In het Bennekomse worden deze avond drie van de vier kwartfinales afgewerkt. Onze eigen Mascotte Ben alsook Chauffeur Jeroen zijn present om hopelijk te genieten van wat spektakelstukken.

Eerst maar eens de opstellingen:

  De Toren 2 - Bennekom 2 0 - 0
1 (w) Sebas Beumer (2039) - Chris van Oosterwijk (1760)   -  
2 (z) Thomas van Nispenrode (1992) - Gary Binsbach (1802)   -  
3 (w )Mathieu Roskam (1911) - Harry Verhoef (1821)   -  
4 (z) Ron Engelen (1881) - Rene Bakker (1643)   -  

 

  WDC 1 - ZSG 1 0 - 0
1 (w) Jeroen Kersten (1852) - Bart van Gelder (2125)   -  
2 (z) Piet de Mol (1758) - Boris de Jonge (1919)   -  
3 (w) Ron Berendsen (1743) - Miklos Hoffer (1942)   -  
4 (z) Victor Tichelman (1696) - Christian Wijnia (1799)      

 

  Mook 1 - Wageningen 2 0 - 0
1 (w) Jan Spoorenberg (1925) - Clemens de Vos (1967)   -  
2 (z) Jorg Benningshof (1858) - Cees van de Waerdt (1939)   -  
3 (w) Niek van Diepen (1777) - Robin van Leerdam (1951)   -  
4 (z) Huub Blom (1722) - Jef Verwoert (1998)   -  

 

20:40

Een eerste snelle blik langs de borden leert mij dat Mathieu zijn tegenstander behoorlijk overspeeld heeft vanuit de opening. Paard, Loper en Dame staan klaar om de koningsstelling uiteen te reten.

Sebas op het eerste bord pakt het allemaal een stuk rustiger aan maar heeft ook al een klein plusje te pakken doordat hij inmiddels vrije loperlijnen richting koning heeft.

Thomas en met name diens tegenstander passen vooralsnog de gouden regels van de opening goed toe. Thomas lijkt mij positioneel iets lekkerder te staan.

Op het laatste bord is Ron rustig zijn opening aan het opzetten. Lijkt me nog behoorlijk gelijk.

 

Korte blik op de andere borden bij de andere twee matches leert dat er bij Mook versus Wageningen nog weinig van te zeggen is. Alles nog echt in het vroege middenspel. Bij de match tussen ZSG en WDC is wel meer sprake van tekening. De eerste twee borden in evenwicht maar op de borden drie en vier is wel al sprake van plusjes in het voordeel van ZSG. Vooral het tempo op het vierde bord is ongekend hoog met al 22 zetten gespeeld.

 

21:10

Voorafgaande aan deze partij kreeg ik per SMS ook al te zien dat ik onzin uitkraam dus eerst maar de roze bril eens afgezet. Mathieu staat weliswaar goed maar "overspelen in de opening" is toch wat te positief geweest. Bij Ron lijkt het schaakbord langzaamaan in een halma-bord te veranderen. Thomas is het zichzelf wat lastig aan het maken door een dubbelpion op de e-lijn die behoorlijk blokkerend is. Zo eens vragen wat hij er zelf van vindt. Sebas speelt solide door. Zijn ontwikkelingsvoorsprong moet zich wel gaan uitbetalen.

 

21:20

Thomas snapt er uiteraard meer van dan ik en speelt nu ook f5 om de boel in het centrum open te breken. Mathieu heeft nu langzaamaan wel erg veel stukken klaarstaan voor een aanval. Kan nog niet helemaal inschatten of het ook voldoende is maar het ziet er dreigend genoeg uit om als tegenstander flink zenuwachtig te worden. Hopelijk heeft Ron doorgestudeerd in de mooie spelvarianten van het halma want ik kan er vooralsnog geen chocolade van maken.

Op het derde bord bij WDC heeft Ron Berendsen de aanval ingezet en lijkt zwart toch wat in het nauw te komen.

Op het vierde bord aldaar is het tempo naar beneden geschroeft maar blijft wit wel duidelijk in het voordeel.

