Eerst de opstelling en daarna de uitleg over onze verlate start:

  Wageningen 3 - De Toren 2 4,5 - 3,5
1 (z) C. vd Waerdt (1898)
- Mathieu Roskam (1964)
1 - 0
2 F. vd Wall (2052)
- Jan-Willem van Willigen 1 - 0
3 V. Naipal (1830)
- Thomas van Nispenrode (1991)
0 - 1
4 M. Otte (1790)
- Rein Visée (1871)
1 - 0
5 J.F. Wiersma (1769)
- Ron Engelen (1875)
0 - 1
6 J.H. Neuteboom (1856)
- Ben McNab (1796)
0 - 1
7 F. Bonnier (1817)
- Fred Beumer (1785)
0,5 - 0,5
8 F. Hermans (1727)
- Renze Post (1810)
1 - 0

 

14:00

Fred Beumer had familieverplichtingen, ging zelf met de auto en was op tijd. Ron Engelen mocht eerst met zijn dochter naar de IKEA, ging zelf met de auto en was op tijd, en ja de rest? Keurig verzameld om 11:30 bij busstation Arnhem om om 11:46 de bus te pakken naar Wageningen Busstation. Het ging fout een stukje voor Renkum. We kwamen er een stukje later (dik 40 minuten) achter dat we al die tijd achter een begrafenisstoet aan het aanrijden waren geweest. Dat ging letterlijk stapvoets want het betrof paard en wagen. Dus in dikke galop vanaf busstation naar de Vredehorst gehobbeld, alwaar de klokken al aan stonden en een ieder met dik 10 minuten achterstand mocht beginnen. Vanuit de opening vrees ik dat Mathieu ergens een foutje heeft gemaakt. Hetzelfde constateer ik aan bord drie bij de tegenstander van Thomas, maar daar hoort u mij dan niet over klagen.

14:30

Het gehele slagveld overziende zie ik nog niet heel veel tekening in de strijd. Mathieu heeft een pionnenstelling op het bord die hem niet vrolijk zal stemmen, a2,b2,c3,f3,g2 en h2 om een probleem van inslaan op g2 te voorkomen. Dames zijn er ook al af. Maar misschien kan hij nu ruimte pakken, hoewel het loperpaar in bezit van zijn tegenstander is.

Bij Jan-Willem lijkt er nog weinig aan de hand. De opening van tegenstander Chris vd Waerdt (c4, Pf3) was bekend dus is bekeken.

Victoria Naipal op het derde bord heeft wat probleempjes om op te lossen. Thomas heeft een duidelijke plus aan de opening overgehouden.

Op het vierde bord kijkt Rein tegen een Oerang Oetang aan. Als je tegen Marco Otte speelt weet je dat je die kunt verwachten, dus ook die was rondgemaild. Het kost onze man wel veel tijd.

Bord vijf wordt bemand door Ron Engelen en die legt tegenstander Co Wiersma het vuur aan de schenen. Tegenstander kort, en de pionnen (e4,f4 en h4) en lopers laten geen twijfel bestaan over de intenties van Ron.

Bord zes dan. Minder ruimte voor Ben, maar die is dat wel gewend. En zolang het nog geen darkroom wordt maak ik me nog geen zorgen.

Fred heeft een kwaliteit Geïnvesteerd door te rammen op f7. Hij heeft hierdoor het pionnencentrum te pakken en verwacht op termijn de tweede pion er nog wel bij te snoepen. Maar hij zal wel concreet moeten blijven spelen want bij een gelijkmatige ontwikkeling staat ie natuurlijk gewoon een kwal achter.

Renze doet het op mijn advies rustig aan en staat al een tikje beter. Maar afmaken is geen sinecure voor onze man dit seizoen. Ik hoop oprecht dat ie vandaag kan laten zien het wel te kunnen.

 

15:00

Offers over en weer. Bij Ron wordt tegen hem geofferd met een Toren die in de totale afruil resulteert in een paard en loper. Zijn aanval op de koningsstelling ziet er goed uit, nu nog ergens een gaatje vinden.

Jan-Willem heeft ook geofferd en dat past eigenlijk niet bij het spel van onze man, dus zal het wel goed zijn? Het wordt direct geaccepteerd door de tegenstander, dus is het fout?

Bij Rein is de volgende loper-manouevre van tegenstander Marco Otte op het bord gekomen. Lf1-Le2, Le2-Ld3, Ld3-Lc4. Ehm, dat had ook in één keer gekund natuurlijk.

