Proef schaken.

Zoals bij iedere schaakclub heeft ook SV De Toren de mogelijkheid van Proef schaken.

De afgelopen Maandagavond heeft  Wouter Visser zich aangemeld om bij ons proef te schaken. Achteraf vond hij het erg leuk, en komt hij de volgende week zeker weer.

In het verleden heeft Wouter geschaakt bij een  schaakclub in Zutphen, maar omdat hij nu in Arnhem  woont is hij nu bij De Toren geland. Laten we hopen dat Wouter nog vele avonden bij ons het  schaakgenoegen zal ervaren.

Nieuw lid,

Vanavond heeft Marcel de Vries zich officieel aangemeld als nieuw lid.

We zijn daar heel blij mee, en wensen Marcel veel schaakplezier bij De Toren.

Uitslagen Interne Competitie 2022 maandag 21 februari periode 2 ronde 7

Wim van Heel

Gerjan Brands

Anekdotes uit de schaakwereld

Op het internet vond ik een grappige discussie over de lastige situatie die zich voordoet als twee schakers tegelijkertijd te kennen geven dat ze de partij willen opgeven. Er wordt verwezen naar de bekende schaakhistoricus Ken Whyld (1926-2003) die hierover een anekdote heeft opgetekend.

Twee deelnemers aan het kampioenschap van de Amerikaanse staat Wyoming in 1979 verklaarden precies tegelijk dat ze de partij opgaven, maar beiden hadden daarvoor zo hun eigen redenen. De een was het van plan omdat hij op verlies stond, terwijl de ander last van gewetensbezwaren had. Eerder in de partij had hij een zet gedaan en onmiddellijk daarna beseft dat die een vergissing was geweest. Omdat zijn tegenstander op dat moment afwezig was en er ook verder niemand in de buurt was die het zou kunnen zien, had hij de zet teruggenomen en daarna een andere gedaan.

Op bovengenoemde website vraagt iemand zich af wat er in zo’n geval dient te gebeuren, met andere woorden: wiens overgave gaat voor? Whyld heeft heel waarschijnlijk in zijn berichtgeving de namen van de betreffende schakers niet bekend gemaakt en ook op de website Wyomingchess.com, die ik uiteraard even bekeken heb, werd ik niet wijzer en dat verwonderde me eigenlijk helemaal niet…