Iets na 20:00 uur begint ronde 5 voor T4. Deze ronde is Pallas 2 de tegenstander. Een echte degradatiekraker: de nummer 7 tegen de nummer 8.

De opstelling is als volgt:

Toren 4 Pallas 2
T. Brans

R. Biesterbos

K. Venne  D. Wedda

L. van Hattum

C. Rindertsma
D. Vliek R. de Roos
P. Lincewicz G. Burgers
B. Zahmat E. Goedhart
N. Matser W. Wubs
J. Kruiver W. Knottnerus

 

 

20:20 uur Op bord 1 speelt Tom, hij heeft de Engelse opening tegen zich gekregen. Koen speelt op bord 2 met de witte stukken heeft een damegambiet gespeeld, die is geweigerd. Bij Lex kan ik geen naam bedenken voor de opening. Wel staat Lex iets beter. Dick heeft de siciliaanse opening tegen zich gekregen. Hij heeft ervoor gekozen om een gesloten variant te spelen. Peter heeft op bord 5 de Pirc gespeeld. Bij Babak ken ik de opening niet. Zijn stelling lijkt wel iets minder te zijn. Niels heeft Siciliaans gespeeld, de tegenstander heeft ervoor gekozen om er een gesloten variant van te maken. Jeroen heeft met wit een koningsgambiet gespeeld. 

21:00 uur Na een uur spelen valt er bij Tom niet veel over zijn stelling te zeggen. Het ziet er rustig uit. Koen staat al 2 pionnen achter. Zijn stelling ziet er hopeloos uit. Lex zit al in een Dame Toren eindspel. Beide spelers hebben evenveel pionnen. Dick staat redelijk teruggetrokken met zijn stukken, maar staat desondanks prima. Bij Peter valt er niet veel over de stelling te zeggen. Babak lijkt een pion te gaan verliezen. Bij Niels is er nog niet veel gebeurd. Staat nog gelijk, maar lijkt wel iets beter te staan. Jeroen probeert een aanval te creëren. Op het oog ziet het er goed uit voor Jeroen.

21:45 uur Tom staat in de verdrukking. Op het eerste gezicht lijkt het een lastige klus te worden om het nog redelijk speelbaar te krijgen. Koen staat nog steeds 2 pionnen achter. Ook staat hij 20 minuten achter in tijd. Het lijkt een kwestie van tijd voordat hier een 0 genoteerd kan worden. Lex is ondertussen in een toren eindspel beland, met beide 1 toren en 5 pionnen. Lex staat wel iets minder. Dick staat een half uur achter in tijd. Qua stelling lijkt hij ook iets minder te staan. Peter staat nog gelijk, over zijn stelling valt weinig te zeggen. Babak heeft zijn dame geofferd voor een loper en een toren. In mijn ogen is dit voor Babak een slecht offer geweest. Niels heeft een pion voorsprong en is nu ook begonnen aan een aanval, dit lijkt goed te komen. De aanval van Jeroen is helaas mislukt, hij heeft nog wel een betere stelling. 

Het lijkt erop dat Toren 4 nipt gaat verliezen.

21:55 uur Niels wint. 1-0

22:10 uur Lex verliest 1-1

22:15 uur Tom staat een kwaliteit en een pion achter. Dit lijkt verloren voor Tom. Koen staat 3 pionnen achter, maar lijkt een stuk te gaan winnen. Dick staat een pion voor en heeft een betere stelling. Peter staat nog gelijk, verder valt er nog niet te zeggen wie er beter staat. Wonder boven wonder heeft Babak zijn mindere stelling weten om te zetten in een gewonnen stelling. Bij Jeroen wordt het een partij van de lange adem. 

22:25 uur Koen mist een zet en denkt dat die 3 pionnen achter komt, terwijl het in werkelijkheid 3 pionnen tegen een stuk is. Hij geeft iets te vroeg op. 1-2

22:45 uur Het lijkt nu hard te gaan. Tom komt met de minuut minder te staan, nederlaag lijkt er aan te komen. Dick heeft een kwaliteit verloren, ook hij staat nu minder. Peter heeft zijn wedstrijd verloren. Stand is nu 1-3. Babak lijkt opweg naar de overwinning, het kan niet meer fout gaan. Jeroen staat een pion voor in een toren eindspel. Hopelijk is het genoeg voor de winst.

Ik verwacht een 5-3 nederlaag voor Toren 4.

22:50 uur Babak wint: 2-3

23:00 uur Waarschijnlijk ben ik te optimistisch als ik zeg dat er bij Tom remisekansen zijn, maar toch zijn er reële kansen dat het gaat gebeuren. Dick staat een kwaliteit achter, maar staat een pion voor. Ook heeft hij een betere stelling. Jeroen vecht nog altijd in een beter eindspel voor de winst.

23:05 uur Jeroen is zijn pion voorsprong kwijt, een overwinning lijkt ver weg.

23:10 uur Dick lijkt een stuk te gaan verliezen, waardoor die een volle toren achter komt, dit gaat die niet meer redden

23:12 uur Dick verliest 2-4

23:20 uur Bij beide partijen lijkt het remise te gaan worden. Dit zou betekenen dat Toren 4 gaat verliezen. 

23:25 uur Er komt nog een truc uit de hoge hoed van Jeroen,  die winnend lijkt te zijn.

23:30 uur Een remise bij Tom lijkt steeds meer werkelijkheid te worden. Ondanks dat het niet genoeg is voor het team op dit moment, zou het een keurig resultaat zijn.

23:33 uur Jeroen heeft remise gespeeld. Toren 4 heeft nu officieel verloren. 2,5 - 4,5

23:35 uur Tom geeft een stuk weg in een remise eindspel. 2,5 - 5,5 is de eindstand.