Maandagavond nieuws van 9 September 2019

Beste schaakvrienden,

We zijn weer begonnen !

Het was weer gezellig druk er traden deze avond 20 schakers aan.

 Allereerst nog een hartelijk welkom voor onze nieuwe leden : 

Cor Hopman, Eef Top, Wim Flohr, Thomas van Diggelen, Ferdi Berendsen.

Na een langdurig ziekteverzuim

Was Jan Schoemaker ook weer aanwezig.

Heel fijn Jan, dat het zo goed met je gaat.

De Vrijwilliger van het Jaar.

Wij hebben deze keer voor Tom Brands gekozen, Tom heeft dit jaar veel taken  uitgevoerd. Zo was Tom dit jaar de externe competitie coördinator, team leider van Toren 2, en heeft Tom diverse verslagen geschreven, ook was hij lid van de kascommissie. Verder is Tom nooit te beroerd om te helpen.

De Jubilarissen van 2019.

Bij onze club ben je met iedere vijf jaar lidmaatschap jubilaris.

Franke van Netten                 35 jaar lid.

Arie Schouten                         35 jaar lid

Jeroen Kruiver                         20 jaar lid.

Gert Visser                             5 jaar lid, (terug van weggeweest)

Alle jubilarissen ontvangen binnenkort van de voorzitter de eeuwige roem en een  fles wijn    

Uitslagen intern, maandag 9 September.

Raimond Vastenhout

-

Arie Schouten

1 - 0

Eef Top

-

Wim Flohr

1 – 0

Ferdi Berendse

-

Theo Giesbers

1 – 0

Gerjan Brands

-

Cesar Eisma

0 – 1

Jan Schoemaker

-

Fred Schonis

½ - ½

Thomas van Diggelen

-

René Reulink

½ - ½

Franke van Netten

-

Bart van den Akker

0 – 1

Laurens Storms

-

Arthur Ornée

1 – 0

Fred Beumer

-

Hans Donker

0 – 1

Rolf Hendriks

-

Tom Brands

0 - 1

Algemeen

De nieuwe notatieboekjes zijn binnen, dit jaar zijn ze weer gratis.

Ook zijn er vijf nieuwe klokken besteld, zodat alles weer netjes in orde is.

 SOS competitie

We gaan met 6 teams van 4 man spelen in de SOS competitie van de Oostelijk schaakbond. Er wordt momenteel gewerkt aan de invulling van de teams.

Ook heeft de SOS nog geen definitieve datums aan ons doorgegeven.

In het algemeen wordt er gespeeld op de clubavonden van de clubs, zowel uit als thuis.           

Schaak-instuif

We zijn gestart met de schaak-instuif, dit is een kans voor niet leden om geheel vrijblijvend te schaken bij SV De Toren. Dus iedereen kan binnenlopen en mee schaken, thuisschakers en clubschakers. Om deze actie te ondersteunen komen er  publicaties in de wijkbladen en op de muurkrant. Zegt het voort, zegt het voort.  

Schaken is toch cool

========================================================================================

 Schaak Anekdote

Alzheimer?

 Mooie zetten en Bloopers Verslagen 29 oktober 2018 20:21 Richard Vedder  14

Iemand vertelde mij ooit dat Alzheimer onder schakers nauwelijks voor komt. Dat zal ook onder dammers en kruiswoordpuzzelaars zijn dan denk ik, want het idee is, dat als de raderen blijven draaien, dat de hersenen in vorm blijven met alle positieve gevolgen van dien. En inderdaad besloot ik vandaag eens te googlen op Alzheimer + Schaken en jawel hoor: De mensen die er verstand van hebben schrijven het ook. De Belgische blogger Brabo deed ook eens een duit in het zakje. Wel met een nare kanttekening: We hebben minder kans op Alzheimer, maar als het ons overkomt gaat het wel een stuk sneller dan bij anderen.

Vanwaar ineens mijn interesse in Alzheimer? Welnu, dat heeft te maken met mijn optreden bij de Haarlemse Meesters in de afgelopen week. Dat ging heel niet slecht, tegen de top 4 op elo haalde ik ongeslagen 2,5 punt. Maar tegen de vijf lager geplaatsten scoorde ik maar een schamele overwinning en vier nederlagen. Daar zaten twee bijzondere gevallen tussen. Een plan bedenken en als het dan op oogsten aankomt het plan vergeten zijn. Alsof je naar de proviandkast loopt voor een zak chips en eenmaal bij de kast aanbeland vergeten bent wat je er komt doen.