Fred maakt zich klaar om de vijandelijke stelling in te gaan, Renze staat gewonnen.

 

15:30

Volgens mij heeft Jan-Willem een fout gemaakt met zijn offer, maar ik hoop dat ik mis zit. Mathieu staat echt klote en ik geef geen cent voor zijn partij. Nou vooruit een eurootje.

Ron's aanval is in volle gang en hij heeft een gaatje gevonden, nu nog even kijken of het allemaal gaat passen. Tegenstander Co Wiersma zit hoofdschuddend achter het bord.

Bij Thomas lijkt er wat meer evenwicht te komen maar dat kan ook slechts voorbereidende schijn zijn.

Renze staat nog steeds geweldig en Fred is de aanval ingegaan.

Bij Ben begint het toch steeds meer een darkroom te worden. Geen enkele pion of stuk voorbij de zesde lijn. Ik hoop niet dat ie zijn stukje zeep laat vallen.

 

15:45

De tegenstander van Ron heeft volgens mij zijn beste stuk juist ingeruild. Dus ik zie kansen. Helaas zie ik ook wat kansjes ontstaan bij de tegenstander van Renze. En helaas is Jan-Willem net bij me geweest om aan te geven dat ie iets over het hoofd heeft gezien en gaat verliezen. Mathieu wacht zijn lot af.

Bij Ben heeft iemand het licht aangedaan in de darkroom en heeft tegenstander Neuteboom na eerst de druk enorm op te bouwen vervolgens besloten om wat stukken te gaan afruilen. Ben heeft nu weer wat ruimte en lijkt helemaal terug te zijn in de partij.

 

16:45

Gekkenhuis, Mathieu geeft op. Jan-Willem haalt de 40e zet, wel, of niet. reconstructie nodig. Hij haalde ze wel maar geeft gelijk op. Ron wint overtuigend.

Renze staat verloren, Fred heeft ineens kansen want het stuk teruggewonnen.

Thomas knokt voor wat ie waard is en Ben staat een stuk voor.

Rein heeft volgens mij net de winnende combi gemist en heeft het qua tijd moeilijk maar qua stelling heeft ie een pion gesnoept en staat duidelijk beter. Spanning alom.

 

17:30

Rein geeft een stuk weg in tijdnood en geeft op. 3-1 dus. Renze staat nog steeds verloren maar probeert in opdracht nu alles dicht te houden. Loper tegen Toren in ons nadeel met beiden een vrijpion.

Thomas is qua stelling in evenwicht, qua stukken ook maar heeft nog wel steeds initiatief. Fred staat enerzijds onder druk, aan de andere kant staat ie inmiddels twee pionnen voor en moet dus winnen.

Ben als laatste heeft zeeën van tijd meer en daarnaast ook nog eens een stuk voorsprong. Ook hij moet winnen.

 

18:00

Ben wint terecht na het spelen van een mooie partij. Renze moet opgeven en verliest wederom na ruimschoots beter te hebben gestaan.

4-2 dus en nog twee partijen gaande. Thomas kan het natuurlijk niet maken om niet ook te winnen van een tegenstandster waar ikzelf al van gewonnen heb dit seizoen. Fred ploetert door met twee pionnen meer maar tegen Dame en Toren is het niet makkelijk schuiven. Maar het moet, moet, moet.

 

18:30

Thomas wint en voorkomt hiermee de hoon van ondergetekende die ook won. Maar serieus bekeken, complimenten voor de wijze waarop hij het eindspel naar zijn hand zet.

Fred knokt, vecht en bikkelt voort. Nog steeds Dame/Toren tegen Dame/Toren met twee pionnen meer, maar makkelijk is het zeker niet aangezien zwart het initiatief naar zich toe heeft getrokken.

 

19:00

Fred ziet het niet meer en vraagt om remise te mogen aannemen. Uiteraard weiger ik, maar teruggekomen bij zijn bord snap ik zijn twijfel. Uiteindelijk met nog slechts 2 minuten op de klok accepteert hij alsnog.

Heel erg jammer, maar voor ons houdt het niet meer en niet minder in dan dat we zullen moeten winnen in de laatste ronde.

Fred neem ik niets kwalijk, eigenlijk weinigen behalve wellicht mijzelf in het maken van de opstelling. Wordt vervolgd, hopelijk met eer en glorie die handhaving betekent.