Op deze Maandagavond was het weer gezellig druk, in totaal 33 schakers. Waaronder 4 schakers uit Druten, en drie schakers uit Lichtenvoorde. Verder werd er gespeeld voor de Beker, de SOS en de interne competitie. Ons team De Toren 2 werd kampioen in de SOS Klasse 3 C. Van harte gefeliciteerd met deze mooie prestatie.

 Afwas en opruimen,

Een vriendelijke verzoek aan een ieder, om eens te helpen met het opruimen en de afwas, zodat het niet altijd moet worden gedaan door dezelfde personen.

Uitslag interne competitie en beker.

René Reulink                    - Rolf Hendriks                     0 - 1

Franke van Netten           - Maarten van Rhee              1 - 0

Fred Beumer                    - Ronald Engelen                 1 - 0

Laurens Storms                - Arthur Ornée                      0 - 1

Tim Schlechter                 - Arie Schouten                     0 - 1

Lennard Harris                 - Fred Schonis                      1 - 0

Theo Giesbers                  - Guido van Kleef                  0 –1

Harry Boekhorst               - Ad Braam                            0 - 1

SOS Competitie

Uitslag De Toren 2 – Rokade 1

SV Rokade 1, kwam maar met drie man opdagen, dus de eerste punt was al binnen voordat we begonnen. Daarna won Raimond zijn party, waarop het verlies van Tom volgde. Met een tactisch remise voorstel van Hans, werd de overwinning veilig gesteld. En het kampioenschap van de SOS Klasse 3c een feit, chapeau !

Marco Vastenhout           1851    Afwezig                                  1 - 0

Raimond Vastenhout       1800    Leo van Noord            1558    1 - 0

Tom Brans                       1778    Geert Koster               1634    0 - 1

Hans Donker                   1677    Andre Eisink                1811    ½- ½

Resultaat 2½ -1½

 

SOS Competitie  

Uitslag De Toren 4 – Koningswaal Tornado Combinatie  3

Yunus Berwani                 1350    G. van Tongeren         1443    0 - 1

Peter Koelman                 1198    P. van Dijk                  1400    0 - 1

Cesar Eisma                     1330    K. Arslan                     1321    0 - 1

Gerjan Brands                  1083    T. Banken                   1475    0 - 1

Resultaat 0-4

Nieuwe sponsor;

Om de vereniging financieel gezond te houden, blijft het bestuur zich inzetten voor het werven van sponsors. Deze sponsoren zijn noodzakelijk om ons schaakjaar dat loopt van 1 September tot en met 31 Augustus met zwarte cijfers te beëindigen.

Daarom zijn we weer blij met is onze nieuwe sponsor Raindroptime.

Raindroptime is de specialist in schaak- en dam benodigdheden.

Kijk eens op de site www.raindroptime.com

Jan Timman;

Yes, op maandag 27 mei is het zover, dan gaan we met 32 schakers ons best doen om een leuke partij te spelen tegen de International Master/ Grand Master.

Er wordt gespeeld in de kantine van de Arnhemse Boys op de Schuytgraaf. De zaal is open vanaf 19:15 de simultaan begint om 20:00 uur.

Vrijwilligers gevraagd;

Er zijn nog een paar vrijwilligers nodig voor het opzetten van de borden en de schaakstukken. De vrijwilligers dienen om 18:00 uur aanwezig te zijn bij de Steenen Camer. Opgave vrijwilligers bij Fred.

Chess on the River; Zaterdag 15 Juni

Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw ver vooruit.

Dat is natuurlijk ook het geval met onze unieke schaak boottocht over de rivieren.

Waarbij schaaksport en cultuur hand in hand gaan. Omdat de gehele som van de boottocht aan de Stichting Rijnoevervaarten van te voren moet worden betaald.

Is hierbij het verzoek aan de deelnemers om de betaling over te maken op het banknummer NL 36 INGB 0006364318 ten name van Schaakvereniging De Toren te Arnhem.

 Janowsky – Bernstein (1914)

Hans Bouwmeester

Lang, lang geleden toen het leven nog mooi en onbedorven was, deed Utrecht 1 mee voor de koppositie in de hoogste klasse. Het eerste team was ontzettend sterk en werd bevolkt door èchte grootmeesters en èchte meesters. Dit bonte gezelschap broodschakers werd nog een beetje geholpen door enkele autochtonen. Wat was dat een mooie tijd. Zelf speelde ik in die tijd als een jonge god en was gevaarlijk voor iedereen, niet in de laatste plaats voor mijzelf. Er werden heuse trainingskampen georganiseerd. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. Die eerste trainingen waren uitsluitend toegankelijk voor de elite van onze club. In het kader van de nivellering werden de prutsers ook toegelaten en toen ging het vanzelfsprekend mis.
VTgroot

De laatste centrale training was ergens in de jaren tachtig. Hans Bouwmeester stond voor het demonstratiebord en gaf les in de Pirc. Ik geloof dat het ene meneer Bunge (links in beeld) was die ergens in het midden van het boeiende betoog opmerkte: “Maar meneer Bouwmeester als je zoveel moeite moet doen om e5 te spelen, waarom doe je het dan niet gelijk op de eerste zet?” Het geduld van de leraar werd hier iets te veel op de proef gesteld door de ijzeren logica van deze patser. Het is daarna nooit helemaal meer goed gekomen met onze schaakclub.
zww

.

