Toren 4 stond voor het begin van deze wedstrijd op de 5e plaats, en wonnen (3½ -4½) van Pallas 2 (nummer 1 op dat moment).

Het is super spannend in Klasse 1B van de OSBO, de teams ontlopen elkaar nauwelijks. De meest voorkomende uitslag is (3½ -4½).

tussenstand_na_4_ronde

Ook deze keer weer een coproductie van Malcolm, Frank, Fred, Tom, Rolf, Dick en Geert onder redactie van Monique en met foto’s van George Knottnerus (daarvoor onze dank).

Deze keer met de partijen van Malcolm, Frank en Tom in pgn bestand aan het einde van het verslag bij het verhaal van Tom.

stellingmalcolmMalcolm

Gemiddeld staan wij helemaal onderaan qua rating en moeten we tegen de team op de 1e plek spelen.
We hebben keer na keer constant bewezen dat we het kunnen, dus vroeg ik mijzelf: Wat kan er nou misgaan? en ging met een glimlach achter het bord zitten. Deze keer speelde ik met de witte stukken en kreeg ik een Frans op de bord, wat ik ook haat, maar waar ik het ook het zwaarst ertegen heb voorbereid. Constant stond de bord in brand dat door mij gesticht wordt en uiteindelijk had zwart hierdoor ook op moeten geven. Verder had ik gezellig kunnen kletsen met de clubleden van Pallas en het was een leuke avond. (voor de volledige partij zie bij verslag Tom)

20150115FrGeFrank

Om 19:40 kwamen Geert en ik aan bij onze locatie in Deventer (zelf gereden J). Lekker op tijd. Tom, Dick en Babak waren er ook al. We hebben nog effe wat gedronken en zijn toen gestart met onze wedstrijd. Het zou wel eens een zware wedstrijd kunnen worden, tegen de nummer 1 uit onze poule. Toch ging ik volvertrouwen op bord 1 met wit ten aanval voor een vol punt! Ik kwam in een opening die toevallig een half jaar geleden een keer had voorbereid en wist gelukkig nog precies hoe ik moest spelen tot een zet of 15. Toen kwam hij met een vroeg g5, dat was een grote verrassing voor mij. Ik ging flink de denktank in. Toen ik 5 zetten later best wel lekker stond, ben ik over gegaan op de aanval. En na 26 zetten gaf mijn tegenstander op, de sterke aanval van mij was hem te veel geworden (hij ging binnen 1 zet mat J).

20150115b14Dick

Ik mocht aantreden op bord 4 tegen een sterke speler. Er kwam een onbestemde freeform opening op het bord. Het grootste deel van de partij ging gelijk op, maar mijn tegenstander had wel meer ruimte en kon dus makkelijker manoeuvreren. In tijdnood waagde ik een gokje wat 6 zetten later resulteerde in een verlies. Wel een leuke partij gespeeld en het team won!

Geert

Ik zat op bord twee weer tegen 2000 speler, dit keer met zwart. De opening was nog wel redelijk, maar kort daarnaar ging het al mis. Ik speelde veel te snel en produceerde eigen lijk nauwelijks goede zetten.  Ik zag een simpele zet van hem over het hoofd en verloor een kwal en kwam in een hele slechte stelling, ik kan het tij niet meer keren en verloor. Geluk heeft het team wel gewonnen en dat is in dit geval fijn.  Toch een goede reden om op een donderdag avond naar Deventer te gaan midden in de proefwerk week.

20150115t4Fred

In een aangenomen Dame gambiet kreeg ik met wit veel initiatief. Helaas net te weinig voor een Koningsaanval. De vele schermutselingen in het middenspel resulteerde in een stelling met ieder 5 pionnen en ongelijke lopers. De door de tegenstander aangeboden remise accepteerde ik, in de wetenschap verkerende dat 1 punt uit de 2 nog lopende partijen voldoende zou zijn voor een overwinning......

20150116b58Dolf

Ik had met zwart een stelling met een slechte loper tegen een sterk paard van mijn tegenstander. Ondanks dat was er een grote kans op remise. Mijn tegenstander viel met zijn paard een van mijn torens aan. In een flits zag ik deze dreiging over het hoofd en ik wilde met mijn koning zetten. Toen ik mijn koning aanraakte zag ik het. Maar aanraken is zetten. Gevolg: ik stond een kwaliteit achter. Ik het uiteindelijk niet meer redden.

Tom

Rond 18.15 uur ging ik tanken bij de BP in Elderveld, alwaar ik ook Babak op zou pikken. Hij arriveerde tegelijk met mij (goede timing!), en na het tanken pikte ik vervolgens Dick op. De heenreis verliep vlotter dan gedacht, we waren al om tien voor half acht in Deventer. Vervolgens was het wachten op de rest (Frank en Geert kwamen korte tijd later), terwijl Fred het spannend maakte door precies om 8 uur te komen …. (J).

Vervolgens mochten we aantreden in de speelzaal, waar nog een aantal externe wedstrijden gespeeld werden. Hieronder volgt mijn partij (ik zat op bord 7):

Pas na afloop van deze lange zit (net als de vorige keer was ik weer eens als laatste nog bezig.), ontdekte ik dat mijn winst tevens ons team de overwinning bracht. Wel had ik al meegekregen dat Frank, Malcolm en Babak (de laatste met een schitterende truc!) gewonnen hadden, en dat Geert verloren had. Meer wist ik op dat moment echter niet. Door de remise van Fred (Dick en onze trouwe invaller Rolf verloren helaas.) kwam zo toch een nipte overwinning tot stand.

De terugreis verliep weer zeer voorspoedig (Babak was al met een grote Mercedes opgehaald en naar zijn vriendin in Zwolle gegaan.). Dick informeerde intussen nog naar het resultaat van de Toren 3 – verloren helaas met (4½-3½).

Zo’n avondje geeft de schaakburger weer een flinke kick om er de volgende ronde nog een extra schepje tegen aan te gooien. We stonden voor het begin van de wedstrijd op de 5e plaats, en wonnen van de nummer 1 (op dat moment) …. .

Palls 2

De Toren 4