'Geef boeren de ruimte, stem SGP', met dit advies op een levensgroot billboard word ik vrijdagavond 13 maart verwelkomd in Putten.

Dat eerste deel van de advisering wil ik nog wel overwegen als het een keer aan de orde mocht zijn, het 2e was ik niet van plan. Wat ik eigenlijk ook tot voor kort niet van plan was, was om mijn godganse vrijdagavond door te brengen in denksportcentrum Putten. Maar ja, mijn zoon Tom vindt 'lange partijen tegen goeie' nu eenmaal erg leuk en het was toch ook best een eer dat ie gevraagd was om in het vierde team mee te spelen in de 1e klasse.

En zo arriveerden wij rond kwart voor 8 bij de speellocatie tegenover de Aldi en een van de kerken die Putten rijk is. Babak, andere 'grote' Tom en Dick stonden ons al buiten op te wachten, althans, dat dacht ik. Hun eerste vraag verontrustte mij ecee: "He, moeten jullie hier ook spelen, leuk!?"" Nou eh nee, ikzelf ben een huisschaker met een toekomstdroom om ooit als ik meer tijd heb lid te worden van een schaakclub. En de jongeman hiernaast me is gevraagd om in jullie 'opofferingsteam' mee te doen." De boodschap drong maar half door. "Geert en Frank. zullen zo ook nog wel komen." Nogmaals bleek voor mij de schone taak weggelegd om duidelijk te maken wat het concept 'opofferingsteam' inhield. De kopmannen waren dus vanuit hogere verenigingsbelangen doorgeschoven naar Toren 3.

Gelukkig bleken de heren zo vriendelijk om hun lichte teleurstelling te verbergen en ik kreeg van grote Tom koffie en kleine Tom kreeg cola, lekkere pure Coca cola die hij thuis nooit krijgt. Vervolgens ontspon zich een in mijn ogen wat vreemde conversatie met grote Tom.

Grote Tom: nou, dan hebben we 2 Tom-en in het team vanavond.

Ik: O ja, hoe heet die andere Tom dan?

Grote Tom: nou, gewoon, Tom, natuurlijk....

Het zal wel schakerslogica of -humor zijn, er was in ieder geval geen speld tussen te krijgen.

Even later arriveerden de overige geofferden: Lodewijk, Malcolm (hoezo offeren, hij had tot nu toe alles gewonnen!), supersub Iris en captain Fred, die even snel een opstelling in elkaar zette, waarbij iedereen zijn voorkeur mocht aangeven. Het poldermodel leeft nog!

Over de wedstrijden kan ik zelf om eerder genoemde redenen weinig zinnigs melden. Je zult het dus moeten doen met de korte commentaren die ik kon optekenen uit de monden van de spelers zelf.

Op bord 4 speelde grote Tom een moeilijke wedstrijd. Hij begon goed, maar nam 1 keer de verkeerde afslag, waarna het van kwaad tot erger werd. Hij was als eerste klaar.

Onderwijl leek het op de andere borden ondanks het immense ratingverschil bepaald niet slecht te gaan. Vooral de partij van Fred op eerste bord viel op: de tegenstander met een rating 2115  leek maar geen voordeel op te bouwen. Sterker nog: Fred bleef de hele wedstrijd gewoon de licht bovenliggende partij en uiteindelijk WON hij. "Ongelooflijk eigenlijk, ik ben wel trots," was hetgeen de licht verbouwereerde kopman van de avond kon uitbrengen. Babak was kort daarna ook klaar: hij had gewonnen doordat zijn tegenstander in een gelijkwaardige stelling, nauwelijks initiatief toonde. Babak deed dat wel, rukte met zijn pionnen op en de druk die daarvan uitging werd zijn tegenstander uiteindelijk fataal.

3 partijen klaar en dus 2-1 voor onze dappere strijders. Hing er een sensatie in de lucht?