De formule van deze trainingen was simpel: elke bijeenkomst werd voorbereid door één van de spelers. Een van de beste trainingen uit die tijd werd ingeleid door Ad Driedonks. Hij vond in een boekje The art of the middie game, een prachtig artikel van de hand van Paul Keres. Keres (links op de voorgrond in beeld in het toernooi van Curacao 1962) beschrijft hierin hoe je slechte, of zelfs objectief verloren stellingen moet verdedigen. Hieronder volgt een samenvatting.

In de romantische periode van het schaken was er maar één manier om het schaakspel te spelen: beide partijen gooiden alles op de aanval en besteedden nauwelijks aandacht aan hun verdediging. Dit heeft prachtige partijen opgeleverd. Aan deze nostalgische periode werd een einde gemaakt door Steinitz en Lasker. Zij zagen in dat door het voeren van een goede verdediging menige aanval stukliep. De romantiek verdween een beetje, maar het schaken werd wel naar een hoger niveau getild. Aanvallen is in principe alleen mogelijk als je daarvoor een goede basis legt met gezond positiespel. Pas als je een overheersende stelling hebt opgebouwd is het mogelijk om de aanval te kiezen.

Natuurlijk gaat er in dit proces wel eens wat mis en dan kom je in een nare positie terecht. In dergelijke stellingen zetten veel spelers dan al hun kaarten op die ene wanhoopsaanval of schwindel. Het resultaat van zo’n wanhoopspoging is meestal een totaal geruïneerde stelling. Fout! Ga in zo’n stelling eens rustig nadenken. Bekijk het eens van de andere kant. Hoe kan je tegenstander zijn stelling verder versterken? Hoe kan je het hem daarbij zo moeilijk mogelijk maken? Probeer een spaak in het wiel te steken door je tegenstander telkens voor nieuwe problemen te stellen. De kans bestaat dat de sterkere partij door de vele moeilijkheden die hij ondervindt fouten gaat maken en dat je alsnog het halve of misschien wel het hele punt kunt incasseren! Ik zal proberen dit concept te verduidelijken aan de hand van enkele voorbeelden.
schhakpuzzell

Zie voor het eerste voorbeeld het diagram links. Deze stelling kwam voor in een partij David Janovski – Ossip Bernstein, Sint Petersburg 1914, na de 24e zet van zwart. Er is geen diepgaande studie voor nodig om te concluderen dat zwart uitstekend staat. Zijn stukken nemen actieve posities in en de witte pionnenstructuur is hopeloos zwak. Een poging om de stelling te verdedigen met 25.Tg3 is kansloos vanwege 25… Tfd8. Zwart versterkt zijn positie en zal snel materiaal veroveren. Wat kan wit nog ondernemen om zichzelf te redden? Om deze vraag te beantwoorden gaan we eerst bekijken wat er in de partij gebeurde. 25.e5? Dc6+ 26.Tg2? Tfd8 27.Df2 Td2 28.Dg3 Txg2 29.Dxg2 Dxc3. Hiema is de situatie duidelijk, Janovski probeerde nog: 30.Dg3 Td3 31.Dh4 Td4 32.Dg3 Dc6+ 33.Kg1 h5 34.h3 Te4 35.e6 fxe6 36.fxe6 Dxe6 37.Tf1 Te3 38.Tf3 Te1+ 39.Kg2 Dxa2+ (0-1).

Alles ging volgens plan, nietwaar? Zwart had groot voordeel en wist dit in winst om te zetten. De vraag is echter of wit zich niet beter had kunnen verdedigen. Janovski was een aanvalsspeler pur sang en deed dus wat de natuur hem ingaf: 25.e5? Wanhoopsaanval!

Probeer voor wit een verdedigingsplan te bedenken dat meer kans van slagen heeft. Hint: toreneindspelen zijn vaak remise ook met een pion minder!

00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

 Bobak gaat aanstaande maandag 20 Mei verder met de schaakles/analyse aanvang 19:00 uur

 Op maandag 20 Mei is er ook weer schaken voor de interen competitie

 U bent allen van harte uitgenodigd.