Vandaag in de tweede ronde Promotieklasse OSBO staat de wedstrijd tussen Het Kasteel en De Toren op het programma. Beide clubs verwijzen naar hetzelfde schaakstuk maar daar houden de overeenkomsten wel op.

Het Kasteel uit Wijchen is één van de degradanten die dit jaar terug zijn gekeerd uit de landelijke competitie. Hun team is intact gebleven en daarmee zijn ze gelijk ook de grootste titelkandidaat.

Aldus en eerst zoals gebruikelijk de opstellingen:

  Het Kasteel - De Toren 2   -  
1 (z) Wesley van Nie (2066) - (w) Mathieu Roskam (1967)   -  
2 (w) Mark Agterberg (1992) - (z) Rein Visée (1872)   -  
3 (z) Willem van Berkel (1966) - (w) Thomas van Nispenrode (1986)   -  
4 (w) Hans Quint (1946) - (z) Jan-Willem van Willigen (1836)   -  
5 (z) Casper Hermeling (1981) - (w) Ron Engelen (1867)   -  
6 (w) Henk van Kortenhof (1950) - (z) Niels Matser (1736)   -  
7 (z) Jermo Kooijmans (1825) - (w) Renze Post (1819)   -  
8 (w) Twan Rutjes (1842) - (z) Ben McNab (1799)   -  

Net als bij De Toren altijd het geval is zijn ook hier de nodige "fans" aanwezig. Een mooie sfeervolle kantine is aanwezig om de inwendige mens te kunnen versterken en over de broodjes kroket kan zeker niet geklaagd worden. Echte Van Dobben alhier. Dus zelfs bij verlies is deze dag zeker niet verloren gegaan. Op papier hebben we hier natuurlijk maar weinig te zoeken en naar verwachting ook niet in de melk te brokkelen. Edoch, we gaan proberen om het maximale eruit te halen.

 

13:45

 

Qua openingen kunnen we dit gerust de middag van de Siciliaan noemen. Op vier borden is deze opening duidelijk favoriet. Uiteraard speel Rein zijn Fransman met veel gevoel en Ben speelt een variant op Pirc met een vroege g6. Dat vereist subtiel spel, dus is een verrassende keus van onze man te noemen. Bij Renze staat als vanouds fris en fruitig spel voorop en hij heeft in een soort Grünfeld zijn aanvallende stelling met dubbele loperlijnen al bereikt. Nu hopen dat ie zich niet gaat verrekenen zoals hij helaas de vorige wedstrijd deed.

Voorzichtige inschatting op bord 4 doet vermoeden dat Jan-Willem precies het door hem gewenste spelletje heeft. Bij Ron dreigt een pion verloren te gaan en onze man zal snel moeten schakelen om zijn kleine voordeeltje te behouden.

 

14:30

 

Heerlijk als je niet hoeft te rijden en je kunt nadat je eerst een heerlijk visje hebt gegeten aan de bar je eerste Amsterdammertje bestellen.

De borden chronologisch maar eens bekeken:

1. Mathieu heeft een klein plusje volgens de kenners en ook ik vind het er goed uitzien.

2. Rein wint kinderlijk eenvoudig een pion, geeft schaak en valt de volgende pion ook weer aan.

3. Zoals Thomas het zelf al zei: "ik heb weinig maar mijn tegenstander nog minder"

4. Jan-Willem loopt tevreden in het rond en heeft inderdaad datgene dat ie graag op het bord zou krijgen.

5. Bij Ron gaat het wel minder, Tegenstander heeft kunnen inslaan op b2 en Ron staat een pion achter zonder enige compensatie.

6. Niels doet wat ie kan maar de opbouw die zijn tegenstander heeft gekozen lijkt wat meer solide te zijn. Hij gaat het zwaar krijgen.

7. Renze staat vol in de aanval en de verwachtingen zijn hoog gespannen.

8. Ben treft een tegenstander die de zaken heel rustig aanpakt en begint voorzichtige manouevres om wat aanval op het bord te krijgen.

 

14:45

 

Actie op het bord bij Niels en Thomas. Beide tegenstanders hebben besloten om initiatief te pakken. Bij Niels houdt dit in dat zijn complete koningsvleugel inmiddels onder vuur ligt en hij een hachelijk avontuur tegemoet gaat.

Bij Thomas is het allemaal wel wat subtieler maar ook hier is het opletten geblazen.

Bij Renze zie ik met een paardoffer op g4 het mat al aankomen maar hij zit zelf rustig de verschillende mogelijkheden door te nemen. Toch blijft het opletten want als de aanval niet doorslaat...

