Vrijdag 13 februari was het weer zo ver. Toren 4 mocht aantreden tegen Caïssa uit Elburg. Nu met de partijen van Iris en Malcolm.

De doorlopende verslag is van Frank met daar tussen de stukjes van iedereen en met foto’s van Monique. Deze keer met de partijen van Malcolm, en Iris in pgn bestand aan het einde van het verslag bij het verhaal van Iris.

Voordat de wedstrijd begon stonden wij 2de en onze tegenstander laatste, die tot nu toe 1 matchpunt hadden. Dus je zou op voorhand zeggen dat dit een makkelijke overwinning zal worden. Dat was dus echt niet zo. We begonnen vandaag met 3 invallers (Lex, Hans en Iris). Daarvoor heel erg bedankt! Zij hebben uiteindelijk ons een grote dienst bewezen.

tussenstand

br1t6Om 20:10 begonnen de partijen, ons tegenstanders waren niet allemaal op tijd aanwezig. Maar toen alle partijen opgang waren, begon het gevecht echt! Ik mocht weer op bord 1 beginnen, helemaal standaard  J. Ik speelde met zwart en mijn tegenstander begon met 1. e4 c5 2. b3, ik dacht: “nee he, hier heb ik nou echt geen zin in.” Nadat de opening zo goed als afgelopen was en we net in het middenspel waren beland, stond ik een beetje bekrompen.

Vervolgens maakte ik een rond langs alle borden en kwam erachter dat het er niet geweldig uitzag voor ons. Geert staat verloren, Fred niet geweldig, de rest rond uit gelijk, alleen Malcom was een licht puntje met een mooie aanval stelling.

Ik liep terug naar mijn bord en zag daar plots een toren op f7. Ik had zowaar een Torenoffer tegen gekregen en als ik deze aannam ging het mat in een paar zetten. Ik stond ook een pion achter en totaal geen compensatie, ik stond dus ook slecht. Ik had dus niet het idee dat we vandaag matchpunten gingen pakken. Alles bleek uiteindelijk anders te lopen. Malcolm won snel.

malcolmMalcolm

Vandaag heb ik de zwarte stukken en meteen kreeg ik een gevoel van déjà vu, aangezien ik precies hetzelfde opening en variant kreeg bij mijn vorige partij op maandag, toen ik voor Toren 3 ging invallen. De opmerkelijke kenmerken van mijn partijen zijn er vandaag ook aanwezig, het gehele bord staat in brand en mijn tegenstander heeft daar last van. Uiteindelijk heb ik ook mijn dame kunnen offeren (in tegenstelling tot vorige maandag, waar ik alleen nog maar een dame en een paar pionnen over had), waarna mijn tegenstander capituleerde.

Vervolgens kreeg Lex een remise aanbod van zijn tegenstander, terwijl Lex echt slecht stond, hij nam dit dus graag aan (overigens stond Lex het overgrote deel van de partij beter).

lexLex

Spannend, mijn eerste externe wedstrijd voor mijn nieuwe club. Gelukkig had ik wit, daar scoor ik aanzienlijk beter mee dan met zwart. De tegenstander nam mijn gambiet aan; het was duidelijk dat hij de opening niet kende. Ik kreeg een mooie aanvalsstelling en had het idee dat hij zeker zou verliezen als hij een fout maakte. Dat gebeurde helaas niet: hij bleef secuur verdedigen en ik kwam er niet doorheen.  Toen bood hij opeens remise aan. Ik had nog hoop dat de aanval door zou slaan en nam het aanbod natuurlijk niet aan. Toen ging het mis: een toren van mij kwam opgesloten te zitten en ik moest hem opofferen voor een loper. Kwaliteit achter dus en in principe stond hij gewonnen. Tot mijn verbazing zei hij dat het remise aanbod nog steeds gold. Nu wel aangenomen en met de schrik vrijgekomen. Thuis de partij nagespeeld, maar Shredder was bepaald niet onder de indruk van mijn mooie aanvalsstelling: hoogstens gelijk of zelf slechter. En aan het eind glad verloren.