Huub voorspelt bij de wedstrijd van Mook dat "zijn stuntteam" moet kunnen winnen van Wageningen 2. Op zijn eigen  bord na is alles nog behoorlijk gelijk dus het zou natuurlijk zomaar kunnen. Jef heeft tegen Huub al meerdere zetten gespeeld waarbij Huub slechts een only move had en meestal is dat wel een teken aan de wand. Nu Jef ook nog eens een stuk geofferd heeft en de koning van Huub bijna zonder bescherming is verwacht ik dat de stukken daar snel in het doosje kunnen. Ik zie niet hoe Huub zich zometeen de Torens en Dame van Jef van het vege lijf moet gaan houden.

 

22:00

Thomas ziet een mooie paardzet beloond worden met een dubbele afruil en heeft nu het loperpaar met mooi lijnenspel in het vooruitzicht. De opzet met g4 én h4 van zijn tegenstander kon weleens prematuur zijn geweest want de koningsstelling moet goed in het oog worden gehouden.

Sebas bouwt ondertussen gestaag verder aan positioneel voordeel. Om Mathieu maak ik me ook nog weinig zorgen. Hij heeft de aanval nu ingezet en het ziet er goed uit. Positioneel spel is normaliter wel aan hem besteed en ik ga er dus vanuit dat ie ook dit wel goed zal hebben ingeschat. Maar bij Ron zijn zorgen wel op hun plaats. De Halma-stelling is gedeeltelijk opgebroken maar onze man zit nu met twee hangende pionnen om zich zorgen om te maken. Grootste voordeel is de ruimte die hij nu heeft om zelf positioneel te gaan bouwen.

Huub is de denktank ingedoken. Ben benieuwd of ie er, en met wat, uit gaat komen. Ook de buurman en teamgenoot van Huub, Niek van Diepen zal nu hoofdpijn krijgen. Tegenstander Robin van Leerdam draait in een paar zetten de duimschroeven snel en bijzonder hard aan. Is dit nog te keepen of is deze koningsaanval gelijk beslissend. De tijd zal het snel gaan leren. De eerste twee borden zijn nog in evenwicht en lijken momenteel de strohalm voor het Mookse stuntteam.

Bij WDC tegen ZSG heeft Christian Wijnia geketst en Victor Tichelman heeft ineens het betere van de stelling. Bart van Gelder zal ook nog aan de bak moeten, tot dusver weet Jeroen Kersten hem goed van het lijf te houden. Op het tweede bord heeft Boris de Jonge wel goede zaken gedaan en heeft zijn loperpaar nu in het spel betrokken. Hier dreigt accuut gevaar. Gecombineerd met de pionnenstructuur gooien we hem op een mooi voordeeltje. Bij Ron Berendsen blijft sprake van een wankel evenwicht maar moet ook aangetekend worden dat tegenstander Miklos Hoffer zichzelf positioneel steeds verder aan het verbeteren is.

 

22:30

De eerste uitslag is binnen. Huub buigt het moede hoofd in diens schoot ... Strakke en mooie partij uit één stuk van Jef. Complimenten.

  Mook 1 - Wageningen 2 0 - 1
1 (w) Jan Spoorenberg (1925) - Clemens de Vos (1967)   -  
2 (z) Jorg Benningshof (1858) - Cees van de Waerdt (1939)   -  
3 (w) Niek van Diepen (1777) - Robin van Leerdam (1951)   -  
4 (z) Huub Blom (1722) - Jef Verwoert (1998) 0 - 1

Mathieu is nu compleet los. Dik hout en spaanders ... enfin ... Hopelijk geen foutjes aldaar en dan moet dat punt snel binnen kunnen zijn. Ook bij Thomas begint het voordeel groter te worden. En op bord één is het mooi om te zien dat Sebas nog weinig van zijn positionele kunnen heeft verloren. Hij zet zijn tegenstander meer en meer klem lijkt het.

Waar ik al wees bij Ron op het gevaar van de a-lijn is dat inmiddels ook het bord verschenen. De witte toren is de stelling binnengekomen op a7. Het wordt een moeilijke klus.