 

15:45

 

Bij Renze lijkt het momentum voorbij, doodzonde en de vraag die in de analyse bekeken zal moeten worden, hoe had het wel gemoeten, had het wel gekund?

Niels heeft het heel zwaar en hier verwachten we ook gewoon een nul.

Bij Ron is het initiatief door Ron genomen en hij bouwt aan een mooie koningsaanval. Door de pion minder nog steeds een minnetje maar wel één met mogelijk perspectief.

Jan-Willem's partij lijkt nog steeds volledig in evenwicht te zijn. Alleen de klok kon hier een probleem gaan worden.

Mathieu zal de nodige problemen gaan krijgen om zijn d-pion te behouden maar tot dusver speelt hij tegen Wesley een puike partij.

Rein staat nog steeds iets beter, heeft een remise-aanbod van mij moeten afslaan omdat de stand op de borden dit nog niet toelaat.

Bij Thomas lijken zowel hij als zijn tegenstander wakker geworden te zijn en hier begint zich een interessant en ingewikkeld middenspel te ontplooien. Optisch lijkt er een klein plusje te ontstaan.

En tenslotte bij Ben zijn er zeeën aan tijd die in het voordeel van ons zijn maar of dit met de stelling ook zo is? Ik neig er toe om te zeggen dat het er gelijkwaardig uitziet.

 

En as we speak. Niels geeft op. 1-0 voor Het Kasteel uit Wijchen.

 

16:15

 

Het leek over maar doordat Renze's tegenstander ineens besloot een nutteloze niet ter zake doende zet tussendoor te doen kon hij met dat tempo voordeel alsnog zijn slag slaan. 1-1 dus met een voorlopige prognose van 5-3.

Renze Post - Jermo Kooijmans
d4 1 Pf6
Lf4 2 d5
e3 3 e6
Pf3 4 Le7
c4 5 0-0
Pc3 6 b6
cxd 7 Pxd
PxP 8 exP
Ld3 9 c5
h4 10 h6
Pe5 11 cxd
Dh5 12 Lb4+
Ke2 13 f5
Lxh 14 Df6
Lf4 15 dxe
g4 16 La6
g5 17 LxL+
KxL 18 De6
g6 19 Te4
Dh7+ 20 Kf8
Lg5 21 Dg8
Tac1 22 Ld6
f4 23 LxP
fxL 24 Pd7
Tc7 25 Pxe
Ke2 26 d4
Thf1 27 d3
Ke1 28 d2
Ke2 29 d1(D)
TcxD 30 Tac8
Tdc1 31 TxT
TxT 32 a5
b3 33 a4
Le7 34 TxL
DxD+ 35 KxD
Tc8+ 36  
1 - 0

 

16:30

 

Rein krijgt nogmaals remise aangeboden en is nu wel gedwongen om het aan te nemen. Tegelijkertijd, zonder het gezien te hebben, wordt opgegeven door Jan-Willem.

 

17:15

 

Krankzinnige tijdnoodfase, met daarin hoofdrollen voor Ben en Ron. Thomas en Mathieu spelen nog. Mathieu met een ongelijk loperpaar en vier tegen drie pionnen. Voor Thomas een vrijpion. Zelfs voor de kansen van Mathieu wordt nog geld geboden door onze experts dus die MOET door. Voor Thomas geldt hetzelfde.

Ben's tegenstander heeft nog 15 zetten te doen in ongeveer 33 seconden. Aan het eind van het verhaal staat Ben totaal verloren, is alle stukken kwijt en resteren er nog steeds 3 seconden op de klok van de tegenstander. Direct en tegelijk staat Ron in hogere zin verloren tenzij de tegenstander foute zetten gaat doen. Resulterend in een mat voor Ron want dat is exact wat er gebeurd. Waanzinnig.

We spelen nog steeds en doen ons best. 3,5-2,5 voor Het Kasteel

 

17:30

 

De tegenstander van Thomas werpt één briljant matnetje uit en Thomas is nu druk aan het worstelen om uit dit net te ontsnappen. De meningen aan de zijkant van het bord zijn verdeeld. Is het uit of zijn er mogelijkheden?

Mathieu schuift en vordert gestaag maar of het voldoende is voor de overwinning?

 

18:30

 

Thomas zal slecht slapen nadat de briljante Pe3 manouevre waarmee het matnet werd uitgeworpen en het verlies onafwendbaar werd.

Mathieu doet waar hij goed in is. Winnen! Knap! en Terecht!

 

4,5-3,5

 {jcomments off}