Na wat opstartproblemen qua internetverbindingen in het Bennekomse zijn we dan nu aanwezig:

  Bennekom - De Toren 2 5 - 3
1 (z) Hotze Hofstra (2186) - Ron Engelen (1881) 1 - 0
2  Eddy de Beule (2014) - Rein Visée (1858) 0 - 1
3  Wim Thieme (1899) - Fred Beumer (1792) 0 - 1
4  Bert Duijker (1906) - Jan-Willem van Willigen (1829) 1 - 0
5  Martin Markering (1962) - Jan Puyman (1998) 1 - 0
6  Jan Wouters (1861) - Thomas van Nispenrode (1992) 0 - 1
7  Teunis Bunt (1863) - Mathieu Roskam (1911) 1 - 0
8  Noel Bovens (1924) - Ben McNab (1836) 1 - 0

 

12:30

Op papier zijn we de onderliggende partij, in de praktijk hopen we op een puntje waarmee handhaving weer een stapje dichterbij komt. De opstelling is aangepast aan die van de tegenstander, en we hopen dat dit ons wat extra bordpuntjes zal geven.

 

13:00

Alex Versteeg lijkt inmiddels de vaste supporter te zijn geworden van ons team en daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Hij is binnen dus we kunnen nu echt gaan beginnen.

Jan Puyman is als een raket uit de startblokken vertrokken en doet zijn eerste 12 zetten binnen de minuut. Zijn tegenstander heeft er wat meer problemen mee. Jan is na gisteravond sowieso blakend van het zelfvertrouwen want hij won het sterk bezette Tony Hogerhorst Snelschaaktoernooi.

Op bord 1 zit zoals verwacht Hotze Hofstra en tevoren is daar eigenlijk geen kruid tegen gewassen. Ron stelde zelf voor tegen hem aan te treden. Het eerste doel, spaans ontlopen is alvast prima gelukt door voor te bereiden op Becker (Koningsgambiet). Hotze in de denktank en Ron staat goed vanuit de opening.

Op het tweede bord vinden we Rein die inmiddels ook zeeën van tijd meer heeft en ook qua stelling prettig staat. Fred speelt tegen de Wim Thieme, die zoals zijn grijze haren ook aantonen ruimschoots zijn sporen heeft verdiend. Fred zal het zwaar krijgen.

Jan-Willem heeft de opening die hij wil hebben en hopelijk is vandaag de dag dat hij zijn topvorm terugvindt. Dat zal ook nodig zijn aangezien Bert Duijker hem anders met huid en haar zal oppeuzelen.

Thomas zal zijn monsterscore tegen Bennekom heel graag in stand willen houden (uit mijn hoofd 5 gespeeld, 5 gewonnen) en mag dit tegen Jan Wouters doen. Hier zien we zeker mogelijkheden.

Mathieu is Mathieu en al driemaal op rij de held van ons team geweest. Teunis Bunt zou zijn volgende slachtoffer moeten zijn. Over zijn opening heeft hij niets te klagen, ook nog niets te juichen overigens.

En op het laatste bord zit Ben tegen Noel Bovens. Ben is zeker niet lekker uit de opening gekomen en staat nu al erg in de verdrukking. Hier is de eerste vrees voor een nul nu al gerechtvaardigd? Ach welnee, Ben komt altijd slecht uit de opening :-)

 

13:25

De smiley bij Ben mag inmiddels gevoegelijk omgedraaid worden. Hij staat ronduit slecht en kan spreekwoordelijk met zijn plasje naar de dokter. Tegenstander Noel Bovens zal dit zich echt niet meer laten ontglippen. Zeeën van ruimte plus alle lijnen die je maar wilt hebben.

Jan-Willem staat inmiddels goed, tegenstander heeft een kleine finesse gemist en onze man kijkt tegen een gezonde stelling aan.

Bij Jan is het tijdvoordeel inmiddels verdwenen en wordt nu aan beide kanten hard gezwoegd. Martin speelt secuur, houdt zijn pionnetje voorsprong uit de opening en dus is de boel nog in een wankel evenwicht.

Waar Ron nog steeds positioneel de boventoon voert, is het voordeeltje wel aan het slinken. In de rokersruimte gaf Hotze al aan weliswaar een hekel te hebben aan het koningsgambiet, hij aan het eind vaak wel aan het langste eind te trekken. Hij begint nu in ieder geval voor het eerst tegenspel te bieden.

Mathieu's tegenstander Teunis Bunt was net al op zoek naar de spreekwoordelijke paraplu omdat hij de bui al aan voelt komen en inderdaad Mathieu is duidelijk de bovenliggende partij op dit moment en lijkt een mooie aanval voor te bereiden.

Fred speelt tot dusver een keurige partij en stijgt verder in mijn achting. Hij lijkt tot dusver goed te weten waar hij mee bezig is. Tegenstander Thieme staat bekend om zijn goede middenspeltactiek en dat moet dus nu gaan blijken.

En dan Reintje. Een slap spelletje van de witspeler wordt tot dusver nog moeiteloos opgevangen door onze man. Ook hij zit tegen een papier veel sterkere tegenstander en tot dusver kan ik ook daar niet anders als tevreden zijn.

 

13:40

Te Pijnlijk! Ron ketst en kan opgeven. En dan duurt de rest van de middag nog lang, erg lang!

