Er dreigde een zeer diepe knieval voor de Toren, maar de invallers en de zusje Naber zorgen ervoor dat het een nette buiging werd. Variant-De Toren 4: 4½ - 3½

overzicht

 b1_1Bord1: Sjoerd van Willigen ( 1837)- Richard Rieksen (1793): 1-0
b2_1Bord 2: Frank van Hoorn (1598)- Koen Rieksen (1761): 0-1
b3_1Bord 3: Karl Denys (1708) - Rob Huberts (1875): 1-0
b4_1Bord 4: Alec Wolters (1551)- Rene Kniest (1796): 0-1
b5_1Bord 5: Geert van Hoorn (1241) - Ton Hageman (1735): 0-1
b6_1Bord 6: Maureen Naber (1475))- Rob Knuiman (1716): ½ - ½


b7_1Bord 7: Quirine Naber (1407)- Bram Arends (1428): 1-0
b8_1Bord 8: Noah Goldsmid (1261)- Jeroen Klein Essink (1581): 0-1

Op vrijdag 16 maart reisde ik af met 6 jeugdspelers naar het Koelhuis te Huissen. De heren en dames hadden eerst hun les gehad en nu was het tijd voor het echte werk. Erik Minderman zat nog in Brussel en had mij gevraagd als teamcaptain op te treden. Oeps…moet dat echt? Oké, ik ben wel eens teamcaptain van de Toren D1 en ook de Toren C1 geweest, maar Toren 4 …… dat voelt anders. Gelukkig kan ik namen schrijven op een lijstje, foto’s maken en stukken tellen op het schaakbord, daar kom je een heel eind mee. Aan het begin, geef ik aan dat ze zelf mogen beslissen bij remise, daar waag ik me niet aan.

b1_sjoerdb2_frank

Om 5 over acht beginnen we. De dames Naber hadden zich weer eens zeer goed voorbereid door geen notitieboekje of blaadje mee te nemen en hun pen thuis te laten. De muziek en telefoon waren wel mee.

De zaal was immens groot en er heerste een diepe stilte. Nee, toch niet helemaal. Borden 4 t/m 8 hadden echte houten klokken. Het getik vulde de ruimte.

b3_karlb4_alec

20:25

Ik loop mijn eerste rondje langs de borden. Bij Frank, Geert, Maureen en Quirine staan alle stukken er nog op. Quirine heeft nog maar 7 zetten gedaan terwijl Geert al de 15 is gepasseerd.  Sjoerd en zijn tegenstander hebben beide een pion en paard afgeruild. Karl en Alec hebben zich beperkt tot afruilen van één pion.  En dan kom ik bij bord 8. Noah staat 1 pion voor en heeft wel een hele vreemde stelling op zijn bord. Zijn zwarte dame staat op f2. De witte dame staat ernaast op e2 en de witte koning staat op d2. Even een foto nemen, dan snappen jullie vast wel wat ik bedoel.

b8_vreemde_stelling

De tijd verstrijkt langzaam. De schakers van beide teams lopen rustig rond. Iedereen lijkt ontspannen. De echte strijd is nog niet los gebarsten of toch wel. Noah loopt niet rond, hij zit vast geplakt op zijn stoel. Op zijn bord gebeurt van alles. Uiteindelijk gaat iedereen weer zitten en keert de rust bijna terug. De tegenstander van Maureen, Rob Knuiman heeft een zakje chips gekocht en iedereen mag meegenieten van zijn gekraak. Zelfs ik heb moeite om me te concentreren op mijn prachtige boek “de geheime code” (de gulden snede als goddelijke verhouding in kunst, natuur en wetenschap). Sjoerd komt even buurten. Als wiskundige is hij geïnteresseerd in het boek. Ik vraag me af of er ook een gulden snede in het schaakspel is. Een goddelijke verhouding in stukken verdeeld over wit en zwart, dus een zwaar overwicht voor bijvoorbeeld zwart (gulden verhouding is 1:1,6), maar de witte stukken zijn perfect neergezet zodat winst in handbereik is. Ik stop mijn overpeinzing en maak een rondje langs de borden.

21.05

Op elk bord zijn er stukken af. Sjoerd en Noah staan een pion voor. Frank, Karl, Alec, Geert, Maureen en Quirine staan allemaal gelijk, als ik de stukken tel. Geert heeft al 22 zetten gedaan terwijl Quirine nog maar op 12 zit.