Boris de Jonge had dreiging en dit betaalt zich gelijk uit. Het eerste punt voor ZSG is binnen.

  WDC 1 - ZSG 1 0 - 1
1 (w) Jeroen Kersten (1852) - Bart van Gelder (2125)   -  
2 (z) Piet de Mol (1758) - Boris de Jonge (1919) 0 - 1
3 (w) Ron Berendsen (1743) - Miklos Hoffer (1942)   -  
4 (z) Victor Tichelman (1696) - Christian Wijnia (1799)      

 

22:45

En ineens gaat het hard. Bij Mook is de tweede verliespartij een feit. Ook de buurman en teamgenoot van Huub, Niek van Diepen heeft opgegeven. Huub houdt vertrouwen maar wil met ondergetekende niet de weddenschap om een kratje bier aangaan.

  Mook 1 - Wageningen 2 0 - 2
1 (w) Jan Spoorenberg (1925) - Clemens de Vos (1967)   -  
2 (z) Jorg Benningshof (1858) - Cees van de Waerdt (1939)   -  
3 (w) Niek van Diepen (1777) - Robin van Leerdam (1951) 0 - 1
4 (z) Huub Blom (1722) - Jef Verwoert (1998) 0 - 1

 

Bij de match tussen WDC en ZSG is, voor mij onverwacht, de vrede getekend op de borden drie en vier. De druk wordt nu dus volledig bij Jeroen Kersten neergelegd, maar of dat verstandig is als de tegenstander Bart van Gelder heet waag ik toch echt te betwijfelen.

  WDC 1 - ZSG 1 1 - 2
1 (w) Jeroen Kersten (1852) - Bart van Gelder (2125)   -  
2 (z) Piet de Mol (1758) - Boris de Jonge (1919) 0 - 1
3 (w) Ron Berendsen (1743) - Miklos Hoffer (1942) ½ - ½
4 (z) Victor Tichelman (1696) - Christian Wijnia (1799) ½ - ½

 

Mascotte Ben meldt eerst vermoedelijk een simpele boerenlul te zijn en stukverlies bij Sebas te zien. Gelukkig voor ons komt hij nog geen dertig seconden later melden inderdaad een simpele boerenlul te zijn.

En as we speak scoort Mathieu het eerste punt voor ons. Klasse!

  De Toren 2 - Bennekom 2 1 - 0
1 (w) Sebas Beumer (2039) - Chris van Oosterwijk (1760)   -  
2 (z) Thomas van Nispenrode (1992) - Gary Binsbach (1802)   -  
3 (w )Mathieu Roskam (1911) - Harry Verhoef (1821) 1 - 0
4 (z) Ron Engelen (1881) - Rene Bakker (1643)   -  

 

23:00

Ron moet langzaamaan knallende koppijn krijgen. Wat een stelling om tegen te hebben. Medelijden, maar hij gaat door en het is nog steeds niet verloren, in combinatie met de eindspeltechniek van Ron ... we houden hoop. Ron gaat er maar eens een remise-aanbod tegenaan gooien.

Thomas speelt een fantastische zet en zet zijn Toren waar je als tegenstander geen Torens wilt zien staan. Mijn inziens killing.

 

23:15

Bij Mook begint het qua tijd wat benauwd te worden voor Jan Spoorenberg in een ingewikkeld middenspel. Ik vermoed van Clemens de Vos hier op zal inspelen. En Cees de Waerdt begint meer en meer uit de schulp te kruipen. Een man van de lange adem waar menig Torenaar zijn tanden al op heeft stukgebeten. Ook voor hem zie ik inmiddels een klein plusje.

De tegenstander van Thomas heeft toch wat gevonden en onze man mag de grijze massa weer aan het werk zetten. Dat gedaan hebben speelt tegenstander Gary Binsbach een mindere zet en Thomas mag nog een aanvalsstuk in de vorm van torenverdubbeling plaatsen.

Jeroen Kersten kiest voor remise tegen Bart van Gelder en daarmee plaatst ZSG zich als eerste voor de slotdag van de OSBO-Cup.