Helaas: kort erna viel voor Dick het doek. Hij was niet tevreden over zijn partij: van begin tot eind slecht gestaan en nauwelijks kansen gehad. Tot mijn schrik gingen kort daarna ook Malcolm, Lodewijk en Tom onderuit. Malcolm - tot nu toe toch een zeker punt in de osbo-competitie-  had ergens geblunderd, want hij stond de hele wedstrijd volkomen gelijk en toen ik terugkwam van het toilet schudde hij zijn tegenstander de hand. Van de weeromstuit ben ik vergeten hem om commentaar te vragen.

extra toelichting van Malcolm zelf:

Vanavond had ik de zwarte stukken in een van de meest aggressieve variant van de Konings-Indisch,  de partij verliep veel slechter dan ik had gehoopt, met heel wat blunders van beide kanten. Achteraf gezien was het toch een slecht idee om mijn partij op een dubieuze manier te spelen, maar tja, van pijn leer je het snelst. Ik heb dit keer helaas verloren, maar verder heb ik kunnen genieten en gelachen bij het analyzeren van onze partijen.

Lodewijk had wel genoten van de partij: allebei heel aanvallend gespeeld, mooie pot tegen een hoger ingeschaalde tegenstander en nipt verloren: geen reden voor ontevredenheid. Tom vond het ook een leuke avond ondanks zijn verlies:

Zijn commentaar: "Ik vond de (naastgelegen, red..) damclub echt geweldig. Babak en ik konden ons lachen niet meer inhouden. Verder speelde ik goed, maar iets te agressief, waardoor mijn stellingsvoordeel door 2 geofferde pionnen onvoldoende terugkreeg. (later wees een analyse in Fritz uit dat die 2 geofferde pionnen hem inderdaad stellingsvoordeel hadden opgeleverd, alleen ging er op 1 moment daarna iets mis, red.).

Tot slot dan nog supersub Iris: zij stond tegen eveneens een hoger ge-rate speler straal gewonnen, maar gaf in de tijdnoodfase een cruciale pion weg, waardoor de tegenstander met de schrik vrij kwam met remise. Jammer, maar ook zij was er niet doodziek van of zoiets. Ik vind schakers sowieso vrij laconiek onder winst of verlies. Of is dat slechts schijn?

Eindstand kwam derhalve uit op een uiterst geflatteerde, maar wel verdiende 5½ -2½ overwinning voor Putten.

Ik heb nog wat tips voor ouders die wellicht in de toekomst met schakende kinderen naar Putten mogen:

  1. Er is geen WIFI, de gemeente dreigt al jaren dat ze uit het gebouw moeten, dus wordt er niet meer geinvesteerd.
  2. Je kunt wel ook bij de damclub kijken, dat is tegelijk een soort kerkzaaltje. Er liggen daar ook folders met titels als: bouwen aan uw gezinscarriere, bijbelse bouwstenen  voor families die Jezus willen volgen.' 
  3. Het heeft geen nut om de speelzaal uit te lopen. Je komt dan in een heel enge ruimte, die als rookhok is aangeduid, daarna kun je naar buiten, maar dan loop je dus tegen die gesloten Aldi aan.

Voor de Puttenaren zal de overwinning verder een flinke opluchting zijn geweest. Reeds 2 feb. werd in de Puttenaer vermeld dat de volgende ronde tegen de Toren Arnhem erop of eronder zou worden. Zij konden toen nog niet bevroeden met welk vreemdelingenlegioen de mannen en vrouwen uit de grote stad zouden aantreden. Onze spelers hebben wel dapper gestreden en voor wat betreft uw versslaggever van dienst: ach, zo kom je nog eens ergens waar je anders niet zo heel snel zou (durven) komen!!

Rest mij nog te melden dat de ontvangst en bejegening van Putten uiterst correct was, ik hoop dan ook dat zij geen aanstoot nemen aan mijn louter als milde spot bedoelde opmerkingen.   Laat de toorn Gods aub niet over mij neerdalen!

 

PSVDodo

1929

 

De Toren 4

1616

 5½  - 2½

1.

Ewoud 't Jong

2080

 -

Fred Beumer

1799

 0  - 1

2.

Olger van Dijk

2011

 -

Dick Vliek

1666

1  - 0

3.

Kevin van Brummelen

2005

 -

Babak Zahmat

1706

0  - 1

4.

Mark Kortrijk

1895

 -

Tom Brands

1633

1  - 0

5.

Robin van Ee

1999

 -

Iris Roelofs

1676

½  - ½

6.

Ruben Kuijper

1885

 -

Malcolm Lok

1760

1  - 0

7.

Olger van Donk

1771

 -

Lodewijk Entrop

1481

1  - 0

8.

Kasper Dokter

1782

 -

Tom van 't Hoff

1210

1  - 0