Iets na 20:00 uur begint Toren 4 aan de eerste wedstrijd van het seizoen. De lastige uitwedstrijd tegen Meppel 2 staat op het programma.

Meppel 2 Toren 4
B. De Boer Babak Zahmat 
M. Koningsveld  Dick Vliek 
M. Spoelder  Lex van Hattum 
G. Pauptit  Tom Brans 
S. Spekreijse  Niels Matser 
A. Pauptit  Peter Lincewicz 
W. Wijnstok  Koen Venne 
B. Tan  Marco Vastenhout 

Op voorhand is Toren 4 kansloos tegen Meppel 2, de gemiddelde team rating van Meppel ligt 209 punten hoger dan dat van de Toren.

Om 20:20 uur maak ik mijn eerste rondje langs de borden. Na ruim 10 minuten valt er bij Babak niets te melden. Bij Dick is de tegenstander een rare variant van het siciliaan ingegaan met a3 en b4 op zet 2 en 3. Op bord 3 heeft Lex zijn pionnen snel naar voren gespeeld, om een koningsaanv.al te creĆ«ren, maar de tegenstander gaat de aanval slim uit de weg door lang te rokeren. Bij Tom valt er net als bij Babak nog niets te vertellen over de stelling, hij opent rustig. Op het vijfde bord speelt Niels met wit. Hij krijgt de ... tegen zich. Op bord 6 speelt Peter een of andere variant van het siciliaans, ook hier is er nog niets gebeurd. Op bord 7 speelt Koen. Ook over deze stelling valt nog niets te zeggen. Op bord 8 speelt Marco, hij is de invaller deze ronde. Hij speelt zijn vertrouwde opening en komt deze goed door. 

 20:50 uur

Tijd voor een tweede ronde langs de borden. Bij de partij van Babak valt nog steeds niets te zeggen. Beide spelers hebben ongeveer even veel tijd. Dick is de rare opening van zijn tegenstander goed doorgekomen, maar er valt nog niet te zeggen wie er beter staat.  Lex heeft zijn ver naar voren geschoven pionnen afgeruild en naar mijn inziens iets beter, een remise aanbod die hij krijgt, slaat hij dus ook af. Tom staat erg verdedigend. Zijn tegenstander staat ongeveer net zo teruggetrokken met de stukken, dus ook hier valt nog niets te zeggen over de stelling. Ook bij Niels is er nog niets interessants gebeurd wat het vermelden waard is. Hij staat nog gelijk in stukken, maar wel 20 minuten voor in tijd. Bij Peter kan ik eigenlijk hetzelfde typen als bij de rest. Hij staat nog gelijk en staat positioneel niet slechter dan zijn tegenstander. De pionnen van zijn tegenstander van Koen staan erg naar voren gedrukt, maar de tegenstanderlijkt niet voldoende stukken te hebben om er gevaar mee te kunnen stichten. Marco staat een stuk achter, hij had een openingstruc gemist. Op dit moment probeert Marco te redden wat er te redden valt.

 21:15 uur

Het is weer tijd voor een rondje langs de borden. Ik hoop dat ik hier vrolijker van wordt dan de wedstrijd van het Nederlands elftal. Babak heeft ondertussen het initiatief genomen. Zijn stukken en pionnen zijn een aanval aan het voorbereiden op de koning van zijn tegenstander. Bij Dick is er niet veel veranderd, hij staat ondertussen wel een kwartier achter in tijd. Sinds Lex het remise aanbod  heeft afgewezen, is zijn tegenstander steeds meer uit zijn schulp aan het kruipen, maar het initiatief ligt nog steeds bij Lex. Bij Tom geldt eigenlijk hetzelfde als bij Dick, alleen heeft Tom 20 minuten voorsprong in tijd in plaats van een achterstand. Niels is ondertussen aan het proberen om een open lijn te krijgen,  als dit lukt staat hij beter. Peter heeft bijna al zijn stukken weer in de beginstand staan, terwijl zijn tegenstander wel de ruimte goed probeert te benutten. Koen heeft ondertussen bijna alle pionnen dicht geschoven, de enige open lijn die er is, is voor Koen. Hij lijkt dus iets beter te staan. Bij Marco is er sinds de vorige keer helemaal niets veranderd. Tegenstander denkt nu al ruim een half uur na over 1 zet.