  WDC 1 - ZSG 1 -
1 (w) Jeroen Kersten (1852) - Bart van Gelder (2125) ½ - ½
2 (z) Piet de Mol (1758) - Boris de Jonge (1919) 0 - 1
3 (w) Ron Berendsen (1743) - Miklos Hoffer (1942) ½ - ½
4 (z) Victor Tichelman (1696) - Christian Wijnia (1799) ½ - ½

 

23:30

Clemens de Vos heeft de aanval geopend op tegenstander Jan Spoorenberg en die moet met nog slechts zeven minuten op de klok snelle en goede beslissingen blijven nemen. Ik zet mijn geld op Clemens.

Cees de Waerdt staat inmiddels ook beter, zowel qua stelling maar niet in tijd. Een remise is hier nog goed mogelijk.

De verdubbeling van Torens door Thomas resulteert in een kwal (toren tegen loper). Dat Bennekom gastvrij was deze avond bewezen ze niet alleen door de bitterballen en andere snacks, maar de tegenstander van Sebas besluit om ook een kwaliteit te schenken als bijdrage aan deze gezellige avond. Sebas, als echte gentleman, besluit dit in eerste instantie af te slaan (het gaat om een gepende Toren en heeft dus geen haast). Ongetwijfeld om op zoek te gaan naar nog snodere oplossingen.

De tegenstander van Ron heeft een groot probleem gehad het afgelopen half uur. Te weten, zonder plan moeten doorspelen. Dit kost en veel tijd en zorgt ervoor dat Ron zijn stukken kan herschikken en ineens is er weinig aan de hand voor onze man.

Het zal snel punten gaan regenen.

 

23:50

Bij Sebas is de kwal gewoon op het bord gebleven en ter compensatie is er vrijpion op het bord gekomen die snel richting onderste lijn gaat. De tegenstander van Ron, Rene Bakker heeft het licht gezien en zet een koningsaanval in. Lastig te pareren. Thomas speelt vlekkeloos verder en het zal een kwestie van tijd zijn.

Jan Spoorenberg heeft de stelling weten te versimpelen en heeft ineens weer spel. De klok is nu zijn grootste tegenstander.

Cees de Waerdt moet zijn klok ook scherp in de gaten houden.

 

23:55

Goed en slecht nieuws. Goede nieuws eerst: Thomas wint. Slechte nieuws: Sebas offert maar komt bedrogen uit. En nog geen tien seconden later staat ie ineens weer straal gewonnen als ie de dames nu ruilt. Dat doet ie dan vervolgens weer niet en hij gaat zijn tegenstander door de tijd jagen.

Bij Ron is nog alles mogelijk.

Ik krijg de tijd niet om op te slaan :-)

Sebas wint de dame, en Ron en tegenstander besluiten bij de 3-0 stand voor ons tot remise. We Win!

  De Toren 2 - Bennekom 2 - ½
1 (w) Sebas Beumer (2039) - Chris van Oosterwijk (1760) 1 - 0
2 (z) Thomas van Nispenrode (1992) - Gary Binsbach (1802) 1 - 0
3 (w )Mathieu Roskam (1911) - Harry Verhoef (1821) 1 - 0
4 (z) Ron Engelen (1881) - Rene Bakker (1643) ½ - ½

 

Dus nog twee partijen bezig. Wageningen versus Mook is nu echt in de eindfase aanbeland. Cees vergalopeerd zich en vindt een dol paard tegen zich.

Dolle tijdnood bij Jan Spoorenberg en Clemens vindt een leuk trucje. Einde ook daar. De door Huub voorspelde 2-2 zal een droom blijven.

  Mook 1 - Wageningen 2 1 - 3
1 (w) Jan Spoorenberg (1925) - Clemens de Vos (1967) 0 - 1
2 (z) Jorg Benningshof (1858) - Cees van de Waerdt (1939) 1 - 0
3 (w) Niek van Diepen (1777) - Robin van Leerdam (1951) 0 - 1
4 (z) Huub Blom (1722) - Jef Verwoert (1998) 0 - 1

 

Nu dus allen nog wachten op de uitslag van Denk en Zet! tegen Veenendaal 2.