Dit jaar zowaar op tijd aangekomen en van start in de wedstrijd die gewonnen moet worden.

De Opstellingen:

  Wageningen 3 (1787) - De Toren 2 (1836) -
1 Frans Bonnier (1831) - Ron Engelen (1881) ½ - ½
2 Marco Otte (1807) - Ben McNab (1836) ½ - ½
3 Co Wiersma (1750) - Fred Beumer (1792) ½ - ½
4 Bartel Dodeman (1830) - Mathieu Roskam (1911)  0 - 1
5 Frans Hermans (1759) - Arnout Karssenberg (0000) 1 - 0
6 Jan-Hendrik Neuteboom (1839) - Jan-Willem van Willigen (1829) ½ - ½
7 Hein Stallinga (1685) - Thomas van Nispenrode (1992) 0 - 1
8 Victoria Naipal (1809) - Rein Visee (1858) ½ - ½

 

13:30

Fred knalt uit de opening en heeft alreeds een stuk tegen twee pionnen te pakken. Thomas is ook lekker uit de opening gekomen en ook Jan-Willem mag spreken van een duidelijke plus. Ron is als enige echt minder uit de opening gekomen.

 

14:30

Op bord 1 bij Ron is nog weinig zinnigs van te zeggen, Ron lijkt langzaam zijn stukken naar de juiste velden te mogen manouevreren. Op het tweede bord is Marco Otte uiteraard weer gestart met 1. b4 en is de stelling op dit moment in evenwicht waarbij de dames al van het bord zijn. Op het derde bord probeert de tegenstander van Fred Beumer, Co Wierma, profijt te pakken van zijn vrijpionnen en deze rukken gestaag op. De stelling bij Mathieu is ook nog keurig in evenwicht. Op bord 5 staat bij Arnout de meest complexe stelling op het bord. Tegenstander Neuteboom heeft wat ruimtevoordeel. Jan-Willem heeft vanuit de opening een mooie plus overgehouden. Nu kijken of dit niet gaat verzanden. Op het zevende bord strijd Stallinga tegen Thomas naar het zich laat aanzien een verloren strijd, Thomas heeft voordeel en speelt hier consequent op door. Victoria Naipal tegen Rein is een mooie strijd aan het worden. Vooralsnog zet ik mijn kaarten op Rein maar het evenwicht is fragiel.

 

14:45

De pionnen van Co Wiersma op het derde bord gaan vrolijk verder naar voren. Fred moet zo wel de juiste blokkade zien te vinden anders kon het wel eens verplicht ruilen van zijn loper tegen twee pionnen gaan worden.

 

15:30

Naast Alex hebben zich nog twee fans gemeld in Wageningen, ook de familie Vastenhout probeert wijs te worden uit de stellingen.

De loper van Fred wordt weer tegen de pionnen aangegooid en een snelle remise is het gevolg. Bij Ron begint de stelling langzaam in zijn voordeel te keren. Thomas staat zo goed als gewonnen. Arnout heeft een pion-offer in de strijd geworpen waar hij deze pion vermoedelijk anders ook was kwijtgeraakt bij gebrek aan andere zetten. Dat is momenteel het grote probleem van Arnout, de stelling zit dermate dicht dat het vinden van goede zetten een behoorlijke uitdaging is door ruimtegebrek. Ben heeft inmiddels een remise-aanbod gekregen dat we nu eens gaan bekijken.

 

16:00

Ben neemt de remise aan (zat gewoon een zetherhaling aan te komen). Jan-Willem biedt deze ook aan in een iets betere stelling maar diens tegenstander mag het niet aannemen. Dit zal te maken hebben met de stand van zaken op de borden 7 en 8 die inmiddels totaal gewonnen voor ons lijken te staan. Bij bord 7 heeft Victoria nog wel spel en moet Rein het wel nauwkeurig spelen.

De tegenstander van Jan-Willem ziet nu ook in dat remise het mooiste resultaat is en dus worden ook daar de handen geschud. Typische stelling waarin beiden eigenlijk niet kunnen winnen maar ook niet kunnen verliezen.

Mathieu's stelling begint stukje bij beetje naar een plus toe te gaan. Ron staat ook nog steeds wat beter. Arnout heeft nu ruimte en initiatief tegen een pion achterstand.

