Weliswaar kon onze kopman er afgelopen vrijdag niet bijzijn, maar we starten toch vol goede moed, omdat bekend is dat Jeugdteams gedurende het seizoen alleen maar sterker worden.

T4j-WDC

Daarnaast kregen we met Tom Brans een invaller die er mag staan. Zijn partijen zijn altijd spannend en met name zenuwslopend, omdat hij altijd in de laatste paar seconden pas wil winnen. Dat we terecht goed moed hadden bleek ook wel aan het eind van de avond, toen we met een daverende 6-2 overwinning het strijdveld verlieten. Dat belooft nog wat voor de resterende partijen en we zullen ook nog even het ‘vlekje’ van de 1e ronde moeten wegwerken.

T4jTop

Voor de verandering heb ik maar eens gevraagd of elke speler zelf zijn verhaaltje wilde schrijven. Dan kan iedereen even kritisch op zichzelf zijn of juist lovend  Helaas is het niet iedereen gelukt om er al tijd voor te maken, maar mijn hartelijke dank aan degenen die dat wel gelukt is. Hieronder dan de verhaaltjes:

Nadia: Om grote fiasco's zoals de vorige externe partij te omzeilen (ik zal maar niet in details treden..), werd maar eens besloten om mij (Nadia) op bord 5 neer te zetten. Ik had er vrede mee (had er tenslotte zelf om gevraagd ;)) en zo kwam het dat ik met zwart tegen Piet de Mol (1775) mocht aantreden. De eerste twee zetten waren 1.e4 c5 2.b4 en toen was ik de draad al kwijt xD ik sloeg en na 3. d4 speelde ik 3..d6, waar 3..d5 volgens de kenner (de tegenstander dus xD) een veel betere voortzetting was. Nou ja, ik had het zo ook overleefd, met wat tempi minder weliswaar. Maar ach, details. Terug naar de partij. Ik stond dus een pion voor vanuit de opening, en nadat deze aangevallen werd door wit door a3 te spelen, kreeg ik het voor elkaar om mijn paard van g8 helemaal naar c3 te brengen waar 'ie geruild werd met het paard dat toen nog op b1 stond. Dat lijkt wat raar, want het paard kwam via e4 daar en stond daar dus veel beter, maar het grote voordeel was wel dat ik nu een reus van een pion op c3 kreeg waardoor zijn hele stelling aan gort lag - zijn loper van c1 had geen enkel goed veld en de dame moest ook nog maar even zien er goed uit te komen. Ik had dus tijd gewonnen. Snel stukken ontwikkelen en zorgen dat ik kan rokeren. Het eerste plan lukte, het tweede plan werd maar even herzien...want wit kwam met g3-h4-Ph2 (met het idee om Dg4! te spelen en de stukken konden dan wel weer in het doosje), dus ik moest dat halsoverkop verhinderen door eerst h6 te spelen en vervolgens h5. Het paard ging weer terug naar f3 en ik kon snel met mijn eigen paard zijn loper ruilen. Toen werd het cruciaal. Zijn paard kwam machtig mooi op g5 te staan en mijn geniale plan om met f6 het paard weg te jagen had eigenlijk keihard afgestraft moeten worden. Maar mijn tegenstander besloot om in plaats van d5!! Pxc3 te spelen en zijn pion weer terug te winnen. Na d5 had ik echt kansloos verloren, mijn stukken stonden daar leuk voor de koning op een hoopje en als ik de pion had geslagen kreeg ik een hele vieze reeks aan schaakjes te verduren. Maar halleluja, de tegenstander had dat dus niet gezien =) Vervolgens ging hij met zijn dame wat kloten op h5-h6, maar in plaats van dat hij Pe2! in de bijna-slotstelling had gespeeld (en na Pf4 of Pd4 zou ik er alsnog hard af getikt zijn), ging hij eeuwig schaak houden en bood hij remise aan. Dit werd door mij natuurlijk niet afgewezen =) En zo eindigde de match Piet de Mol (1775) - Nadia Bloemendaal (1601, maar huidig 1670:p) 1/2-1/2. Gelukkig wist mijn TC tot nu toe niet dat de partij zo dramatisch had kunnen aflopen. Lachen

                                       T4jNadiaEijk

  

Thijs: Over mijn partij... Met schaamte moet ik constateren dat ik de enige speler ben die een nulletje bij kon schrijven. Aanvankelijk zag het er allemaal rooskleurig uit. Net op het moment dat ik in een Scandinaviër met ...- Dd6 met de witte stukken een plan en stellingsdruk kon gaan ontwikkelen overzag ik een tussenschaakje. Het pionnetje achter was nog niet zo'n ramp maar het werd een rommeltje op het bord. In gelijke stelling weigerde mijn tegenstander een remiseaanbod. Hij stond immers ver voor in de tijd. Naar wat heen en weer geschuif maakte ik een foutje waardoor de tegenstander het volle punt kon pakken.

