Massakamp VSV - De Toren | 2 november 2018

Eindstand:

VSV    8.5 - 6.5    SV De Toren

Het massakamp is geopend met woorden van de secretaris van VSV, de wedstrijdleider van VSV, en de voorzitter van De Toren. Laatstgenoemde had een mooie sponsoractie, waarbij Nederlands Indonesische ouderen, die tussen wal en schip vallen, en geen inkomsten noch pensioen hebben, worden ondersteund door bijvoorbeeld de huur voor hen te betalen, nieuwe bril, of een voedselpakket te geven.

De lootjes die verkocht worden bieden kans op een heus Indonesisch schaakbord, schaakstukken, en een rugtas. Ze vinden gretig aftrek!

De wedstrijden zijn begonnen. Vijftien schakers uit Arnhem-Zuid tegen vijftien schakers uit Velp en omstreken beginnen hun partijen met goed gemoed. Iedereen komt rustig uit de opening, maar enkele gambieten mogen natuurlijk niet ontbreken.

Er begint zich wat af te tekenen op een aantal borden, laten we ze allemaal afgaan. 

Eerstgenoemde is steeds de VSV-er en de oneven borden spelen met wit.

 1. Eric de Winter - Raimond Vastenhout: 1/2 - 1/2

Eric lijkt het perfecte centrum te hebben en te houden. Maar er zijn nog weinig problemen voor Raimond Vastenhout van SV De Toren. 

Sterker nog, nu we een uurtje verder zijn, blijken de zwarte paarden als duveltjes uit doosjes de witte lopers onschadelijk te maken. Het kost Eric veel tijd om het juiste plan te vinden, maar het lijkt er op dat hij alles goed heeft berekend.

21:58u: Het strategisch inzicht geeft Eric nu de overhand. De witte stukken komen dreigend de zwarte stelling insluipen. In de verte zien toeschouwers al matcombinaties.

22:37u: Eric kiest het juiste plan, en nu gaat ook zijn dame in de aanval meedoen.

23:16u: Raimond en Eric zijn op het eerste bord remise overeen gekomen. De eerste remise van de avond!

 1. Erika Belle - Tom Brans: 1/2 - 1/2

Tom heeft een supercentrale dame, en Erika heeft met de zwarte stukken nog weinig ontwikkeld. Is er een snelle winst in de maak, of staat die dame daar niet zo goed?

De partij kabbelt rustig voort. Nog geen plusjes of minnetjes in deze positie.

21:54u: Erika staat duidelijk wat minder. Tom Brans heeft geen problemen, en gaat drukken op de verzwakte d6-pion van zwart.

22:37u: De d6-pion is weg, maar niet verloren, want geruild. Nu probeert Erika de open lijnen over te nemen van haar tegenstander. Eens kijken of dat lukt...

23:28u: Erika had een enorm slecht paard op a8(!), maar wist dat paard naar c6 te krijgen door een koningswandel. Het lijkt weer binnen de remise-normen.

23:33u: De remise is een feit. Een bijzondere partij, die voor beide partijen als 'mooi' wordt  bestempeld.

 1. Brent van Dusseldorp - Hans Donker: 1 - 0

Moeilijk, zo'n ingewikkelde Siciliaan. Het kost beide spelers veel hoofdbrekens, om diep te rekenen en strategisch te analyseren. Een mooie partij lijkt in de maak.

21:39u: Brent lijkt steeds meer het best van het spel te krijgen. Dat is leuk voor onze VSV-er!

21:50u: Terwijl Brent een stuk voorkomt, komt Vadim een stuk achter.

22:39u: De tegenstander van Brent bouwt een leuke truc in. Toeschouwers verwachten dat Brent het ziet, en maken zich weinig zorgen. Nog steeds een stuk en de stelling voor.

23:28u: Brent lijkt weinig tot geen progressie te maken, want zwart heeft een stevige stelling opgebouwd en wacht terecht rustig af. Komt hij er door heen?

23:37u: Brent wint!

 1. Vadim van Kuijk - Arie Schouten: 0 - 1

Met tegengestelde rokades kan dit wel eens een spectaculaire partij worden!

En dat wordt het! Arie doet goede, strategische zetten, en gaat een kwaliteit en/of een stuk winnen. 

21:50u: Terwijl Vadim een stuk achterkomt, komt Brent een stuk voor.

21:58u: Arie Schouten van De Toren speelt een prima spel, en lijkt de zege te gaan binnenhalen.