21:30

Geert heeft een loper weggegeven. Sjoerd staat behalve een pion voor, ook dik in tijd voor. Maureen lijkt een stuk achter te staan of zijn ze nog aan het afruilen? Het is me niet helemaal duidelijk. Alec staat een pion achter, maar heeft wel een tijdvoordeel (1 uur 13 t.o.v. 40 min). Op de gang kom ik Quirine tegen. Ze heeft een plan bedacht om door te gaan breken. Als extra info heb ik de borden even op de foto gezet, kunnen jullie zelf iets bedenken bij de stellingen.

b1_bord
Bord 1 met wit Sjoerd
 b2_bord
Bord 2 met zwart Frank
 b3_bord
Bord 3 met wit Karl
 b4_bord
Bord 4 met zwart Alec

 b5_bord
Bord 5 met wit Geert

 b6_bord
Bord 6 met zwart Maureen
 b7_bord
Bord 7 met wit Quirine
 b8_bord
Bord 8 met zwart Noah

 

22.05

Er is 2 uur gespeeld. Sjoerd rokeert nu pas bij de 17de zet. Hij staat nog steeds een pion voor en heeft de groot tijdvoordeel (57 min t.o.v. 33 min). Bij spelers met een rating rond de 1800 mag je er toch vanuit gaan dat Sjoerd de winst gaat pakken. Bij Frank, Karl, Maureen staat het nog gelijk. Bij Alec is er weinig veranderd (pion achter, tijdvoordeel). Geert is behalve een stuk, nu ook al een pion kwijt. Hij gaat het niet redden. Bij Quirine heeft er een slagveld plaats gevonden. Ze heeft duidelijk doorgebroken, staat een pion voor en heeft een goede stelling. Ze heeft geen tijdnood, dat hebben we wel eens anders gezien. Quirine gaat vast winnen.

b7_bord_eind
Bord 7; eindspel Quirine met wit
 b8_eindbord
Bord 8; eindspel Noah met zwart

Bij Noah is het slagveld nog veel groter. Hij heeft nog twee pionnen, één loper en één toren. De tegenstander heeft twee pionnen meer en promotie is mogelijk. Noah gaat verliezen.

22:20

Geert krijgt een paardvorkje op koning en dame en geeft op. Alec geeft ook op. Pion en stuk achter en zijn tegenstander had zijn torens erg goed staan, vertelde Alec. Frank komt naar me toe, met de mededeling dat hij helemaal gelijk staat en remise overweegt. We staan officieel 2-0 achter, mijn inschatting is 3-2 (verlies Noah, winst Quirine en Sjoerd). We hebben de punten hard nodig. Frank besluit door te spelen. Nu komt Maureen naar me toe met de mededeling het gaat remise worden, meer zit er niet in. Positief vind ik dat ze niet in tijdnood is gekomen, dat zien we vaak anders.

b5_geertb6_maureenb7_quirineb8_noah

22:40

Noah is al zijn pionnen kwijt, maar wil niet opgeven. Hij staat dik verloren, dat zie ik zelfs. Misschien gelooft hij in wonderen van pat of zo. 10 minuten later geeft Noah dan toch op. We staan 3-0 achter.
Ik ga bij Frank kijken en zie nog net hoe hij zijn toren laat insluiten. Hij staat muurvast en grote offers dreigen. De toren gaat eraf en Frank geeft op (22:55).

laatste_loodjes

4-0 achter, dreigt er een grote knieval? 23:05 Maureen houdt het op remise. 4½ - ½. De Variant heeft gewonnen. Ze zijn blij. Wordt het een grote nederlaag voor ons? Ik denk het niet, maar vind het allemaal wel spannend. Quirine heeft nog steeds 2 pionnen voorsprong. Ze promoveert een pion zodat ze de dame daarna kan offeren en daarmee de koning ver genoeg heeft weggelokt om een volgende pion te promoveren. De tegenstander van Quirine geeft niet op. Hij laat zich echt mat zetten. Het is 4½ - 1½  (23:15). Sjoerd en Karl spelen nog. Hun tegenstanders zitten in dikke tijdnood. Karl staat een pion voor en heeft nog 17 minuten. Tegenstander 1 minuut. Sjoerd staat 2 pionnen voor en zijn tegenstander zit al binnen de minuut. Rob Huberts gaat door zijn tijd, Karl wint. Minder dan een minuut later geeft Richard Rieksen op met nog 4 seconden op de klok. Sjoerd wint. Eindstand 4½ - 3½ voor Variant.

De zusjes Naber en de invallers zorgen ervoor dat we met opgeheven hoofd het Koelhuis om 23:30 verlaten. Spelers van Variant weten ondertussen ook de uitslagen van de andere wedstrijden. Wij staan nog 4de net boven de Variant. Matchpunten gelijk, bordpunten voordeel. Zutphen 2, Ede 2 en Doetinchem  2 staan ook nog onder ons. We zijn veilig voor degradatie. Ervan uit gaande dat er 2 teams degraderen.

20 april gaan we voor de laatste ronde aan de bak bij ons thuis op het Olympus. Tegenstander WDC, de koploper. Frank en Geert zijn gestart bij WDC en verheugen zich er nu al op, om hun docenten van weleer een poepie te laten ruiken. Nu maar hopen dat de docenten (Piet de Mol en Victor Tichelman) mee durven te doen. Misschien gaan ze Maarten de Mol wel inzetten als joker om kampioen te worden.