Uiterst moeizaam verliep voor TOREN 3 het duel met Ede.

Al vroeg keek T3 tegen een achterstand aan. Fred is helemaal de weg kwijt. Vanuit de opening was het een grote gatenkaas. Hans Renken kon naar believen huishouden. De gelijkmaker liet gelukkig niet lang op zich wachten. Renze overspeelde de te passief spelende Bas West. De Dame was oppermachtig ten opzichte van T+P. Ben zette T3 knap op voorsprong. Positioneel werd De Wilde eerst zand in de ogen gestrooid om vervolgens in no time een verwoestende koningsaanval op het bord te toveren. De Edenaar lag van de weeromstuit op apegapen.

Ron dirigeerde z’n witte stukken in een Fransman richting koningsvleugel, maar zwart was zo slim om lang te rokeren. Sjoerd Meijer hield Ron in toom en kon zelf op de damevleugel weinig uitrichten. Logisch dat er een remise uit de bus kwam rollen. Ondergetekende verkreeg een droomstelling om het saldo verder op te voeren. Een bepaalde vorm van lichtzinnigheid maakte zich echter plots meester van me. Eerst werd een kans op heel groot voordeel gemist door een foute reactie op een tegenstootje en in de slotfase zou een truc nog remise hebben kunnen bewerkstelligen. De truc kwam wel, maar werd niet goed uitgevoerd. Laten we het maar op een offday houden.

Bij die tussenstand van 2½-2½ zag het er naar uit dat het weleens op een gelijkspel uit zou kunnen draaien. Jan Willem kon met de kwaliteit meer niet veel uitrichten in een dichte stelling en breekkansen lagen ook niet direct voor handen. Tegenstander Van Ingen dwong in de tijdnoodfase zelfs remise af middels zetherhaling. Kopman Rein kreeg na verloop van tijd de overhand op de damevleugel. Hij maakte er een toreneindspel van en dan is activiteit heel belangrijk. Met een fluwelen techniek voerde Rein dit naar winst.

In het middenspel stond Mathieu’s gezicht op onweer. John Zandvliet veroverde de grote kwaliteit en wist met de geschapen ruimte wel raad. Mathieu vocht dapper door en in het eindspel zagen we de eerste lichtpuntjes deze middag. Compensatie was er gecreëerd dankzij 2 vrijpionnen op de damevleugel. De techniek liet Zandvliet even in de steek en Mathieu was er als de kippen bij om het af te straffen. Een Ede’s paard zakte finaal door z’n hoeven, waarna Zandvliet het wel best vond.

Een mooie uitslag: 5-3. Weer een fijn staaltje vechtschaak dat 2 punten opleverde. Er staat ons met Bennekom en UVS 2 nog op het program een zware klus te wachten. Maar met 8 vechtschakers binden we de strijd aan en zullen tot het uiterste gaan.

 
             TOREN 3 – Ede
1. Rein Visée (1859)       - Willem Slagter (1790)     1-0
2. Ron Engelen (1839)       - Sjoerd Meijer (1840)      ½-½
3. Jan Willem van Willigen (1824) - Cor van Ingen (1873)      ½-½
4. Michel Teunissen (1904)    - Ronald Klaassen (1790)     0-1
5. Mathieu Roskam (1900)     - John Zandvliet (1779)     1-0
6. Renze Post (1881)       - Bas West (1815)        1-0
7. Fred Beumer (1779)       - Hans Renken (1766)       0-1
8. Ben McNab (1774)        - Willem de Wilde (1769)     1-0

                                  5-3

Rangen en Standen PromotieKlasse R8