Toen bleef het lang stil, maar dit kwam omdat Geert tegen beter weten in bleef doorspelen. Ik had mezelf ondertussen weer een beetje terug gevochten in de partij. Ik had het loperpaar en hij had een dubbelpion, maar ik had nog steeds een pion minder. Toen kwam de tijdnoodfase, hierin kregen ik het voorelkaar met kunst en vlieg werk een ongelijk lopereindspel op het bord te toveren, met nog steeds deze pion minder. Ik bood remise aan en hij nam het aan. Er waren ook geen winst kansen meer voor één van ons beide. Ondertussen had Geert verloren, dus het staat 2-2.

geertGeert

Ik had deze keer weer wit en had het idee om weer eens keer te gaan winnen. Ik wist dat ze een bord één speler van boven de 2000 hadden en daar na één 1900 speler, dus ik dacht daar kan ik wel van winnen. Ik kreeg na een zet verwisseling, een Scandinavisch die ik wel vaker spel, maar waar ik geen grote fan van ben. Ik kreeg na mijn idee wel een goede stelling uit de opening, maar meteen daarna ging het mis. Ik dacht mijn slechte loper af te ruilen voor zijn loper. Hij sloeg hem. ik sloeg terug. Hij hakte er vervolgens met zijn dame in op h2. De loperruil was duidelijk een blunder.  Na lang ploeteren, moest ik toch capituleren in een toren eindspel met flink wat pionnen minder. Later kreeg ik van Koen Maasen van den Brink, die samen met Karl en Jan Willem, ons waren komen aan moedige, te horen dat mijn tegenstander in 2009 een fide rating van 2175 had. Hij had al lang niet gespeeld en geen rating meer. De teleurstelling van mijn verlies was al snel weg, toen mede  door goede invalbeurten van Iris Hans en Lex een nipte over winning werd geboekt.

Nu ging het snel, want iedereen was in de tijdnoodfase gekomen. Hans wint, door een blunder van zijn tegenstander, Fred gooit de handdoek in de ring, hij heeft het lang volgehouden, maar het eindspel met één pion minder was niet meer te houden. Ook Iris wint! Ze had het voorelkaar gekregen om haar Toren binnen de stelling van haar tegenstander te krijgen en won hierdoor materiaal. Vervolgens gaf haar tegenstander op. We hebben dus minimaal een matchpunt! Was mijn gedachten.

stellingHans

Ik was in een Siciliaanse opening erin geslaagd een verzwakking van zijn koningsvleugel af te dwingen. Nadat de paarden van het bord verdwenen waren, belandden we in een middenspel met aan beide zijden het loperpaar, dus met kansen over en weer. Toen de tijdnood zich aan de horizon begin af te tekenen produceerde zwart een blunder: 34….De7??? (34…Dc7 of 34…Ld5 was goed genoeg geweest). 35. Dh8+ Df8 36. Txd8+ en wegens dame verlies hield hij het voor gezien.

Fred

Met zwart kwam ik niet echt prettig uit het Dame gambiet. Mijn tegenstander ging met het loperpaar en veel initiatief het middenspel in. Dit loperpaar bleek na 4 uur spelen te sterk; een vrijpion gaf de doorslag. Gelukkig stond het toen al 4-3; Dick zorgde voor het laatste halve punt. Waanzinnig. Ole, ole, ole, ole......

