vond de 2e ronde van de play-offs plaats in de Steenen Camer. Voorafgaand aan de partijen werd er gezellig geblitzt en hard gelachen om de blunder van Jan van Dorp's tegenstander. Gezien de vele beslissende uitslagen in de 1e ronde was het vanavond afwachten of er beslissende gaten zouden vallen of dat de spanning zou terugkeren.

Ik opende mijn partij tegen Jan-Willem met het Schots Gambiet wat echter nooit een echt gambiet werd. De opening werd zoals gewoonlijk redelijk door mij mishandelt en na een zet of 15 begon ik mij redelijk zorgen te maken. Jan-Willem dacht echter behoorlijk lang na en leek niet echt verder te komen. Een zettenherhaling moest ik uit de weg gaan met 40 minuten meer op de klok en uiteindelijk koos hij voor een iets minder eindspel. De remisemarge was vrij groot maar onder druk van de wegtikkende tijd beging Jan-Willem een aantal fouten. Het resterende toreneindspel werd redelijk simpel door mij naar winst gevoerd.

Ben speelde met zwart tegen Ron en bediende zich van de Siciliaanse verdediging. Ik verkeerde in de veronderstelling dat het Siciliaans gespeeld werd om met zwart op de aanval te kunnen spelen. De variant die Ben speelde had daar echter weinig mee van doen. Zwart zette al zijn pionnen vrijwillig op zwart om zo een blok beton op te werpen tegen de witte aanval. Hoewel de zwarte stelling pijn aan mijn ogen deed kwam Ron er niet doorheen. Een verkeerde afruil resulteerde in een eindspel met zwarte vrijpion en Ben was er als de kippen bij om het punt te scoren.

Door deze uitslagen staan alle spelers nu op 1 punt en is de spanning volop terug in de A-poule. Zowel in deze als de andere poules zal bij gelijk eindigen het onderlinge resultaat de doorslag geven.

De partij tussen Arthur Ornee en Raymond Vastenhout ging lange tijd gelijk op. Het eindspel met paard en symmetrische pionnenstructuur werd uiteindelijk gewonnen door Raymond. Hoe hij dat geflikt heeft is mij een raadsel maar misschien kan hij het mij volgende week eens uitleggen.
Jan Straatman trok fel van leer met het Jaenisch Gambiet tegen de Spaanse opening van Stephan. Stephan verbruikte bijna al zijn tijd om de opening door te komen en leek een kansloze strijd te strijden. Jan had bijna een uur meer op de klok en het loperpaar tegen de kreupele paarden van wit. Dat Jan uiteindelijk zelf door zijn vlag is gegaan is dan ook niet te verklaren.

Raymond gaat aan de leiding met 2 punten en kan volgende week de titel gaan pakken tegen Stephan.

Marco Vastenhout kon niet achterblijven bij zijn zoon en besloot dan ook te winnen van Jan Schoemaker. Han Winters en Franke van Netten lieten zich inspireren door Kramnik en Grischuk en besloten tot remise.

In deze poule ligt de strijd nog open en is iedereen nog een kanshebber.

Komende maandag de laatste ronde...komt dat zien!