Vincent: Met wit kwam ik met wat ruimtevoordeel uit de opening. Vervolgens maakte zwart een onnauwkeurige zet zodat ik met mijn centrumpionnen zwart behoorlijk onder druk kon zetten. De partij leek niet naar meer te duren, echter de zwarte stelling bleek heel veerkrachtig. Ik besteedde veel tijd om de beslissende klap uit te delen. Toen dit uitbleef ontstond er een lastig eindspel waarin ik ook nog weinig tijd op de klok had. In het eindspel zette ik de 'swindelmode' aan. In een waarschijnlijk verloren eindspel voor mij keerde plotseling de kansen en ik kon hem met slechts enkele seconde op de klok mat zetten.

                                   VinceRik1112 

Tot zover de eigen stukjes. Hieronder nog mijn commentaar.

Rik bouwde weer op zijn eigen vertrouwde manier een muur op, waar de tegenstander maar doorheen moest proberen te komen. Met nog 8 minuten tegen ca. 50 minuten tijdsvoorsprong voor Rik probeerde zijn tegenstander de partij open te breken. Helaas had hij die niet helemaal goed doorgerekend, want toen de kruitdampen waren opgetrokken had Rik een stuk voorsprong en een opening in de stelling. Dat wist hij voortreffelijk verder uit te buiten en hij pakte daarmee het volle punt.

Jorick liet zien dat hij niet alleen in Koningsgroep de sterren van de hemel speelt, maar ook in de seniorencompetitie steeds beter gaat draaien. Mocht hij vorige week als invaller in Toren 2 nog een remise tegen een 1900-speler aantekenen, dit keer ging met gedegen spel een 1850-speler voor de bijl. Bij de analyse met Bart kon hij maar één betere zet vinden. Ook Jorick pakte dus het volle pond. Leuk detail is nog dat hij iets had kunnen toepassen wat hij vooraf aan de partij in de training van Willy had geleerd.

                                        T4jThijsJorick

Maurice had duidelijk het Toreneindspel beter onder de knie dan zijn tegenstander. Ook hoef je hem niets te leren over het verzilveren van een pion tot Dame met allebei verder nog maar 1 Toren, zelfs als je behoorlijk ik tijdnood bent. Als je geïnteresseerd bent hoe hij dat deed, moet je zijn partij maar eens bekijken.

Catheleijne deed het ook al fantastisch. Ondanks dat ze de laatste tijd niet helemaal fit is en ook deze avond daar wat last van had, bleef ze koelbloedig tot het eind. In eerste instantie kwam ze goed te staan, waarna dit voordeel weer weg leek te vallen. Echter in het eindspel was ze duidelijk de koel bloedigste en pakte verdiend het punt.

                                             T4jTomCath

Tom deed was we van hem mochten verwachten, maar deze keer toch net iets anders. Hij ging dit keer niet tot het uiterste (in tijd dan, wel qua inzet natuurlijk)en gezien de stelling op het bord was dat maar goed ook (zover ik dat kon beoordelen). Uiteindelijk bood hij (of was het nu de tegenstander) remise aan en die werd aangenomen.

Uitslag in volgorde van binnenkomst:

           TOREN 4 - WDC
5. Nadia Bloemendaal (1601)  - Piet de Mol (1775)       ½ - ½
7. Tom Brans (1745)      - Victor Tichelman (1729)     ½ - ½
1. Rik Roelofs (1845)     - Marcel Simons (1911)      1 – 0
3. Jorick Laan (1696)     - Jeroen Kersten (1853)      1 – 0
4. Thijs Aalbers (1736)    - Edwin Peters (1822)       0 – 1
8. Catheleijne Sanders (1540) - Ron Berendsen (1706)      1 – 0
2. Vincent Vleeming (1806)   - Peter de Kort (1938)      1 – 0
6. Maurice van Eijk (1732)   - Matheus Janssen (1750)     1 – 0

                                 6 – 2

Rangen en Standen Klasse 1B r3

foto's Mark van Gemert