Het is geen 1 April grap, .maar er kwamen vanavond maar liefs 26 schakers naar ons clublokaal. En het was er weer erg gezellig. Ook zagen we na een lange tijd van afwezigheid, Harry Boekhorst weer, hij speelde een sidderende party tegen Theo Giesbers die in een remise eindigde. 

Ook werd er SOS competitie gespeeld daarbij verpletterde ons 1e Team Barneveld 2 met 4 -0 . Bij Team 4 ging het wat minder daar verloor men met 1½ tegen 2½. Waarbij Peter er toch een mooie remise wist uit te halen tegen Bert Sigmond.

Verder was onze Arie bar vrijwilliger en ging de worst en kaas vlot van de hand.

(Arie bedank)

Uitslag Interne Competitie

Adem Korkut              - Rolf Hendriks                      1 - 0 ,

Tom Brans                  - René Reulink                       ½- ½

Yunus Bawerni           - Sjors Doedens                     1 - 0

Ad Braam                  - Franke van Netten              1 - 0

Theo Giesbers             - Harry Boekhorst                  ½- ½

 

Uitslagen van de ISOS Competitie

sv De Toren 1

Barneveld 2

   

Engelen, R.J.H. (Ronald)

1851

Renden, A. (Bert)

1762

z-w

1 - 0

Beumer, F. (Fred)

1800

Hammen van der, P.A. (Paul)

1706

w-z

1 - 0

Lincewicz, W.A.P. (Peter)

1696

Verheij, W. (Willem)

1623

z-w

1 - 0

Kruiver, J. (Jeroen)

1677

Ridder van de, G.J. (Stan)

828

w-z

1 - 0

Gemiddelde Rating:

1756

Gemiddelde Rating:

1480

 

4-0

sv De Toren 4

S.V. De Sleutelzet 2

   

Koelman, P.M. (Peter)

1221

Sigmond, B. (Bert)

1497

z-w

½ - ½

Eisma, C.W. (Cesar)

1436

Woude van der, H. (Henk)

1279

w-z

1 - 0

Brands, G.J. (Gerjan)

1083

Kloppenburg, T.G.A. (Theo)

1176

z-w

0 - 1

Schonis, F.J. (Fred)

966

Willems, F.P. (Frits)

1127

w-z

0 - 1

Gemiddelde Rating:

1177

Gemiddelde Rating:

1270

 

1½-2½

VERSLAG VAN DE ZUTPHEN - TOREN 2 (TOREN 2 BLIJFT AAN KOP)

Op maandag 25 maart stond de wedstrijd tegen Zutphen op het programma. Doordat Zutphen geen vervoer had, gingen wij voor de tweede maal dit jaar naar Zutphen toe.

De opstelling was als volgt:

Raimond Vastenhout – Sjef van der List                  
Tom Brans – Arthur Arakelyan
Hans Donker – Jacques Ferfers
Marco Vastenhout – Jos Landsheer

Omdat De Toren eigenlijk een thuiswedstrijd zou spelen, was ik op bord 1 zwart. Ondanks dat ik zwart heb, zoek ik al snel de aanval op. Op bord 2 speelde Tom, met wit. Tom speelt een goede opening, en lijkt na de opening iets beter te staan. Op bord 3 speelt Hans met de zwarte stukken, hij lijkt na de eerste paar zetten minder te staan, mede omdat hij het het initiatief geeft aan wit. Op bord 4 speelt Marco met wit de schotse opening. Marco lijkt de opening goed door te zijn gekomen.

Het is nu ongeveer half 9, wanneer ik na 13 zetten gewonnen heb. De tegenstander is mijn aanval niet te boven gekomen en gaat mat of veel materiaal verliezen. Hij geeft zelf aan dat opgeven de enige juiste optie is. De stand is dus al snel 1-0.

Tom heeft in zijn goede stelling lang gerokeerd, wat betekend dat zijn tegenstander gelijk een goede aanval kan opzetten. Hierdoor verwacht ik dus dat Tom een lange avond tegemoet gaat. Ondertussen heeft Hans het lastig. Hans staat nog steeds defensief, terwijl zijn tegenstander langzaamaan zijn stelling aan het verbeteren is. Over de stelling van Marco valt niet veel te vertellen. Marco staat nog gelijk en qua stelling is het ook aardig in evenwicht.

Het is nu een paar minuten later, maar Tom heeft zijn stelling helemaal uit handen gegeven. Hij staat 2 pionnen achter en heeft ook een mindere stelling. Bij Hans is er niets veranderd ten opzichte van toen net. Marco staat ook wat minder ondertussen, hij heeft vooral een ontwikkelingsachterstand. Op dit moment verwacht ik dat het een lastige avond wordt voor De Toren.

Het is iets voor negenen als Tom heeft opgegeven. Zijn slechte stelling is die niet meer te boven gekomen. Helaas betekend dit de 1-1. Marco heeft mede door zijn ontwikkelingsachterstand een toren verloren.

