De afgelopen maandag werd de 1e avond van het Rapid kampioenschap gespeeld. Kijk hieronder voor de stand. Laurens staat alleen bovenaan met 3 overwinningen op de voet gevolgd door Arthur met 2 overwinningen en 1 remise.

Stand na ronde 3 van de 1e Rapid op 21 januari 2019

Laurens Storms                3

Arthur Ornée                   2½

Arie Schouten                   2

Babak Zahmat                  2

Cesar Eisma                     2

Franke van Netten           2

Gert Visser                       2

Tom Brans                                    2

Bart van den Akker          1½

Gerjan Brands                  1½

Rolf Hendriks                   1

Jaring Siemensma                        1

Hans Donkers                   1

Guido van Kleef                1

Fred Schonis                     ½

Peter Koelman                 ½

René Reulink                    0

Nieuws uit de ziekenboeg;

Telefonisch gesproken met Anita de schoondochter van Jan Schoemaker.

Jan, is de afgelopen donderdag 17 januari in de Radboud geopereerd.

Het was een zware operatie maar die is verder goed verlopen.

Jammer genoeg kreeg Jan, de Maandag daarop een terugslag.

Hij had pijn in zijn borstkas en werd kortademig, en koorts met een temperatuur van 41, dus onmiddellijk door naar de scan.

Uit de scan bleek dat hij een bloedprop had, bij een van zijn vaten die naar de longen lopen, ook had hij vocht achter de longen. (longembolie)

Toen is hij Dinsdag opnieuw geopereerd, na deze operatie is hij slapend gehouden tot Woensdag 14 uur. Daarna was hij aanspreekbaar, omdat zijn ademhaling nog moeizaam is ligt hij nog wel aan de zuurstof. Morgen komt de therapeut om wat adamsoefeningen te doen.

Jan, had voor de operatie gelukkig een goede conditie, dus laten er hopen dat het goed gaat komen.

 

 

Van wie leerde jij het schaken Rolf Hendriks ?

Ik zal zo ongeveer 6 jaar zijn geweest toen mijn vader mij de regels van het schaakspel leerde. Toen ik een jaar of 14 was begon ik mij wat in de openingen te verdiepen met een boek van de schaakgrootmeester Tartakower. Daarvan kreeg ik zo de smaak te pakken dat ik de boekjes “Theorie der schaakopeningen” van Max Euwe ging bestuderen, gevolgd door vele andere schaakboeken.

Lang heb ik getwijfeld wat voor mij de beste openingszet was. In het begin speelde ik altijd e4, daarna c4 en nu alleen maar d4. Met zwart antwoord ik met Frans of het Damegambiet.

Ik heb op verschillende schaakclubs gezeten, zoals S,M.B. en U.V.S. te Nijmegen en A.S.V.. De laatste jaren schaak ik met veel plezier bij S.V.de Toren.

Vroeger bezocht ik nog wel eens een Rapidtoernooi, maar het tempo ligt mij toch wel iets te hoog. Echter het Tata-Toernooi volg ik met belangstelling.

Met vriendelijke groeten,

Rolf

Hierbij geef ik het stokje door aan Guido van Kleef

Proficiat Cesar

Cesar heeft in een razendsnel tempo drie schaakexamens van de Stappenmethode gehaald. Hij deed op 17 januari mee aan de examens voor Stap 1 en Stap 2. Elk examen bestond uit het beantwoorden van 24 vraagstukken: steeds moest de beste zet voor een stelling in een diagram worden opgeschreven. Meestal werd vermeld aan welk thema gedacht moest worden. Dat varieerde van Mat in Een en Remise tot Rokaderegels en van Aftrekaanval en Penning tot Dubbele Aanval. Er werd verder nog aangegeven wie er aan zet was: zwart of wit. Cesar had voor de twee examens samen een uur de tijd. Hij behaalde maar liefst een tien voor het examen van Stap 1 en tevens een tien voor het examen van Stap 2. Eigenlijk heeft hij de boel een beetje omgedraaid: op donderdag 21 juni 2018 nam Cesar al deel aan het examen voor Stap 3. Daarvoor behaalde hij toen een acht. Goed gedaan Cesar !

