Zo, de eerste wedstrijd van het seizoen staat op het programma. Toren 4j mag het dit jaar proberen in de eerste klasse van de OSBO, voorwaar een pittige opdracht. Nadat uiteindelijk bij het maken van de indeling voor het externe seizoen Toren 4j compleet was is het nog gelukt ook om iedereen op tijd in Zwolle te krijgen.

toren_4We hebben verzamelen bij het Olympus maar achterwege gelaten omdat er grote drukte was in Arnhem door een Doe Maar concert. We arriveren allemaal op tijd in een ietwat muffig kerkje wat in Zwolle doorgaat voor een 'Denksportcentrum'. ZSG zit er al klaar voor en nadat uw teamcaptain de opstelling had doorgegeven aan ZSG werd er direct begonnen. Een valse start bij Frank want de klok doet het niet maar dit werd gelukkig snel opgelost.

20:30 Maureen heeft een Konings-Indiër op het bord getoverd en Alec staat reeds een pion achter en is al bijna in het middenspel beland. De rest zit nog in de openingsfase en gek genoeg staan de meeste Torenaren achter in tijd.

geert21: 00 Frank heeft er inmiddels een Spanjaard van gemaakt en is nog pas bij zet 6. Alec zit nog steeds in een bizarre stelling met een pion minder. Geert wordt iets in de verdediging gedrukt en bij de anderen kan het nog vriezen en/of dooien. Bart heeft net een stuk geofferd tegen twee pionnen en een opengebroken koningsstelling van zijn tegenstander. Let the games begin! Bij Quirine zijn de dames er inmiddels ook vanaf.

quirine21:30 Quirine gaat voortvarend in de aanval en heeft al haar stukken gericht op de koning van de tegenstander, helaas raakt haar paard ingesloten en moet ze dat ding geven voor een pion, wellicht zijn er kansjes om het stuk terug te winnen. Onze benjamin Geert staat nog steeds onder druk. Bart is nog flink in de aanval. Bij Sjoerd en Frank kan het nog alle kanten op. Alec nog een pion achter maar zijn koning heeft een veiliger plekje gevonden dan die van zijn tegenstander. Catje heeft beetje bij beetje haar stelling iets verbeterd maar van de afloop is nog niets te zeggen. Bij Maureen staat alles nog op het bord.

22: 00 Quirine heeft twee torens tegen een toren en twee lopers en staat zwaar in de verdrukking door oprukkende pionnen. Bij Maureen en Frank is er nog steeds niets van het bord, Frank heeft inmiddels wel tijdvoordeel. Aan de overige borden is nog niet veel veranderd.

alecDe tegenstander van Alec maakt gebruik van zijn pionnetje meer en knalt ze naar voren, benieuwd of Alec dat kan tegenhouden. Quirine heeft inmiddels de vlag moeten strijken, maar heeft in haar partij wel goed de aanval gekozen. Sjoerd staat inmiddels een kwal achter, en onder druk en minder tijd.

sjoerd22:30 Bart is nog steeds in de aanval, maar zijn tegenstander verdedigt stug. De druk op Sjoerd wordt steeds groter, nog steeds een kwal achter. Bij Frank is nog steeds niets van het bord, qua tijd gelijk. Bij Alec heeft de tegenstander een dame gehaald en hij knokt nog even door maar moet even later toch opgeven: 2-0 achter.

Bij maureen kan het nog alle kanten op, wel zijn de eerste stukken van het bord. Zo te zien moet Geert een kwal geven door een dubbele aanval met een knol. Catje staat nu een pion voor maar het initiatief ligt vooralsnog bij haar tegenstander.

maureen22:45 Bij Maureen is er flink geruild en het pionnencentrum is compleet verdwenen, qua tijd ook gelijk.
Catje heeft inmiddels tijdvoordeel en staat nu twee pionnen voor, Geert daarentegen staat twee pionnen achter, bij iedereen begint de tijd te dringen . Frank heeft inmiddels de aanval ingezet.

bart223:00 Zou het aan de nieuwe tijdregels liggen of is het toeval dat alle overige borden 'ineens' in een beslissende fase aangekomen zijn? Bart zijn aanval slaat door en hij wint! Onze Number One geeft aan hoe het moet. Geert nog steeds twee pionnen achter en beide nog maar een paar minuten. Maureen idem met een pion minder en elk nog een toren. Catheleijne inmiddels vet in de aanval en drie pionnetjes meer, tegenstander nog een minuut. Sjoerd staat een pion achter en een kwal. Catheleijne weet het vuurtje wel op te stoken en vertelt haar tegenstander doodleuk dat hij moet blijven noteren ondanks minder dan vijf minuten op zijn klok. Dit schijnt alleen zo te zijn als je er per zet 30 of meer seconden bijkrijgt. Desalniettemin begint haar tegenstander driftig in allerlei reglementsboekjes te speuren. Uiteindelijk neemt hij weer plaats achter zijn bord en gaat de strijd voort.

cata23:06 Catheleijne wint, Geert gaat onderuit; 3-2 nog drie borden met tijdnood, oh nee twee. Sjoerd moet de vlag strijken 4-2. Ondertussen kijkt Maureen tegen een onstopbare vrijpion aan en moet ook opgeven 5-2. Frank zijn virtuele vlaggetje dreigt te vallen, gelukkig voor die tien seconden.

frank23:10 Inmiddels heeft Frank weer meer tijd, en dan weer minder....uiteindelijk eindigt deze battle dus in remise.

Eindstand 5,5-2,5. Mijn conclusie na het debuut van vele spelers in de eerste klasse is dat we vast nog wel wat punten gaan pakken want er is goed gestreden, geen blunders en ZSG was ook gelijk een van de zwaarste tegenstanders (vorig seizoen speelde zij nog promotieklasse als ik het wel heb).

dick

Ronald Keizer - Bart van Onzen 0-1