irisIris

Vandaag mocht ik voor de tweede keer invallen voor een toren team. Het is leuk om zo nu en dan een wedstrijd te spelen, vooral omdat ik al een tijdje niet veel geschaakt heb. Fred vertelde mij dat de invallers achter de witte stukken mochten plaatsnemen, zodat we toch een beetje het initiatief zouden hebben qua opening (bedankt Fred :-)). De opening verliep gewoonweg via de drie gouden regels (toch wel handig het schaak les geven in stap 2; hierdoor blijft mijn schaakkennis goed bij). In het middenspel werd het al wat lastiger, omdat we allebei onze stukken goed ontwikkeld hadden. Ik wilde graag voor de aanval gaan, dus ik koos ervoor mijn stukken naar de g- en h-lijn te halen. Richting het eindspel wist ik een gaatje te vinden en kon ik met mijn toren de koning pennen op de 8ste rij. Hierdoor won ik een stuk. Na de wedstrijd zei mijn tegenstander dat hij vond dat ik de partij goed had uitgespeeld, dus dat is toch een leuk compliment om te krijgen :-). Net zoals het hele team een compliment verdient voor de mooie overwinning! Zie mijn partij voor meer commentaar.

dickToen ik ging kijken bij de laatste overgebleven partij, die van Dick. Dick stond een stuk beter opdat moment, dus we gaan winnen! Dick doet niet moeilijk, maakt er remise van voor het team. Hierdoor winnen we met van 4½ -3½. Uiteindelijk hebben de invallers ons er doorheen gesleept met 2½ uit 3. Ode aan de invallers!

Dick

Deze keer mocht ik, wederom met zwart, op bordje 7. Kreeg het Konings Indisch op het bord, maar dan wel die vervelende ruilvariant. Ik deed waarschijnlijk iets incorrect, want ik kwam onder druk te staan. Knokken dus. Uiteindelijk leverde mijn tegenstander een kwaliteit in (loper voor toren) voor een vrijpion op de zesde rij. En toen kwam de tijdnoodfase, gelukkig deze keer bij mijn tegenstander erger dan bij mij. Ondertussen hoorde ik dat wij al vier bordpunten hadden, dus gaf ik mijn toren weer terug (voor een knol) en kon daardoor die vervelende vrijpion ophalen. Ik had onderweg nog wel een matje in 4 gemist, maar ik stond inmiddels wel een stukje beter. Maar goed er werd tot remise besloten en T4 wins again! Op naar promotie....

 

 

De Toren 4

1777

 

Caissa

1826

4½-3½

1

Frank van Hoorn

1882

-

Folke van Dorp

2102

½- ½

2

Geert van Hoorn

1911

-

Jaap Amesz

2175 *)

0-1

3

Fred Beumer

1799

-

Peter de Korver

1941

0-1

4

Hans Hoedemaekers

1843

-

Fred Keijzer

1676

1-0

5

Malcolm Lok

1760

-

Harv v.d. Maat

1662

1-0

6

Iris Roelofs

1676

-

Markus Voulon

1669

1-0

7

Dick Vliek

1666

-

Arjan Mulder

1684

½- ½

8

Lex van Hattum

1748

-

Jan Zwartjes

1705

½- ½

*) fide rating uit 2009. De rating zijn zoveel mogelijk gebaseerd op die van 1 februari 2015.
Het team is duidelijk aan het groeien, de ratingen stijgen. (Frank +48, Geert+24, Fred +37, Malcolm +52 en Dick +29).

We hebben nog kans om kampioen te worden, we staan nu 2de met 1 matchpunt minder dan de nummer 1. We moeten de volgende wedstrijd tegen de nummer 3 PSV/DoDo, en dat is op papier het sterkste team van onze poule. Dat zal dus een moeilijke, maar zeer interessante wedstrijd worden. Wij hebben tenslotte nog steeds de laagste gemiddelde rating van de hele poule, maar staan wel gewoon tweede. We gaan dus gewoon voor de winst tegen PSV/DoDo en voor het kampioenschap!

Frank

Voor meer foto’s ga naar picasa. Er staan ook foto’s bij van Toren 6j tegen de Cirkel 3. Het werd 3-3. Toren 6j pakt zijn tweede matchpunt.