Het is 21:10 uur als ik weer een rondje langs de borden besluit te maken. Eigenlijk valt er over de stelling van Hans nog steeds niet veel te vertellen. Hans zijn stelling is heel complex en het enige duidelijke dat ik erover kan vertellen is dat Hans qua materiaal gelijk staat. Marco vecht voor zijn laatste kans, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat dit afgelopen is.

Het is zo'n vijf minuten later als Marco besluit om op te geven. Zijn tegenstander heeft het goed uitgespeeld met een toren meer. De stand is nu 1-2.

Iets voor half tien besluit ik weer bij Hans te gaan kijken. Hans heeft zijn stelling flink verbeterd en lijkt zelfs een pion voor te komen.

Tegen kwart voor tien heeft Hans inderdaad een pion gewonnen. Tevens heeft hij een goede stelling gecreëerd, als Hans dit goed uitspeelt moet het een punt opleveren.

Het is tien uur als ik zie dat Hans zijn pion naar de tweede rij schuift. Zijn tegenstander kan alleen de pion tegenhouden als die een stuk weggeeft ervoor. De tegenstander kiest voor een verkeerde oplossing en verliest hiermee een toren en besluit op te geven. Dit brengt de eindstand op 2-2, waardoor De Toren 2 aan kop blijft staan van klasse 3C in de SOS viertallen competitie.

Door Raimond Vastenhout

 Schaak Anekdote

12 december 2002(WB)--Weet u wie de dame op bijgaande foto is? 

De vraag boven de foto werd op 5 december gesteld. Er kwamen wat reacties en een waar gebeurde anekdote die ik u niet mag onthouden.
Over deze dame is al eerder gepubliceerd op onze site en in het clubblad. Zie daarvoor:
Schakers zijn sensatiezoekers. en Alexandra Kosteniuk 
U kunt ook haar homepage raadplegen:Homepage van Alexandra Kosteniuk
Alexandra is de vice wereldkampioen bij de dames. Is pas 17 en weet op een bijzondere manier het schaken te promoten. De foto komt uit een Russische film waarin zijn een rol speelt.
Pas op haar, haar rating is inmiddels 2455.
Zij kan met recht de Kurnikova van het schaken genoemd worden. Raadpleeg haar foto's maar eens. Zij weet als eerste een vrouwelijke uitstraling aan schaken te koppelen en is daarmee de eerste in de schaakwereld. Een goed marketing concept, foto's in de nodige bladen en je hebt het op je zeventiende gemaakt.
Er komen natuurlijk navolgers. De ons bekende Elisabeth Paetz tracht hetzelfde te bereiken in Duitsland.

Wie wordt de eerste chessbabe in Nederland?

Harrie Boerkamp kent haar ook zij het indirect. Zie daarvoor onderstaand verhaal:

MrX en ik hadden drie jaar geleden een zeer felle snelschaak-discussie: ik speelde steevast Morra met wit en Albin met zwart. Af en toe kon hij een variant weerleggen.
Ik speelde in het derde, toen een modaal team in de eerste klasse. Team Y was in dezelfde poule favoriet voor het kampioenschap. Eind februari 2000 mochten we proberen een spaak in hun wiel te steken. Speciaal voor de gelegenheid hadden ze MrX op bord 2 met wit tegen mij opgesteld. In rap tempo de Albin natuurlijk. En daar komt ie met een nieuwe, zeer overtuigende aanpak. Ik word volkomen kansloos van het bord gezet!
Trouwens, het werd 1,5 - 6,5 voor Team Y. Toen was Rudy Matai degene die met een vol punt de eer redde! Hans van de Wijk verloor op 1 , Gerhard op 3 en op 4 werd ook Henk Luitjes in zijn laatste wedstrijd voor Promotie niets gegund. Team Y promoveerde naar de promotieklasse, werd er direct weer uitgegooid en kwam het afgelopen jaar weer terug.
En wat weet MrX daarna vol trots te melden? Tijdens het toernooi in Wijk aan Zee 2000 leerde hij Alexandra Kosteniuk (toen pas 15, maar wel 2400) kennen. Er sloeg een vonk over en blijkbaar vonden de jonggeliefden het een prettige tijdspassering om eens lekker aan het Albins tegengambiet te werken... Tja.
Ik was behoorlijk geschokt. Maand later nog een remise weten te halen tegen Ben Ahlers en toen ermee gestopt. Dit seizoen de Albin toch weer opgevat.
Tegen Briggeman ging het helemaal fout (ik kreeg remise kado) en aandachtig toeschouwer was een grijnzende MrX...
Maar de messen zijn geslepen. Als hij tegenover me durft te gaan zitten op 1 april volgend jaar, zullen de rollen omgekeerd zijn!

Harrie Boerkamp