Maandagavond nieuws van 14 Januari 2019, ook vanavond kwamen er 22 schakers naar de Steenen Camer. We hadden  bezoek van Mook 3, deze werden met 3-1 volledig weggeveegd,. En er werd natuurlijk ook interne competitie gespeeld. Verder was het heel leuk dat Imre, en Gert ook weer eens van de partij waren.

 

Uitslag interne competitie ronde 8, op 14 januari 2019

Hans Donker                     - Tom Brans                           0 - 1

Fred Schonis                     - Bart van den Akker             0 - 1

Gert Visser                       - Arie Schouten                      ½- ½

Arthur Ornée                   - Marco Vastenhout                 1 - 0

Franke van Netten           - Cesar Eisma                         0 - 1

Theo Giesbers                  - Gerjan Brands                     0 – 1

SOS Competitie

De match tussen SV De Toren 3 en SV Mook 3.

werd door ons gewonnen met 3 tegen 1, een klinkend resultaat.

 

Uitslag De Toren 3 versus SV Mook 3, op 14 Januari 2019

Ad Braam                         1439    - Rob Boesten           1553    ZW      0-1

Imre Woest                      1510    - Byron Eekhout         1437    WZ      1-0

Rolf Hendriks                   1556    - Hein v.d. Linden       1365    ZW      1-0

René Reulink                    1273    - Paul Beurskens      1326    WZ      1-0

Gem. Rating:                    1444    - gem. Rating:            1420                3-1

 

De belevenissen van Peter en Theo in de bajes; 

De afgelopen dinsdagavond, hebben Peter en Theo schaakles gegeven in de blue band bajes. Bij aankomst hebben ze zich gemeld bij de poort en de ID kaart laten zien. Mobile telefoon in de kluis en door de scan ( een poortje net als op Schiphol) Bij Peter, ging het na de tweede keer goed. Theo had wat meer moeite, na drie keer proberen, moest de bril, de sleutel en riem in het bakje. Daarna was alles okay en konden we verder. Vijf deuren verder, gingen we in het hol van de leeuw binnen. VERS VLEES werd er van de balustrade geroepen. Daarbij zakte de broek van Theo bijna af. Nadat de tafel in de hal was gezet en de begeleiding er bij was konden we beginnen. Er waren 8 schakers waaronder een aantal best goede spelers. We hebben wat openingen uitgelegd en partijtjes gespeeld. Omdat Theo de riem had vergeten werd deze later gebracht door de begeleider zodat Theo de broek aan kon houden, hi, hi.

Peter

Van wie leerde jij het schaken Bart van den Akker ?

En ook ik leerde schaken van mijn vader, toen ik een jaar of acht was. Aan het eind van de basisschool was ik vooral met dammen bezig omdat er een damtoernooi en een simultaan werd georganiseerd op school, wat ik heel leuk vond. Mijn middelbare schooltijd speelde ik vooral thuis schaak, mijn passie was toen fietsen op een racefiets. In mijn twintiger jaren werd ik lid van de Muider Schaakkring, een klein clubje onder Amsterdam, omdat een collega mij daartoe overhaalde. Daar leerde ik een vriend kennen met toen een rating van telkens tussen de 1900 en 2000. Tot op de dag van vandaag spreken we nog regelmatig af om 12 potten Rapid schaak te doen van 10 min p.p.p.p. wat super gezellig is, wel jammer dat hij in Amsterdam is blijven wonen. Ook hebben we samen regelmatig meegedaan aan toernooien. Het leukste waren altijd de persoonlijke kampioenschappen van groot Amsterdam. Volgens mij waren dat de hoogtij dagen van het schaken. Er waren vijf groepen A t/m E! Ik werd daar een keer derde in de E groep ( tot 1450 ), wat het enthousiasme natuurlijk alleen maar groter maakte.

Helaas voor mij is die vriend gestopt met schaken, alleen nog recreatief, omdat zijn passie nu bij het Bridge ligt. Bij mij was het animo ook minder groot, maar vanaf 2013 was het enthousiasme voor ons mooie spel weer heel groot en heb ik vele weekendtoernooien met normaal speeltempo gespeeld, zonder mijn vriend. Grappig is dat mijn score nu beter wordt tegen hem. Waar we in zijn actieve schaakperiode altijd afspraken dat ik vijf keer zoveel tijd had als hij, doen we nu al zo een tien jaar potjes van 10 min, en mijn record is nu 3 uit 12, een goede leerschool dus.

Na de splitsing van De Toren en de ASA ben ik hoofdlid geworden bij de ASA. Maandag speel ik tegen senioren en vrijdag tegen de jeugd. Die afwisseling vind ik hartstikke leuk! In mijn beleving is schaken zoals bij een weekendtoernooi, mannen, vrouwen, meiden en jongens in een of twee groepen het leukst, omdat het bij schaken niet uitmaakt, wat je leeftijd is, en of je nu man of vrouw bent.

Met vriendelijke groet,

Bart van den Akker

 Hierbij geef ik het stokje door aan Rolf Hendriks 

Tata Steel Chess, gestart op vrijdag 11 januari.

Alle schaaktoppers inclusief de wereldkampioen Carlsen Magnus, zijn naar Wijk aan zee afgereisd. Hieronder de resultaten tot en met Woensdag 16 januari.

Anish Giri is helaas slecht begonnen aan de 81ste editie van Tata Steel Chess. Hij verloor met de witte stukken van de Rus Ian Nepomniachtchi. Giri moest zich na 26 zetten al gewonnen geven. Hij speelde vorig jaar nog de finale van het prestigieuze toernooi in Wijk aan Zee. Wereldkampioen Magnus Carlsen was toen in een tiebreak te sterk. Door zijn tweede partij tegen Kramnik, Vladimir, te winnen herstelde Giri zich knap. Speelde daarna remise tegen Mamedyarov Shakhriyar en won zijn 4e partij tegen Rapport Richard. De 5e partij tegen Annannd Viswanathan werd weer remise.Al met al, een prima resultaat voor onze nationale trots.

Jorden van Foreest beleefde net als Giri een valse start. De tweede Nederlander in de A-groep verloor met wit van wereldtopper Annand Viswanathan uit India.

Daarna won hij zijn tweede party net tegen Duda Jan-Krzysztof

Maar verloor zijn 3e en 4e partij tegen Vidit Santosh Gujrathi en Ding Liren.

Daarna verloor hij zijn 5e party tegen de wereldkampioen Carlsen Magnes

Carlsen Magnus, is zijn jacht op de zevende eindzege gestart met een remise. Hij wist met de zwarte stukken het verschil niet te maken tegen de Chinees Ding Liren. Daarna speelde hij op zondag ook remise tegen Nepomniachtchi, Ian.

Waarna zijn 3e en 4e partij ook weer remises waren tegen Vidit, Santosh Gujrathi en Kramnik, Vladimir, hij won zijn 5e parij tegen van Foreest. Dus hij begint langzaam op stoom te komen.

 

Doordat Babak zich op zijn tentamens moet voorbereiden , geeft Babak de komende twee weken, geen schaakles/analyse. 

Wel gaan natuurlijk op 21 januari weer gewoon schaken ! 

U bent allen van harte uitgenodigd.

Prettig Weekend

Fred Schonis