 

14:00

De stelling van Mathieu wordt door tegenstander Bunt omschreven als "ronduit smerig", en hij heeft een punt. Toch zou hij al gewonnen hebben kunnen staan middels een eerder gespeeld Dh5 ipv c3. Thomas heeft het initiatief gepakt en heeft een plusje op het bord en ruim een half uur meer bedenktijd. Rein staat ook zeker niet minder en Fred heeft een pionnencentrum kunnen creëren waar je U tegen zegt. Jan-Willem staat ook nog steeds beter. Iedereen, zowel Torenaar als Bennekommer heeft medelijden met Ben. Er zijn aan zijn kant van het bord bijna geen stukken meer te bewegen. Jan heeft het zwaar, staat nog steeds een pionnetje achter en ik zie vooralsnog de compensatie nog niet.

 

14:30

Jan-Willem krijgt een remise-aanbod en hoewel dat al een mooi resultaat zou zijn kunnen we eigenlijk niet anders dan weigeren. Jan-Willem zelf wil ook liever doorspelen want staat nog steeds iets beter.

Ben is een pion kwijtgeraakt en zal zo een stuk gaan weggeven om ruimte te creeën. Maar we rekenen daar op een nul. Het is dus virtueel 2-0 en dus moeten we wat gaan gokken. Mathieu moet winnen, eigenlijk Thomas ook. Jan houd ik voorlopig op een remise, idem bij Rein. Fred staat beter maar zal wel echt tot het gaatje moeten gaan en daar zit ook de zwakte. De zenuwen in bedwang houden en de tegenstander het denkwerk laten doen is het devies.

 

14:50

Bij Mathieu wordt het een zwaar stukken-eindspel waarbij Teunis vooralsnog het initiatief heeft genomen. Bij Rein belooft het een spetterende tijdnood te worden. Met 26 zetten te gaan heeft Eddy de Beule nog 20 minuten op de klok staan. Rein moet alleen wel oppassen dat zijn Dame geen opgeschoten wild wordt want dan krijgt Eddy ineens grote kansen. Bij Jan Puyman is het beroemde "und jetzt kommen die grossen Kamelen" aangebroken. Met f5 wordt de aanval ingezet en wordt de verdediging van Martin Markering nogmaals getest.

De tegenstander van Thomas, Jan Wouters produceert een stukoffer waarvan ik het nut niet helemaal inzie. helaas zegt dat niets :-)

 

15:00

Rein's dame is opgejaagd wild geworden en dat gaat resulteren in kwaliteitsverlies. De enige troef is nu nog de tijd, maar met een toren tegen een paard is het toch prettiger spelen. Thomas staat gewonnen, het stukoffer doet geen pijn tot dusver. Mathieu zit zwaar in de denktank en zal vermoedelijk niet door de remise-grens heen gaan komen. Teunis pareert goed en heeft nu initiatief en speelt dat goed.

 

15:20

Om onduidelijke redenen heeft de tegenstander van Rein na lang nadenken besloten om niet voor de kwaliteitswinst te gaan. Positioneel staat hij nu weliswaar veel beter, maar zou hij echt zo zeker van zijn zaak zijn met slechts 7 minuten op de klok voor 20 zetten?

Mathieu moet nu ineens ook verdedigend alles uit de kast trekken en tegelijk zijn eigen kansen op waarde blijven inschatten. Lastig, erg lastig.

Ben is nu begonnen met het betere hak en zaagwerk en kan in elk geval weer bewegen met zijn Dame die nu het hele bord overstuift. De zwaarste partij is die van Jan. Voor mij niet te volgen maar wel reuze interessant. Mijn gevoel zegt dat er nog steeds sprake is van een minnetje maar wie weet.

Het voordeel lijkt ook een beetje verdwenen te zijn bij Jan-Willem. Tegenstander Duijker heeft wat meer positionele ruimte gepakt.

Fred's stelling is nog steeds in evenwicht maar een beslissing kan daar niet lang op zich laten wachten.

 

15:25

De tegenstander van Thomas gaat door de vlag, maar die stelling was eigenlijk al dik gewonnen, zeker nadat de dames van het bord waren gegaan.

 

15:35

De dood of de gladiolen bij Ben zijn geëindigd in gladiolen. Onze bloemenliefhebber zal toch met een kleine kater terugkijken op deze partij.

 

15:40

De tegenstander van Rein mag 14 zetten in een minuut gaan produceren, Fred lijkt een mataanval te hebben.

 

16:15

Net na de tijdnood, eerst maar eens het slechte nieuws. Jan-Willem gaat in gewonnen stelling de tijdnoodfase in om er met een stuk minder en een niet te stoppen vrijpion tegen. Opgave volgt dus.

Jan Puyman besluit om niet te gaan voor de eeuwig schaak variant en ziet in Ld6 de beslissende zet. In hogere zin waar want hij wordt aansluitend direct matgezet.

Mathieu Roskam speelt zeker niet zijn beste partij en zijn stelling is inmiddels kansloos geworden.

Terwijl de stand inmiddels 4-2 is geworden heeft Rein zijn tijdnood bijzonder goed benut en is van een kwaliteit tegen pion achter gekomen naar een stelling met twee gezonde vrijpionnen meer. Moet dus gewonnen worden. Rein's vraag om uit coulance remise te mogen aanbieden wordt dan ook door mij weggewuifd.

En dan was daar nog Fred. Fred heeft de partij van zijn leven gespeeld en die afgesloten met zijn beste combinatie van de laatste 20 jaar. Mat in 5, geniaal!

 

17:00

Mathieu heeft moeten opgeven en daarmee het eerste teleurstellende externe resultaat in drie jaar neergezet. Dus gewoon biertje op drinken en vrolijk weer verder gaan.

Rein speelt het soepel uit! 5-3 verloren, en dus met spanning uitkijken naar de andere resultaten.