22:18u: Na de afwikkeling van de zware stuken heeft Vadim plotseling twee vrijpionnen in het centrum, die elkaar dekken en ook gedekt staan door een hulppiet en de sint zelf. Kan Vadim hier van remise dromen of heeft Arie de meerderheid op de damevleugel als ultiem oorlogswapen paraat?

22:22u: Ook met de tijd deed Vadim zijn naam eer aan: dit vadimmetje werd hem fataal, en hij verloor tegen Arie Schouten. 

 1. Dries van Eijk - Imre Woest: 0 - 1

De schaakster van de Toren heeft een flinke aanval over de c-lijn. Onplezierig voor de VSV-er, voor wie overbelasting dreigt. De c-lijn blijkt minder gevaarlijk dan gedacht, en Dries krijgt lekker spel met de witte stukken.

21:30u: Dries krijgt zijn stukken op de goede velden, haalt doodgemoedereerd zijn dame uit de penning, en zet een loper op f3. Het lijkt de goede kant op te gaan voor de VSV-er.

22:34u: Plotseling is het afgelopen. Via een leuke combinatie pakt Imre wat materiaal. Haar stukken stonden net wat beter, en drongen de zwarte stelling binnen. Enigszins teleurgesteld geeft Dries op.

 1. Walter Manschot - Rene Reulink: 1 - 0

Rene van De Toren heeft de gehele koningsvleugel van Walter open weten te breken, zonder zelf gerokeerd te hebben. Dat ziet er niet best uit voor onze man. Hopelijk heeft hij het beter gezien... Walter offert een stuk, maar dit is waarschijnlijk niet voldoende voor stellings- en lijfsbehoud. 

21:59u: Walter heeft een handvol dubbelpionnen voor zijn stuk, maar moet nog een stuk inleveren. Hij lijkt even mat te gaan zetten met de enkele dame, maar daar trapt zijn tegenstander niet in. Nu wordt zijn koning weer onder druk gezet, en het einde lijkt in zicht.

22:35: Vreemde zetten, waardoor Walter plotseling een pion overhoudt, op een verder kaal bord. Bijzondere partij, die Walter misschien had moeten verliezen, maar wel gewoon wint!

 1. Wim Louwman - Ad Braam: 1/2 - 1/2

Met fianchettootjes is het veilig schuiven. Nog steeds is het spannend en ligt de stelling gevoelig. 

22:00u: Het blijft een interessante partij, die Wim en Ad op het bord brengen. Spannend tot aan de laatste zet, zoals bij Wim wel vaker het geval is.

23:29u: Wim heeft een pionnetje terug gewonnen, maar een zeer onveilige koning, waar een dame en een paard bij staan. Moeilijk potje.

Moeilijk potje is geëindigd in eeuwig schaak.

 1. Lazlo van Kuijk - Franke van Netten: 1 - 0

Jeugdspeler Lazlo van VSV heeft heel wat meer activiteit. Franke moet wat gaan ondernemen!

Lazlo heeft een stuk of 5 penningen op de torens en de paarden en de dame en de pionnen, en lijkt materiaal te gaan winnen. Wordt deze partij al snel beslist?

Franke heeft een aanval op f7, en lijkt zijn stelling te kunnen redden. Althans, zijn materiaal.

21:37u: Dat lukte toch niet. Een koningszet van wit leek verplicht en Lazlo haalt een paardje op. De stelling voordien was bijna een studie: vele stukken op een hoop in het centrum van het bord, zowel van wit als van zwart. 

22:23u: Lazlo wint. In een zeer complexe stelling, waarbij wit veel pionnen voor het stuk heeft, en zwart de actieve stukken, maar de centrale, onveilige koning, maakt Franke een fout: hij zet zijn dame op g5, en via een aftrekaanval met schaak wint Lazlo de vrouwe. Mooi punt voor de Velpse jeugdspeler.

 1. André van Kuijk - Peter Koelman: 0 - 1

Het is verbazingwekkend hoe fris zo'n damegambiet voor beide partijen kan ogen. André met het perfecte centrum, en zwart probeert via ...b5 de gambietpion voorsprong te behouden.

22:41u: De witte stukken van André blijken toch sterker dan de zwarte pionnen. Met zijn centrumpionnen begint de stelling van de VSV-er er dreigend uit te zien.

23:16u: André maakte een grote fout, en kwam daardoor materiaal achter. Ook enigszins gedesillusioneerd gaf hij op. 