 Tata Steel Toernooi Wijk Aan Zee 2019

 Hij speelde het toernooi van zijn leven, maar dat was voor Anish Giri niet genoeg om de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen van de titel af te houden op het Tata Steel-schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Via een tiebreak, de eerste in de historie van het tachtigjarige toernooi, moest Giri (23) zich zondagavond gewonnen geven tegen Carlsen, die het evenement voor de zesde maal op zijn naam schreef. Beide schakers waren het toernooi gelijk geëindigd (vijf winstpartijen, acht remises).

Giri speelde zijn “meest strakke schaken ooit” in Wijk aan Zee, zei hij. Fouten maakte hij nauwelijks. En van druk leek hij al helemaal geen last te hebben. Wie Giri de voorbije twee weken observeerde, zag een ontspannen grootmeester die vanuit de schaduw opereerde en zijn kansen zorgvuldig benutte. Vorig jaar nog, toen hij derde op de wereldranglijst stond, bezweek Giri onder de druk. Dit jaar, als mondiale nummer vijftien, oogde hij veel relaxter. “Mijn mindset was goed, evenals de kwaliteit van mijn spel”, zei Giri na afloop van de lange slotdag. “Op dit moment voel ik me de grootste loser van het toernooi, maar ik weet zeker dat ik morgen tevreden zal zijn over mijn prestatie.”

Giri maakte ook op de laatste speeldag ontspannen zijn entree in dorpshuis De Moriaan. Hij dolde wat met de Indiër Baskaran Adhiban, die hij op zaterdag verschalkte, en ontving een warme gelukswens van de Amerikaan Wesley So, die zijn titel zonder succes verdedigde in Wijk aan Zee. De grote publieke belangstelling waar Giri en de overige dertien grootmeesters op konden rekenen, liet Giri koud. Rijen dik stonden de toeschouwers zondag in Wijk aan Zee.

Nederlaag

De reguliere slotronde leverde weinig spektakel op. Carlsen-Karjakin, een reprise van de strijd om het wereldkampioenschap in 2016, eindigde in een gelijkspel. “Ik dacht: ik doe niet te gek vandaag”, lachte Carlsen na afloop. Giri was toen nog bezig met zijn slotpartij tegen de Chinees Yi Wei. Ook zij kwamen even later remise overeen.

Daarna begon het wachten. Het lange wachten. Vier uur na hun laatste zet, om kwart over zes ’s avonds, begonnen Carlsen en Giri aan hun beslissende tweekamp. Bij deze zogeheten blitzpartijen krijgen spelers beiden vijf minuten bedenktijd (plus nog eens drie seconden per zet).

Giri zag vooraf kansen tegen Carlsen, die sinds 2007 geen tie-break meer verloor. Dat zei iets over zijn branie en zelfverzekerdheid in de Noord-Hollandse kustplaats. Zeker tegen de Noorse grootmeester. Als de suprematie van Carlsen weer eens ter sprake kwam, zei Giri tot voor kort: “Carlsen de beste? Tegen mij heeft hij het nog niet laten zien.” Giri overlegt al jaren goede statistieken tegen de Noor. In 2011, toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten in Wijk aan Zee, stuurde de toen zestienjarige Giri zijn tegenstander met een dikke nederlaag naar huis. Carlsen was hevig ontdaan destijds. De nederlaag dreunde nog jarenlang na bij hem. Nadien volgden vele remises, totdat Carlsen in 2016 zijn revanche nam tijdens het schaaktoernooi van Bilbao.

In de tiebreak is de Noor doorgaans oppermachtig. Zo ook zondagavond, waar honderden toeschouwers de apotheose met ingehouden adem beleefden. De eerste blitzpartij ging naar Carlsen, waarna Giri in de tweede versnelde ronde genoegen moest nemen met remise. Het applaus was voor Carlsen, niet voor Giri, die de eerste Nederlandse winnaar kon worden sinds Jan Timman in 1985. “Over mijn totaalscore (negen punten, red.) ben ik tevreden”, besloot Giri. “Op veel toernooien is dat genoeg voor de overwinning. Hier niet. Hier deed Magnus Carlsen mee.”

 

Doordat Babak zich op zijn tentamens moet voorbereiden , geeft Babak aanstaande Maandag geen schaakles/analyse.

Wel gaan we natuurlijk op 28 januari weer gewoon schaken ! 

U bent allen van harte uitgenodigd.