De clash met onze Noorderburen leverde na felle strijd een puntendeling op, een resultaat waar beide teamleiders wel mee konden leven. Veel bekende gezichten, een gezellige sfeer en fairplay waren de kenmerken van deze ontmoeting.

 

Na een uurtje schuiven kwam de eerste remise op het scorebord. Op bord 8 had Fred Beumer (ingevallen voor de afwezige Ron) niet veel bereikt tegen Erik Wille, een remiseaanbod werd na kort overleg dan ook aangenomen (1/2-1/2).

Gerrit kwam er tegen ASV/Toren coryfee Tony niet aan te pas. Een (naar eigen zeggen) grote fout zorgde ervoor dat hij achter de feiten aanliep, Tony was helemaal in zijn element en scoorde een makkelijk punt (1/2-11/2).

Vrijwel gelijktijdig won JW van Quirine Naber, na een niet sterk gespeelde opening van de zwartspeler. Diverse zetjes werden gemist, maar na Dameruil en onnauwkeurig spel van wit kwamen er kansen. Een truc die een stuk opleverde was de doodsteek (11/2-11/2).

Karl was weer eens uitstekend uit de opening gekomen, helaas was dat niet voldoende voor een vol punt. Hij hield wel licht voordeel, maar een remiseaanbod mocht (gezien de stand op de resterende borden) worden aangenomen. Dat gebeurde ook (2-2).

Op dat moment zag het er rooskleurig uit voor ons, een kleine overwinning zat er in.

Dat was ook de reden dat Ben een remiseaanbod van Coen Mekers mocht accepteren. De hele partij had hij onder druk gestaan en hij leek te worden weggedrukt tot Coen (onder druk van de tijd) minder nauwkeurig begon te spelen. Ben kwam terug en had in de slotstelling waarschijnlijk licht voordeel (21/2-21/2).

Kort daarna ging het op de borden van Niels en Raimond van plus naar min en ook Jan stond onder druk. Een nederlaag was ineens niet ondenkbaar.

Het is maar goed dat je op Niels altijd kunt bouwen. In een felle aanvalspartij zag hij een slimme verdedigingszet over het hoofd waardoor hij materiaal achter kwam (kwal/pion). Compensatie zat in de tijdnood van de tegenstander en een onveilige Koning. Niels bleef schaakjes geven en de Dame aanvallen wat uiteindelijk resulteerde in mat (31/2-21/2).

Raimond had in een schuifpartij tegen Siert Huizinga niets bereikt en was een pion achter gekomen. Door onoplettendheid van Siert won hij de pion terug en stond beter. De vreugde was van korte duur toen hij pardoes een vergiftigde pion pakte daar waar een Koningszet nodig was. Wat restte was een eindspel van 5 pionnen tegen 4 pionnen en een Paard wat Siert feilloos uitspeelde (31/2-31/2).

Jan kreeg in zijn partij met tegengestelde rokades een pionnenwals op zich af. De vijandelijke Koning stond veilig en Jan moest precies spelen om te overleven. In hevige tijdnood liet hij z'n Koning schaak staan waardoor de tegenstander 2 minuten extra kreeg. Weg voordeel op de klok, maar Jan rechtte de rug en hield het eindspel remise.

En zo kwamen we op 4-4, een uitslag waar beide teams iets aan hebben, vooral door de verrassende thuisnederlaag van koploper Zutphen tegen Kasteel 2 (3-5). We staan nu dus een punt los.

Op donderdag 15 januari mogen we weer aan de bak tegen Elster Toren.

Teamleider,

Jan Willem