Volgende week de laatste allesbeslissende ronde in de interne competitie, Arthur en Tom staan allebei op de eerste plaats. Wie gaat er volgende week met de eer strijken?

Beste schaakvrienden,

Uitslagen interne competitie 18 Juni 2018

René Reulink              - Bart van den Akker : 0-1

Rolf Hendriks              - Tom Brans               : 0-1

Jaring Siemensma       - Gerjan Brands         : 0-1

Fred Schonis               - Theo Giesbers:        : 0-1

Arthur Ornée              - Jan Puyman             : 0-1

Stephan Antonijevic   - Franke van Netten  : ½-½

Jan Schoemaker         : bye

1e plaats Arthur                      17 punten

1e plaats Tom Brans               17 punten       

3e plaats Jan Schoemaker            16½ punt

4e plaats Rolf Hendriks             16 punten

Okay, de mannen gaan zich opmaken voor de laatste en beslissende ronde.

Inmiddels zijn er twee personen die op de eerste plaats.

Ook bij de derde en de vierde plaats is het verschil slechts een ½ punt 

J J   SPANNEND J J

We zullen het aanstaande maandag gaan meemaken !

 

Ziekenboeg,

Namens De Toren ben ik Woensdagmiddag op bezoek geweest bij Marco Vastenhout, daarbij heb ik de kaart met de “Sterkte”  wens afgegeven, en natuurlijk ook een fraai bouquet bloemen.  Marco vond het erg leuk om eens iets te horen, en komt binnenkort even langs om te kijken hoe het gaat.

Verder gaat het met Marco redelijk goed, hij is herstellende van zijn oogoperatie die afgelopen 17 mei is uitgevoerd. Maar omdat zijn oogleden door de operatie  nog naar beneden hangen,  geeft dat bij het zien veel vermoeidheid. Op den duur moet dat beter worden.

Op 6 Augustus is er een controle waarbij de specialist kijkt of de operatie geslaagd is. Als dat zo is, gaat men zijn onderoogleden opereren. Dus al met al is het hele proces een langdurige kwestie.

 

Club Promotie/Ledenwerving

Vandaag ontving ik de Arnhemse Koerier, deze wordt met een totale oplage van 82.100 exemplaren in heel Arnhem huis aan huis verspreid, . Betere reclame is er niet.

Er stonden over onze club twee stukjes in, de Zomerschaak en de Woensdagmiddag schaak.

krant001

Anekdote

 

SCHAKERS ZIJN SENSATIEZOEKERS

HET BEEST IN DE SCHAKER

Langzaam maar zeker begint het ook tot de buitenwereld door te dringen wat wij schakers al lang weten, namelijk dat schakers sensatiezoekers zijn. Net als parachutespringers, bungee jumpers, duikers, kajakkers, skiërs en bergbeklimmers hebben schakers een bovengemiddelde hang naar avontuur en houden ze van risico's. Ervaren schakers kunnen bovendien eerder geneigd zijn tot ongeremdheid, die zich kan manifesteren in alcoholgebruik of wild feesten. Dat concluderen psychologen van de universiteit van Seattle na onderzoek onder 113 Amerikaanse studenten van gemiddeld 19 jaar. Op het eerste oog, schrijven de onderzoekers, is schaken een langdradig en inactief spel, dat weinig avontuur te bieden heeft. Maar onderhuids kunnen de bewegingsloze en uiterlijk emotieloze opponenten zich uitleven. Met het slaan van stukken wordt strijd nagebootst en de benodigde concentratie kan stimulerend werken. Bij sommige schakers komt die grotendeels verborgen strijd wél aan de oppervlakte. Vassili Ivantsjoek, dezer dagen de verliezend WK-finalist, loopt tijdens zijn partijen veel heen en weer. Wereldranglijstaanvoerder Garry Kasparov is berucht om de grimassen die hij kan laten zien bij een slechte zet van zijn tegenstander.

Het profiel van de schaker als sensatiezoeker strookt met eerder wetenschappelijk onderzoek. Zo is aangetoond dat schakers relatief onconventionele denkers zijn en eerder geneigd zijn tot paranoia (een kwaal van de Amerikaanse schaaklegende Bobby Fischer). Die elementen passen op hun beurt in het wetenschappelijk profiel van de sensatiezoeker. In 1992 is al een verhoogde testosteronspiegel vastgesteld bij winnende schakers. Dat duidt erop, aldus onderzoekers, dat het schaakspel gevoelens van dominantie en opwinding oproept.

De onderzoekers van de universiteit van Seattle, Jeffrey Joireman, Christopher Fick en Jonathan Anderson gebruiken een in het vakgebied bekende vragenlijst die in 1979 is opgesteld door marvin Zuckerman. De score van ondervraagden op onderdelen van Zuckermans zogeheten schaal voor sensatiezoekers bleek samen te hangen met de vraag of zij schakers waren en of zij zichzelf typeerden als ervaren schakers. Een objectievee meetmethode van schaakvaardigheden zal mogelijk in de toekomst worden toegepast. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Personality and Individual Differences.

  Onder het motto “Schaken voor iedereen”

Is het aanstaande maandag de 25e de laatste interne competitie avond.

Die week daarop begint de Zomerschaak.

 

Ook is er een mogelijkheid, om op Woensdagmiddag 14:00 uur geheel vrijblijvend te schaken bij de Gaanderij.

 

 

Hierbij bent U  allen van harte uitgenodigd.