In de slotronde van de promotieklasse bij het PION in Groesbeek is het een strijd op leven en dood geworden.

De stand was als volgt:

Stand_Promotieklasse_2012-2013_slotronde

Er was een reële mogelijkheid dat er 4 teams zouden degraderen. Dat zou helemaal afhangen van de partijen in de KNSB 3e klasse van het Kasteel en de onderlinge wedstrijd tussen SMB en Toren-VSV 2 en de resultaten van de andere teams in hun klasses. Wedstrijdleider Huub Blom zou daarom ook van de tussenstanden van deze partijen op de hoogte gebracht worden en op het bord in de speelzaal zou dat worden getoond.

Aangezien ook Pion 1 hun slotronde thuis speelde, was de zaal in de ‘Mallemolen’ in Groesbeek met 160 schakers volledig gevuld. Bij deze ook een bedankje aan het PION die deze dag perfect geregeld heeft.

De opstelling was als volgt (met Renze als prima invaller voor Niels):

Opstelling_Bennekom_-_Toren_3_copy

Met een gemiddelde rating verschil van 186 punten leek het vooraf een ongelijke strijd te worden, maar dit seizoen hebben we al vaker laten zien dat grote ratingverschillen geen garantie is voor een overwinning.

Karl kon zijn favoriete spelletje helaas niet spelen en kwam de opening redelijk gelijk uit. Hij vroeg of hij remise mocht aanbieden, maar dat mocht hij zo vroeg in de wedstrijd nog niet. Helaas kwam zijn tegenstander al snel zijn stelling invallen en na stukverlies kon Karl al vroeg de stukken opruimen. Fred had een pionnetje weten te snoepen uit de opening, maar wist toch ook niet veel meer te bereiken. Ook hij vroeg of hij remise mocht aanbieden, maar gezien zijn pionnetje voorsprong vond ik dat te voorbarig. Toen hij wat later dat pionnetje weer kwijt raakte werd de vrede op dat bord getekend. Onze invaller Renze deed het prima op bord 1. Hij bleef goed initiatief houden, maar kon toch ook niet doordrukken. Ook daar werd de vrede getekend.

Jan Willem had ondertussen een mooie afruil afgedwongen wat hem een kwaliteit en Pion had opgeleverd. Er stonden echter nog heel veel Pionnen op het bord en daar was erg lastig doorheen te komen. Door geduldig de druk op te voeren en eindelijk zijn Dame in de stelling van de tegenstander te krijgen pakte hij de winst. Ron was uit de opening gekomen met meer initiatief van zijn stukken, maar wel door zijn Dame te ruilen tegen 2 Paarden en een Pion. Dat leek heel lang voldoende om remise te houden, maar toen er diverse stukken afgeruild werden, bleek zijn stelling toch wel erg lastig te verdedigen te zijn en niet veel later moest hij opgeven. Derhalve een 3-2 achterstand en alleen de jeugd speelde toen nog: Jorick, Raimond en Iris.

Iris had een stelling op het bord weten te krijgen die redelijk stabiel leek te zijn. Aangezien Raimond in zware tijdsnood zat en bij Jorick het alle kanten op kon gaan, mocht Iris nog geen remise aanbieden. Er leek namelijk bij haar op het bord niets aan de hand te zijn.

Jorick had een wat mindere stelling uit de opening weten op te buigen naar een iets betere stelling die mogelijk zelfs een gewonnen stelling is geweest. Zijn tegenstander Hotze is echter, net als Jorick, goed in het zetten van fraaie trucks in de stelling. Het was een gevecht op het scherpst van de snede, met aan beide kanten zeer goed spel. Helaas ging de
partij uit in een anti-climax voor Jorick, doordat hij uiteindelijk in een simpele truck trapte terwijl hij de moeilijkere daarvoor wel doorzien had.

Iris was ondertussen onverwacht in de problemen gekomen. Door alle het wachten op de resultaten van de andere borden is waarschijnlijk haar concentratie was verslapt geweest, want met een truck kon de tegenstander een stuk van haar winnen en daarmee de partij van haar winnen.

Ondanks de achterstand van 5-2 streed Raimond onvermoeibaar door. Uit een lastige stelling wist hij ondertussen toch weer goed terug te komen in de partij. Na promoties tot Dames aan beide kanten staat het bord in vuur en vlam. Raimond weet echter net niet de enige zet te vinden die tot remise zou hebben geleid en daarmee verloor hij ook zijn partij.

Op het forum van Bennekom staat ondertussen ook al een mooi verslag waarop ook wat dieper op de partijen wordt ingegaan: http://www.bennekomsesv.nl/forum/viewtopic.php?f=3&t=574 .

Einduitslag 6-2 voor Bennekom. Een terechte overwinning, maar wel met een geflatteerde uitslag.

Einduitslag_Bennekom_-_Toren_3

Bennekom is ons daarmee voorbij gegaan, maar omdat Pallas 2 verloor van Wageningen 3 blijven we hun voor en eindigen we netjes als 5e in de Promotieklasse, terwijl we toch het team hadden met de laagste gemiddelde rating. Al met al ben ik ontzettend trots op de prestaties van dit combiteam van jeugd en volwassenen!

TL Frank Laan