Het is bijna 22:00 uur, als ik weer besluit om een rondje langs de borden te maken. Babak staat een pion achter in een eindspel. Het lijkt lastig te gaan worden voor hem. Dick staat na bijna 2 uur nog gelijk. Enige minpuntje is dat hij een half uur achterstaat in tijd. Lex staat gelijk, en krijgt een remise aanbod, maar gaat door. Tom heeft een pion gewonnen en staat ook qua stelling wel goed. Over de stelling van Niels valt weinig te zeggen, het ziet er op het oog een beetje rommelig uit. De tegenstander van Peter heeft een stuk geofferd voor een mooie aanval. Ben benieuwd of Peter stand kan houden. Bij Koen ziet het er erg remiseachtig eruit. Alles is dicht geschoven, hopelijk houdt hij het vol. Na goed en lang strijden heeft Marco helaas verloren. 1-0

 

Aangezien het later wordt en dus de partijen in een spannende fase zitten, komen de updaten vanaf nu korter op elkaar. Om 22:20 uur staat Babak in een dame eindspel een pion achter, die ook al op de derde rij staat. Het lijkt dus verloren. Dick heeft een loper tegen twee pionnen geofferd, om de koningsstelling van de tegenstander open te gooien. Het ziet er goed uit. Bij Lex lijkt het steeds meer op remise af te gaan stevenen. Tom staat nog steeds een pion voor en heeft een betere stelling. Ook staat Tom een minuut of 20 voor in tijd. Bij Niels staat het nog gelijk. Het is hier erg moeilijk te voorspellen wie hier aan het langste eind gaat trekken. Peter heeft zijn stuk voorsprong terug moeten geven, en staat nu nog maar een pion voor. Nog steeds moet Peter vol aan de bak om de aanval van zijn tegenstander af te slaan. De stelling van Koen is ondertussen weer iets geopend, maar nog steeds lijkt het hier remise te gaan worden. 

 

22:40 uur

Babak heeft een remise aanbod gedaan, waar beide spelers een dame en 4 pionnen hebben. De tegenstander heeft het geaccepteerd wat de stand op 1,5 - 0,5 brengt. Knap teruggekomen van Babak. Het offer van Dick lijkt niet te werken. Hij staat dus een stuk tegen 2 pionnen achter. Ook staat Dick 30 minuten achter in tijd. Bij Lex zijn de torens van het bord, en heeft de tegenstander zijn vrijpion ver naar voren gespeeld. De vraag is alleen of de pion te ver naar voren is geschoven, ik denk van niet. Tom lijkt een stuk weg te geven. Ik zie niet wat voor compensatie hij er voor terug kan krijgen, maar het lijkt me nooit goed. Bij Niels zie ik nog steeds niet wie er beter staat. Misschien staat er ook wel niemand beter en gaat het uiteindelijk een remise worden. Peter komt een kwaliteit achter, maar heeft nog steeds een pion meer. Het lijkt mij nog goed speelbaar. Koen staat nog steeds gelijk,  maar komt langzaam maar zeker in de verdrukking te staan.

22:50 uur

Tom heeft inderdaad het stuk verloren en geeft gelijk op. 2,5 - 0,5

23:00 uur

Peter heeft helaas moeten opgeven. Hij heeft het na een goede partij niet gered. 3,5 - 0,5

23:15 uur 

Dick heeft het helaas niet gered, zijn offer was waarschijnlijk niet helemaal zuiver. Ook Lex heeft het niet gered. Hij heeft zijn stelling helemaal verprutst. 5,5 - 0,5 Niels en Koen zijn de enige spelers die nog bezig zijn. Koen lijkt verloren te staan, waar Niels nog altijd gelijk staat.

23:30 uur

Beide spelers zijn in tijdnood beland bij de partij van Niels, wie trekt hier aan het langste eind? Koen heeft helaas verloren, ook hij werd, zoals veel spelers, langzaam weggetikt. 6,5 - 0,5

23:40 uur

Niels behaald een remise, wat de eindstand brengt op een 7-1 nederlaag.