Ja de tijd gaat snel, Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, is alweer bijna teneinde. De naam komt van octo, het Latijnse woord voor acht. Oktober was namelijk volgens de Romeinse kalender oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat volgens deze kalender tot 153 v.Chr. het nieuwe jaar op 1 maart begon.

Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd. En dat kan wel eens de rede zijn waarom er een aantal schakers deze ronde verstek lieten gaan.

Maar goed Alain heeft gewonnen van Ferdi en staat daardoor nog steeds sterk bovenaan. Ferdi verloor hierdoor zijn vijfde plaats aan Franke die een goede partij speelde tegen” good old” Rolf  ( onze zomerkampioen van vorig jaar). Op de tweede plaats nog steeds Tjé. Fred B moest de derde plaats afstaan aan Rolf. Zo zijn er toch nog een paar verschuivingen aan de top. Het blijft spannend nog twee rondes te gaan.

Uitslagen Interne Competitie 2021 maandag 25 Oktober periode 1 ronde 7

Ferdi Berendsen

Alain van der Velden

Tje Wing Au

Eric de Visser

Franke van Netten

Rolf Hendriks

René Reulink

Thomas van Diggelen

Peter Koelman

Tom Brans

Eef Weenink

Jan Schoemaker

Reinier Heinz

Ger-Jan Brands

Hans van Leeuwen

Wim Flohr

En van wie leerde jij het schaken Wim Flohr ?

Het zal in mijn 14e jaar zijn, dat mijn vader mij het schaakspel leerde. In eerste instantie natuurlijk de posities van de schaakstukken en daarna de diverse mogelijkheden van het spel. Uiteraard voorzag hij mij wel van goedbedoelde adviezen, zoals “probeer vooruit te denken” en “ga na wat de tegenstander zal gaan doen.” Dit was goed bedoeld, doch ik vond het makkelijker om reactie schaak te spelen, dan om diep na te gaan denken. Ja, puberteit hè? Zo werd ik lid van de grootste schaakclub in Nederland de “HTEKS”  (Huis-Tuin-En-Keuken-Schaak). Dat laatste verdween langzamerhand naar de achtergrond, omdat werk en andere hobby’s de voorkeur kregen.

Nadat mijn vader was overleden, moest ik veel aan die periode denken. Ik dacht toen laat ik maar gaan schaken, dat zal hij vast wel leuk gevonden hebben. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ik heb me gemeld bij Schaakclub “de Toren” een tweetal jaar geleden. Nou, dat was een ontdekking, een openbaring voor mij.  Ja, zegt een van de bestuursleden “reken er maar op, dat je het eerste jaar veel zal verliezen, want je begint eigenlijk op nul.” Ook dat is best wel met de nodige spanning uitgekomen. Maar het mooie ervan is, dat schaken als spel zoveel heeft en dat er nog steeds zoveel te ontdekken en te leren is. Het blijft boeien. Ik maak mezelf geen illusie kampioen te willen worden, maar wel steeds meer te leren, te ontdekken en te genieten en dat doe ik nu dan ook. Dat heb ik in deze tijd gewoon nodig.

En toen kwam de Corona Tijd, dus helemaal geen clubschaak.

Maar na een verhuizing naar een appartementencomplex kwam ik een oud collega (IT-ING/Postbank) tegen, inmiddels voorzitter  in het bestuur van de VVE. Tijdens een gesprek vertelde hij over zijn schaakgeschiedenis en de schaakclub in Leeuwarden, die hij in vroegere jaren samen met anderen had opgericht. Hij nodigde mij uit samen te gaan schaken en dat gebeurde dan ook in Corona Tijd. Die periode heb ik veel van hem geleerd en doe dat nog steeds. Ik ben daar hartstikke blij mee, ik geniet nog steeds van het spelletje en ik train en onderhoud zo mijn oude grijze celletjes. Op mijn vraag of hij lid wilde worden van de Toren, aarzelde hij eerst, doch hij heeft uiteindelijk die uitnodiging aanvaard. Eef Weenink, ja hij is het, is nu ook volwaardig lid van de Toren. Naast de clubavonden komen we wel eens bij elkaar om gedane schaakpartijen te bespreken maar ook om gewoon te schaken. Hij wijst me dan op foute en goede zetten, dat is best wel leerzaam.

Hierbij geef ik het stokje door aan Ferdi Berendsen