 

16:15

Ron zet zijn aanval op de koningsstelling in maar moet nu eerst even een kleine counteraanval zien op te lossen. Hopelijk heeft hij zich niet verrekend. Qua tijd staat onze man er goed voor. Rein heeft een pionnetje gesnoept en moet deze zien te consolideren. Tegenstander Naipal heeft nu verbonden Torens om in de strijd te gaan gooien. En Rein moet zijn tijd goed in de gaten gaan houden.

Bij Thomas is het echt wachten op overgave van de tegenstander. Mathieu's stelling gaat naar einde middenspel toe en onze man heeft wat meer activiteit dat ie moet zien uit te buiten. Arnout probeert langzaamaan meer en meer druk op te bouwen. Qua tijd wordt het hier ook opletten.

 

16:45

Bij Thomas is het punt binnen. Rein maakt een, in mijn optiek, fout door zijn aanval in te ruilen voor verdediging, maar door het afruilen van de laatste lichte stukken mag hij nu met Torens en een Dame met een pion meer het eindspel in. Tijdnood dreigt.

Ron heeft de mogelijkheid om een loper van de tegenstander op te gaan sluiten. Ziet hij de mogelijkheid?

Mathieu heeft ergens een pion ingeleverd, krijgt hier vermoedelijk wel een toren-lijn voor terug. Arnout knokt voor alles wat ie waard is, maar staat duidelijk minder.

 

17:15

Arnou staakt de ongelijke strijd en Ron's plan om de loper van diens tegenstander te pakken pakt helaas niet zoals gewenst uit. Remise aldaar. Op de laatste zet voor de tijdnood verkloot Rein in één zet zijn complete stelling. Mathieu moet dus gaan winnen om alsnog op een 4-4 uit te komen en dat in een stelling waar slechts sprake is van een heel klein plusje. Het einde van ons team in deze promotieklasse komt daarmee akelig dichtbij.

 

17:30

Gelukkig is er voldoende bier aanwezig, maar dan nog kan de slechte smaak van deze match niet worden weggedronken. Mathieu is volop bezig om met zijn talent voor creativiteit en eindspel de bakens te keren. Bij Rein is het hopeloos, vechten tegen de bierkaai, tegen beter weten in, ... etc ...

De teamcaptain zal er nog maar eens een biertje tegenaan gaan gooien en zich beraden op zijn toekomst.

 

18:00

Mathieu is de HELD!

Mathieu is de BESTE!

Mathieu Roskam presteert onder druk zoals altijd grandioos. Vanaf het moment dat Mathieu op winst moet gaan spelen bouwt hij trucjes in, laat de tegenstander denken, kortom ontpopt zich als DE teamspeler pur sang. Al eerder bewees hij meer talent in zijn pink dan in zijn oorlel te hebben en ook vanmiddag komt dit weer goed uit de veren. Een zogenaamde dreiging wordt door de tegenstander té serieus genomen en aansluitend kan Mathieu een mataanval opzetten die ons direct bier laat bestellen om het punt te vieren.

In de tussentijd bij Rein wilde Rein opgeven maar mocht dit van mij niet. "zolang Mathieu knokt doe jij dat ook". Tegenstandster Victoria Naipal mist een subtiele pion-verwikkeling en ineens mag Rein gaan strijden voor een halfje en daarmee de match.

Had ik mijn positie reeds eerder ter beschikking moeten stellen? Had ik dit niet beter continu kunnen doen?

Gaan we het redden? Een ieder kijkt ademloos toe.

 

18:45

Rein speelt voor zijn leven en de matchpunten. Van beiden een g en h-pion, Victoria de e en f-pion tegen een g-pion en beiden een toren naar nu de situatie dat zij een dubbelpion heeft op de h-lijn, beiden een toren en de koning van Rein die daar ruim dichterbij staat.

 

19:00

Het gaat te ver om te verklaren dat Rein de Held van de dag is geworden, maar hij hoeft zich minder diep te schamen voor zijn eerdere blunder en helpt het team aan twee hele belangrijke matchpunten. Tevoren aan Rein uitgelegd hoe de claim op twee minuten van het einde werkte en aldus geschiedde. Alle pionnen eraf en beide spelers met slechts een toren wilde Victoria Rein door de tijd spelen. Rein claimde vervolgens remise op twee minuten van de eindtijd. Dit werd uiteraard gehonoreerd!

 

LEVE De TOREN 2!!!