Het eerste voorbeeld overkwam me in de zesde ronde. Ik was met een keurige 3 uit 5 redelijk op koers richting de gewenste 6 punten die nodig waren voor een IM norm. Ik speelde tegen de op dat moment onderaan staande Engelsman Michael Basman. Die opende met het voor hem gebruikelijke 1.g4 en offerde een pion. Die avonturen kwamen hem op een paar vreselijke nullen te staan, want wie zich voorbereidt met een vergeeld boekje van Batsford loopt een achterstand op jegens schakers die hun stokvissen op die opening laten schieten. Nu pakte ik die zaak iets minder voortvarend aan als Bart Gijswijt in ronde 1, maar ook ik bereikte een gewonnen stelling. Een belangrijk moment kwam op zet 14. Ik moest met zwart de keuze maken: h4 of geen h4?

Ik moet de loper van f8 nog ontwikkelen, maar ik kan ook eerst met 14… h4 die witte loper wegjagen. Belangrijker dan het wegjagen van die loper was, zo bedacht ik, dat ik het pionnetje op g5 mogelijk isoleer. Natuurlijk, die kan ook nog door de f-pion ondersteund worden, maar ik voelde aan mijn theewater dat die f-pion niet zou rusten op f4. Basman was van zins die verder op te spelen. En dus zou g5 dan geïsoleerd raken. Tuurlijk, mijn pion op h4 ook, maar die staat stevig gedekt door mijn toren en dat blijft nog wel even zo, want het recht op de rokade had ik al verspeeld toen ik mijn eerste pionnetje snaaide. Want ja, ik sta al een kleintje voor! Ik deed 14…h4!

We zijn zes zetten verder. Nog altijd heb ik mijn pluspionnetje en hier kan ik met 20…Th5! mijn zes zetten eerder bedachte plan uitvoeren en zomaar die g-pion ophalen. Dan zou ik er twee meer hebben en de winst zou nog een kwestie van techniek zijn. Ik deed echter 20… Ke7. Ook niet slecht, want na het antwoord 21.Td2 had ik alsnog 21…Th5 kunnen doen en ik had zelfs met 21…Ph7 een volwaardig alternatief in handen. Ook in dat geval zou ik het op zet 14 keurig geïsoleerde pionnetje kunnen oprapen. Ik deed echter 21…gxf5? Dat wint inderdaad ook een tweede pion, maar de e-lijn werd geopend en daar stond mijn koning, die dus niet meer rokeren mocht, allerminst veilig. Basman had daar voldoende compensatie en toen ik tegen beter weten in op winst bleef spelen verloor ik ook nog.

Het tweede voorbeeld overkwam me in de achtste ronde. Ik was met een matige 3 uit 7 inmiddels kansloos voor de gewenste 6 punten die nodig waren voor een IM-norm. Ik speelde tegen de op dat moment onderaan staande Haarlemmer Esper van Baar. Die opende nogal slapjes en al snel kreeg ik de overhand.

Dit is de stelling nadat ik zojuist 22…Le4 heb gespeeld. Toen ik daarover nadacht kreeg ik een heerlijk matbeeld voor ogen. Want stel toch dat hij op d3 zou slaan. Of het ogenschijnlijk nog sterkere 23.Pc5 zou spelen? Dan zou ik 23…Dd4+ 24.Df2 Pxf4! hebben gespeeld met de heerlijke pointe 25.Dxd4 Ph3 mat!

Esper zag dat matje ook en speelde 23.De3. Er volgde 23…Tbe8 24.Pc5 en ik kon eens lekker nadenken over de beslissende klap…

Uiteindelijk ging ik voor kwaliteitswinst met het hebberige 24… Lg2. Maar waarom was ik dat matje dat ik twee zetten eerder op mijn netvlies had hier alweer vergeten? Geen idee, maar na 24…Ld5! had de partij niet lang meer geduurd. Ik zag geen goed vervolg na 25.Dxd3 Pxf4 26.Lxe8, maar verdorie! Dan heb ik ook weer 26… Dd4+! Want als wit die dame slaat is het weer Ph3 mat!

Overigens kreeg ik na het gespeelde Lg2 nog voldoende winstkansen, maar op de een of andere manier was de scherpte weg en ook hier ging ik in het eindspel tegen beter weten op winst spelen en verloor ik nog. Twee punten weggegooid en als dat anders was gelopen had ik tussendoor in ronde 7 het remiseaanbod van die Belg wel aangenomen. Dan was ik precies op de vereiste 6 punten uitgekomen!

Een plan vergeten dat je een paar zetten eerder bedacht hebt. Brr… het zal toch niet? We gaan het zien zaterdag. Dan stap ik op de fiets naar het denksportcentrum voor een KNSB-wedstrijd. Als ik daar niet aankom omdat ik de weg kwijt ben weet u alvast wat er loos is…