Een aantal spelers van SV de Toren deed mee aan het 53e Chess Festival Groningen wat gehouden werd van maandag 21 december tot en met 30 december 2015. 

Het Festival bestaat uit een aantal toernooien: drie open groepen die elk 9 rondes Zwitsers spelen over 9 dagen, een compact toernooi van 6 rondes Zwitsers van 25 december tot 30 december en nieuw dit jaar was de vierkamp aan het begin van het Festival. Het speeltempo was in alle groepen 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1. Traditiegetrouw komen er ook veel jeugd toptalenten naar dit toernooi. 

frank1geert1

 Geert en Frank van Hoorn deden in de vierkamp mee. Frank speelde in groep 3 en verloor alleen van de nummer 1 in zijn groep. Hij werd gedeeld tweede met 1.5 punt uit 3. Geert speelde in groep 5. Bij hem ging het minder goed. Hij werd vierde met 0.5 punt uit 3.

dries1Thomas Beerdsen en Bart van Meijenfeldt deden mee in de Open A. Beide haalde 5 punten uit 9. Dries Wedda speelde in de Open B en speelde lange tijd in de top mee. De laatste rondes kon hij helaas niet meer winnen. Hij eindigde als 10de met een TRP van 1936 (rating 1692). TOPPIE. Dick Vliek werd gedeeld tweede bij de groep Compact C met 4 uit 5.

Ook jeugdtalent en Anna en Sara Martinez, nog maar net klaar met het NK snelschaken voor de jeugd, deden mee en speelden in de Open C. Anna had graag in de B meegedaan maar had nog niet genoeg KNSB rating. Sara die alleen de eerste 7 rondes mee kon doen omdat ze daarna in Apeldoorn aan het PJK mee moest doen voor een NK ticket, ging goed van start. Ze zat in de onderste helft en moest tegen een jeugdspeler met een rating van bijna 1500, deze partij heeft ze nipt verloren.

sara1De tweede ronde speelde tegen een wat oudere man met een rating van 1400 en die won ze. De derde ronde moest ze tegen een Engelsman met een rating van 1572. Ook al verstond ze niet wat hij tegen haar zei, gelukkig hoef je bij schaken niet zo veel te zeggen, ze dwong wel remise af. Alleen in ronde5 heeft ze nog een keer gewonnen en daarna was de koek een beetje op. Ze gaf nog wel goed tegenspel maar miste de pit om het af te maken. Zij eindigde met 2,5 punt uit 7 maar krijgt er weer veel rating bij. Anna zat in de bovenste helft en kreeg in de eerste ronde een tegenstander van 74 jaar die ze met gemak aan kon.

anna1 2Daarna gleed ze twee rondes uit tegen jeugdspelers (waarschijnlijk nog te moe van het NK snelschaak). Ze herpakte zich voortreffelijk en won de volgende 4 rondes steeds tegen moeilijkere tegenstanders. Toen bleef ze alleen achter in Groningen! (ouders waren met zusje naar Apeldoorn). Chinese families ontfermden zich over haar en ze kon daar de laatste 3 dagen verblijven. “Nog nooit zo lekker gegeten, mam!” Bij hen verbleef ook mevrouw Peng, veelvoudig Nederlands Dameskampioen, en Anna kreeg van haar waardevolle tips als voorbereiding van haar partijen. Met dit op zak won Anna van de nummer 1 die nog niets verloren had in het  toernooi en haalde een mooie remise in de laatste partij. Bij analyse bleek zelfs dat ze deze had kunnen winnen. Na een spannende tijd van wachten bleek Anna gedeeld eerste te zijn geworden in de Open C met 6,5 punt uit 9. Alle prijzengeld werd verdeeld en Anna ging met een mooie geldprijs naar huis en in de wetenschap dat ze volgend jaar zeker mee kan doen in de B.

kampioenen1

Foto's zijn afkomstig van de website van het toernooi, van Harry Gielen.