 1. Rick van Emden - Cesar Eisma 1 - 0

Prachtige namen, een behoorlijk affiche. Rick heeft het loperpaar, maar Cesar het betere centrum. Spannende partij, die zomaar op het scherpst van de snede ontbranden kan.

22:41u: Rick is een stuk voor gekomen en lijkt nu de winst voor het grijpen te hebben.

23:30u: Het stuk voor heeft Rick kunnen behouden, en dat zorgt voor een fijne stelling. Het lijkt een kwestie van tijd.

23:33u: De tijd is op. Volgens de overlevering gaf Cesar een dame weg. Onder druk, en een beetje jammer van de partij, maar Rick stond al overwegend.

 1. Julian van Kuijk - Gerjan Brands: 1 - 0 

Het lijkt er op alsof jeugdspeler Julian via een dreigende koningsaanval de zwarte dame in weet te sluiten. De dame-insluiting is een feit. Het is een kwestie van tijd voordat zwart de handdoek in de ring gooit. En enkele minuten later is het zover. De speler van De Toren geeft op. 

 1. Jan Stuut - Fred Schonis: 1 - 0

Enige onduidelijkheid over de rokade, maar met de dames er af gaat het stukkenspel technisch bepalen wie er als winnaar uit de strijd komt. Jan lijkt een winnende aanval te hebben met twee torens op de zevende rij. Kan de voorzitter van De Toren dit nog keepen? Hij heeft een actief paard...

21:50u: Jan lijkt een positioneel overwicht te hebben. En die extra vrij-pion op de a-lijn wordt ook moeiljk beheersbaar voor de voorzitter van de Toren. Een punt voor VSV in de maak?

22:17u: Het punt is daar. De vrijpion van Jan op de a-lijn ging hard naar het promotieveld. Fred offerde zijn paard en probeerde met zijn enige troef, ook een vrijpion, ook naar de overkant te komen. Maar Jan had correct gerekend: hij trok zijn toren en zijn loper terug, won de pion en daarmee de stelling en daarmee de partij. Fred gaf sportief op.

 1. Wichard Weenink - Bert Maas: 1 - 0

Wichard komt een kwaliteit voor, maar heeft extreem weinig ontwikkeling. Zwart trekt zijn dame terug, waar Dxg2 gevaarlijker leek. Wichard maakt het verlies van Son goed. Met een betere combinatie dan zijn tegenstander komt hij zoveel materiaal voor dat zijn tegenstander opgeeft. Bert Maas speelt een komische viool: "Nu weet ik weer waarom ik niet op vrijdagavond schaak!"

 1. Son Stavenuiter - Harry Boekhorst: 0 - 1

Harry van De Toren heeft een pion op b7 opgehaald. Normaliter is slaan op b7 niet goed, maar door het gebrek aan ontwikkeling bij Son lijkt het nu wel te kunnen. Son mist de dubbele dreiging op f7, en na Dxf7+ verliest hij zijn eigen dame. Dit betekent dat het eerste resultaat een feit is: Son geeft sportief op. Punt voor Harry.

 1. Hanna Wierts - Theo Giesbers: 0 - 1 
  (Op de foto vooraan)
  velpseSV

Hanna is beter uit de opening gekomen, en heeft een gedekte pion op de 5e rij. Met de witte stukken en beperkt tegenspel mag zij zich al in het voordeel rekenen. Hanna maakt een fout en komt een stuk achter. Nu wordt het lastig, maar ze heeft goede pionnen en de tegenstander heeft weinig ontwikkeld.

21:52u: Hanna lijkt toch behoorlijke compensatie te hebben voor het stuk. Die gedekte vrijpion op c6 - een witte - is al vergevorderd!
22:42u: Nu zwart ook de op koningsvleugel spel krijgt wordt het extra stuk toch node gemist. Hanna's stelling staat op instorten.

Het was een prachtig massakamp, waarbij geen onvertogen woord viel. 

Hans' hapjes hachelden heerlijk, en toen het internet in De Paperclip kortstondig uitviel, bood Lazlo meteen aan een hotspot te activeren. Het lot beloonde hem hiervoor direct: hij won het schaakbord van de loting! Speciale dank gaat naar barman Jan, die tot sluit drankjes bleef serveren.

In maart is de terugwedstrijd. Dan mag VSV die uitslag wel wat breder maken. Maar dat De Toren daar een stokje voor gaat steken is evident!

Iedereen bedankt voor de perfecte schaakavond.