Kampioenschap beslist in laatste minuten playoffs.

Maandagavond werd de laatste ronde van de playoffs gespeeld in de Steenen Camer. De strijd was in nog geen enkele poule beslist en het beloofde een spannende avond te worden. Voor de verandering zal ik beginnen met de C-poule en zo toewerken naar de (anti) climax in de A-poule.

Jan Schoemaker was verhinderd en daardoor kan ik u melden dat in deze poule nog geen beslissing is gevallen. De partij tussen Marco Vastenhout en Franke van Netten werd gewonnen door Franke die hierdoor beiden op 1½ punt zijn geëindigd. Mocht de partij tussen Jan en Han een winnaar opleveren dan is diegene automatisch de kampioen. Bij een remise mag Arie gaan uitzoeken wie er kampioen is op onderling resultaat.

Tussenstand C-poule:

Marco Vastenhout 1½ (klaar)
Frank van Netten 1½ (klaar)
Han Winters 1
Jan Schoenmaker 1

In de B-poule liet Raymond ook in zijn 3e partij zien dat hij dit jaar de beste is. Stephan werd met zijn rug tegen de muur gezet en na het winnen van een aantal pionnen wikkelde Raymond af naar een eindspel. Raymond heeft zich dit jaar goed ontwikkeld en mag zich volgend seizoen gaan meten met de cracks in de A-poule. De partij tussen Arthur en Jan Straatman eindigde in remise en zo eindigde Arthur op een knappe 2e plaats in de poule. Gezien zijn vertoonde spel zou het mij niks verbazen als hij volgend seizoen de B-poule wint mocht Arie hem niet meteen in de A-poule plaatsen.

Eindstand B-poule:

Raymond Vastenhout 3
Arthur Ornee 1½
Stephan Antonijevic 1
Jan Straatman ½

Aangezien alle spelers in de A-poule op 1 punt stonden kon het alle kanten op. Buiten het feit dat je je eigen partij moest winnen was je ook nog afhankelijk van het resultaat van de andere partij. De partij tussen Ben en ondergetekende opende rustig met de gebruikelijke Colle opzet van Ben. Ben 'Ik speel graag met paarden' gaf vrijwillig zijn loperpaar op waarna ik het centrum bezette met mijn dame. Ben maakte handig gebruik van deze beginnersfout en ik was genoodzaakt een centrumpion te offeren om mijn stelling nog enigszins bij elkaar te houden. Ben dacht echter mijn dame te kunnen vangen wat erin resulteerde dat ik zowel mijn dame alswel de pion behield.

De partij tussen Jan-Willem en Ron was ook rustig van start gegaan met een Engelse opening wat resulteerde in een typische gesloten manoeurvreerstelling. Ron speelde zijn stukken naar de koningsvleugel en leek in mijn ogen de beste kansen te hebben. Dit beviel mij geenszins daar ik van Ron verloren had en dus bij winst van Ron sowieso geen kampioen kon worden.

In mijn eigen partij had ik inmiddels orde op zaken gesteld en een betere stelling gekregen. Op een gegeven moment verzuimde ik een pion op a2 te snaaien wat achteraf toch wel handig was geweest. Ben posteerde een sterk paard op c5 en leek mijn damevleugel onder vuur te gaan nemen. Ik wikkelde af naar een eindspel waarin ik met mijn loperpaar de beste kansen dacht te hebben. Een paar mindere zetten later moest ik lang nadenken om niet meteen te verliezen en na loperruil resteerde een potremise stelling. Ben en ik hadden echter niks aan remise en daarom speelde we tegen beter in gewoon verder.

Ron had inmiddels de stelling van Jan-willen geopend en leek zijn stelling te penetreren. Jan-Willen wist dit allemaal nog recht te breien maar was inmiddels in vliegende tijdnood gekomen.

Na een aantal defensieve zetten van Ben had ik inmiddels met kleine middelen een miniem voordeeltje bereikt. De tijd tikte verder weg en dankzij goed verdedigen van Ben begon ik me neer te leggen bij de onvermijdelijke remise. Toch nog even 1 stom trucje proberen en daarna remise aanbieden. Ben produceerde de slechts mogelijke zet en stond meteen mat.
Jan-Willem had inmiddels de stelling behoorlijk gecompliceerd maar gezien de 1½ minuut op de klok leek het mij uitgesloten dat hij nog ging winnen. Ron had echter goed afgekeken bij Ben en gunde Jan-Willem een niet te missen mat in 1.

Doordat ik van Jan-Willem wist te winnen werd ik kampioen op onderling resultaat.
Het was zoals gewoonlijk weer meer geluk dan wijsheid maar dat schijnt erbij te horen.

Eindstand Poule-A:

Koen MvdB 2
Jan-Willem van Willigen 2
Ben McNab 1
Ron Engelen 1